Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Cesta z města je pozvánkou ke stolu plnému známých chutí. Také máte pocit, že k volnu na venkově patří lívance či lečo? Bez nich by léto snad ani nebylo létem.

Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři

Snídaně: Lívance z jogurtu s ovocem

6 porcí příprava: 40 minut

250 g hladké mouky, 400 ml polotučného mléka, 80 g másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 10 g droždí, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, řepkový olej

DOKONČENÍ: 300 g malin, 50 g moučkového cukru + na posypání, 250 g plnotučného selského jogurtu, 300 g borůvek

Mouku prosejte. Mléko mírně zahřejte a rozpusťte v něm máslo. Vlijte do šlehací mísy a přimíchejte rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, sůl, rozdrobené droždí, po chvíli citronovou kůru a mouku. Vyšlehejte hladké husté těsto a nechte ho kynout na teplém místě bez průvanu. Lívanečník vymažte olejem, rozehřejte ho a dozlatova v něm usmažte z obou stran lívance. 100 g malin vložte s cukrem do kastrůlku. Přidejte 50 ml vody a rozvařte, propasírujte na hladkou omáčku. Lívance servírujte s malinovou omáčkou, jogurtem a ovocem.

Oběd: Králík cibulář na tymiánu

6 porcí příprava: 60 minut

80 g slaniny, 1 naporcovaný králík, sůl, 2 cibule, 1 lžička celého černého pepře, 4 snítky tymiánu, 200 ml světlého piva 10°, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky

PŘÍLOHA: 1 kg brambor typu B, 50 ml rostlinného oleje

Ze slaniny nakrájejte špalíčky. Polovinou prošpikujte králíka, maso osolte. Zbylou slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na jemné proužky. V kastrolu opečte zbytek slaniny; až pustí tuk, nechte v něm zesklovatět cibuli. Naskládejte porce králíka a opečte je z obou stran. Přidejte celý pepř a tymián. Podlijte pivem a 200 ml vody. Přiklopte a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 30 minutách kastrol odklopte a pečte ještě 20 minut. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka. Zahřejte olej a brambory opékejte dozlatova. Až budou téměř hotové, přiklopte je poklicí a na mírném ohni nechte změknout. Osolte. V kastůlku rozpusťte máslo na jíšku. Vsypte mouku a orestujte ji. Upečeného králíka vyndejte z kastrolu. Do výpeku vmíchejte jíšku a 10 minut vařte. Králíka vraťte do šťávy a v troubě ještě prohřejte.

Večeře: Domácí lečo s volským okem

6 porcí příprava: 45 minut

700 g různobarevných paprik, 700 g rajčat, 200 g cibule, 7 klobás, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 6 vajec, chléb k podávání

Papriky rozkrojte, zbavte stopek a jádřinců, nakrájejte je na proužky. Rajčata rozpulte a vykrojte z nich tuhý střed, nakrájejte je na kousky. Cibuli nasekejte nahrubo, 1 klobásu nakrájejte nadrobno. V hrnci zahřejte olej. Vsypte kousky klobásy a krátce je orestujte. Přisypte cibuli a papriky a společně opékejte, dokud papriky nezměknou. Ztlumte plamen a vmíchejte nakrájená rajčata. Osolte, opepřete a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Klobásy nakrájejte na kolečka a opečte z obou stran. Na pánvi usmažte volská oka. Lečo podávejte s klobásami, volskými oky a chlebem.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…