Drůbková polévka Zdroj: Nina Novák

Drůbková polévka Zdroj: Nina Novák

Rajčatový salát s mátou Zdroj: Nina Novák
Kuřecí stehýnka s domácími hranolky a tatarkou Zdroj: Nina Novák
Višňový koláč s čokoládou Zdroj: Nina Novák
Sýrové košíčky s rajčaty Zdroj: Nina Novák
5
Fotogalerie

Víkend ve venkovském stylu

Chystáte se s rodinou na chalupu? Připravte si rustikální menu s vůní domácích bylinek včetně poctivé drůbkové polévky, domácích hranolků i voňavého koláče.

Jako od maminky

Drůbková polévka je grunt, pečená kuřecí stehýnka se jen rozsýpají, rajčatový salát osvěží a koláč s opilými višněmi je tou nejsladší tečkou.

Drůbková polévka

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g kuřecích drobů
  • 250 g kuřecích krků
  • 2 mrkve
  • celý pepř
  • nové koření
  • 1 lžička soli
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 malá růžička brokolice
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Kuřecí srdíčka a žaludky očistěte. V hrnci je zalijte asi litrem vody. Přidejte krky, jednu oloupanou mrkev a koření. Osolte a vařte asi 30 minut.

Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm mouku. Jíšku nechte zchladnout. Do vychladlé jíšky sceďte vývar z drobů. Polévku metličkou rozšlehejte dohladka a nechte 10 minut provařit.

Droby nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky. Druhou mrkev a brokolici očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ji do polévky dvě minuty před koncem přípravy. Dochuťte solí a pepřem.

Rajčatový salát s mátou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 600 g různých druhů zralých rajčat (2 velká červená rajčata, směs barevných cherry rajčat)
  • 1 červená cibule
  • 1 šalotka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 snítka máty
  • sůl a pepř

Rajčata omyjte a nakrájejte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Nakrájenou cibuli dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte chvilku stát. Pak vodu slijte a cibuli smíchejte s rajčaty.

Šalotku oloupejte a nasekejte na velmi jemno nebo umixujte. Pak ji smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a cukrem. Prošlehejte, aby se cukr rozpustil a ingredience spojily.

Připravenou zálivkou přelijte rajčata s cibulí. Přidejte lístky máty a dochuťte solí a hrubě mletým pepřem. Nechte vychladit.

Kuřecí stehýnka s domácími hranolky a tatarkou

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • 2 biocitrony
  • 1 palička česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 velké brambory
  • 300 ml řepkového oleje na smažení
  • 250 g majonézy
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1/2 červené cibule
  • 3 kyselé okurky
  • sůl a pepř

Stehna omyjte a osušte. Potřete směsí z papriky, oleje, lžičky strouhané citronové kůry, šťávy z jednoho citronu, soli a pepře. Vložte s nakrájeným citronem, česnekem rozebraným na stroužky a tymiánem do pekáče a pečte 40 minut při 200 °C.

Brambory nakrájejte, namočte na 30 minut do vody, osušte a smažte dozlatova. Majonézu smíchejte s jogurtem, nakrájenou cibulí a strouhanými okurkami. Dochuťte. Pečená stehýnka podávejte s domácími hranolky a tatarkou.

Višňový koláč s čokoládou

forma o Ø 26 cm - příprava: 55 minut

  • 300 g višní
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml rumu
  • 6 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 100 g plátků loupaných mandlí
  • 100 g strouhanky
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Višně omyjte a vypeckujte. Dejte je do misky, promíchejte s cukrem a pokropte rumem. Nechte odležet.

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy ke žloutkům prosejte cukr a třete do zhoustnutí. Máslo rozpusťte. Čokoládu nastrouhejte. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha. Do utřených žloutků vmíchejte strouhanou čokoládu a polovinu mandlí. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte. Pak přidejte část strouhanky a sněhu. Vmíchejte zbylou strouhanku a nakonec opatrně zapracujte sníh.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Navrch rozložte marinované višně a posypte zbylými plátky mandlí.Pečte v troubě při 180 °C 30 minut.

Sýrové košíčky s rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

  • 300 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 250 g kozího sýra s bílou plísní (váleček)
  • 2 malá soudkovitá rajčátka
  • 2 snítky tymiánu

Listové těsto rozválejte, vykrojte 8 větších koleček. Do čtyř vykrojte středy o průměru sýra. Plná kolečka potřete vejcem a položte na ně vykrojená kolečka. Dejte je na plech s pečicím papírem.

Sýr rozkrojte na 4 menší kolečka a rozdělte do košíčků. Rajčata rozpulte a vmáčkněte do středu sýra. Z tymiánu otrhejte lístky a posypte sýr. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Upečené koláčky sundejte z plechu a podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Doporučujeme

Články odjinud