Víkendové grilovací menu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pohodu italského venkova navodíte i u vás na zahradě. Nezapomeňte, že oběd má v Itálii více chodů (od antipasti po dezert). My vám nabízíme tipy na první a druhý chod - primo a secondo.

Salát s opečeným chlebem a kapary – primo

4 porce - příprava: 25 minut

* 450 g bílého chleba
* 400 drobných rajčat
* sůl a mletý černý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 50 g másla
* 150 g kaparů v nálevu

Chleba nakrájejte na plátky. Položte na rozpálený gril a opečte dozlatova z obou stran. Rajčata překrájejte na poloviny. Osolte je, opepřete a naskládejte řezem na plech vymazaný asi lžící olivového oleje. Plech dejte na gril a rajčata pečte asi 10 minut, až začnou pouštět šťávu.

Opečené plátky chleba potřete oloupanými stroužky česneku a máslem. Pak krajíce nalámejte na kousky a vsypte do mísy. Přidejte opečená rajčata i s vypečenou šťávou a kapary. Pokapejte zbylým olejem a nálevem z kaparů. Promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Můžete dozdobit drobnými listy salátu.


Nudlové taštičky s pestem – primo

4 porce - příprava: 50 minut

TĚSTO:
* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 3 žloutky
* 1 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky soli

NÁPLŇ:
* 200 g grilovaných paprik
* 2 lžíce ricotty

PESTO:
* svazek bazalky
* 1 lžíce hrubozrnné mořské soli
* 40 g piniových oříšků
* 4 stroužky česneku
* 100 ml panenského olivového oleje
* 80 g parmazánu

NA DOKONČENÍ:
* 1 vejce
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 50 g piniových oříšků

Mouku, vejce, žloutky, 1 lžíci oleje a sůl zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě 15 minut odpočinout.

Mezitím si připravte náplň. Grilované papriky nasekejte a smíchejte s ricottou. Podle chuti osolte a opepřete. Připravte si i pesto. Do hmoždíře nebo do mixéru natrhejte listy bazalky. Přidejte sůl, piniové oříšky, česnek, olej a rozdrťte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a ještě společně podrťte.

Odleželé těsto vyválejte na tenký plát. Rádýlkem nakrájejte na 5 cm široké pruhy a ty nakrájejte na čtverce. Do středu každého z nich dejte trochu náplně. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přehněte přes náplň do tvaru trojúhelníku a okraje přitlačte k sobě.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte připravené taštičky a vařte asi 4 minuty, na skus. Mezitím na pánvi na zbylé lžíci oleje orestujte česnek nakrájený na plátky a piniové oříšky. Uvařené taštičky na talíři pokapejte bazalkovým pestem a posypte orestovanými piniovými oříšky a česnekem.

Bifteky s omáčkou z balzamika – secondo

4 porce - příprava: 30 minut

* 4x 200 g hovězího vysokého roštěnce
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a hrubě mletý pepř
* 400 g keříčkových rajčat

OMÁČKA:
* 4 šalotky
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 ml balzamikového octa
* 100 ml červeného vína
* 1 bobkový list

Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do zahřátého oleje a na mírném ohni je opékejte asi 2 minuty. Pak přidejte drcený česnek. Přidejte balzamikový ocet, víno a bobkový list. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne.

Plátky masa potřete z obou stran olejem, osolte a opepřete. Rozložte je na rozpálený gril a pečte z každé strany asi 2 minuty. Pak nechte pár minut odpočinout v teple. Na gril rozložte i keříčková rajčata a pečte je asi 2 až 3 minuty. Grilované hovězí maso podávejte s grilovanými rajčaty a omáčkou ze šalotek, balzamikového octa a vína.

NÁŠ TIP: Ke grilovanému bifteku se hodí i paprikové omáčky (viz níže). Jako přílohu můžete servírovat salát.


Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou – secondo

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 kg mletého vepřového masa
* 1 lžička nakrájené chilli papričky
* 1 stroužek česneku podrcený najemno
* 1 lžička drcených fenyklových semínek
* 100 ml červeného vína
* sůl a pepř

NA POTÍRÁNÍ:
* 4 lžíce olivového oleje
* 1/2 červené chilli papričky
* 1 lžička nasekaného rozmarýnu

POLENTA:
* 200 g instantní polenty
* 50 g másla
* 20 g strouhaného parmazánu

OMÁČKA:
* 2 velké červené papriky
* 2 velké žluté papriky
* 1/2 červené chilli papričky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl

Vepřové maso smíchejte s chilli, česnekem, fenyklem, vínem, solí a pepřem. Rukama prohněťte, až bude maso držet pohromadě. Nechte rozležet v chladu. V hrnci přiveďte k varu 400 ml vody. Za stálého míchání vsypte polentu a vařte asi 10 minut. Pak odstavte.

Vmíchejte máslo a parmazán a nechte vychladnout. Papriky na omáčku potřete olivovým olejem. Rozložte je na gril a opékejte ze všech stran, až se na nich udělají puchýřky. Pak je dejte do skleněné misky. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zapařit. Pak je oloupejte a očistěte. Červené papriky umixujte s chilli papričkou, špetkou soli a lžící oleje.

Žluté papriky utřete se stroužkem česneku, lžící oleje a špetkou soli. Odleželé maso rozdělte na 12 kousků. Rukama vytvarujte klobásky, rozložte je na rozpálený gril. Potřete je směsí z oleje, posekané chilli papričky a rozmarýnu. Opékejte ze všech stran. Z polenty vytvarujte placičky a opečte je na grilu. Klobásky a polentu podávejte společně s omáčkami z paprik.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…