Víkendové menu pro chalupáře

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ať už si suroviny na víkendový oběd přinesete z lesa, nebo z obchodu, víme, co vám bude chutnat. A nezapomeňte ani na koláč ke kávě!

Hříbky na cibulce s topinkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g čerstvých hub (hříbky)
* 1 malá cibule
* 50 g špeku
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 1 lžíce nasekané pažitky
* sůl a pepř
* 4 krajíce chleba
* olej na smažení

Houby očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky, nasypte do pánve a opékejte, až pustí tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji, až zesklovatí.

Nakonec vsypte houby. Restujte je, až pustí vodu a pak ještě počkejte, až se voda vydusí a houby se začnou opékat.

Dochuťte kmínem, pažitkou, solí a pepřem a odstavte. Krajíce chleba přepulte a opečte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Pak na ně rozdělte houby.

Náš TIP: Chleba můžete jen lehce pokapaný olejem opéct na ohni nebo v troubě a mezitím si připravit houby.


Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 velké brambory
* sůl a pepř
* 50 g zauzené slaniny
* 100 g tvrdého tučnějšího sýra
* libeček
* 2 velcí pstruzi
* 4 stroužky česneku
* 100 g slaniny
* 1 citron
* 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka aj.)

Brambory ve slupce zalijte studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut do poloměkka. Zauzenou slaninu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte.

Uvařené brambory vykrojte na horní třetině, aby vznikla lodička. Odkrojenou část brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte se slaninou a nastrouhaným sýrem.

Směsí naplňte brambory. Vložte je do pekáčku a zapečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Pstruhy oškrábejte, omyjte a osušte. Pak je osolte a opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Slaninu nakrájejte na kostičky. Asi polovinou naplňte pstruhy.

Druhou část slaniny vsypte do pekáče. Položte na ni pstruhy, posypte bylinkami a pečte je při 180 °C asi 25 minut. Během pečení je jednou až dvakrát přelijte vypečenou slaninou. Hotové pstruhy servírujte s pečenými bramborami plněnými slaninou a sýrem, posypanými libečkem.


Kulatý koláč na plechu

12 kousků - příprava: 70 minut

* 150 g másla
* 200 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 vejce
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g mletých mandlí
* 250 ml plnotučného mléka
* 400 g lesního ovoce

DROBENKA:
* 50 g moučkového cukru
* 60 g polohrubé mouky
* 25 g másla

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Pak ho s oběma cukry utřete do pěny. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte citronovou kůru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Pak ji střídavě s mlékem a mandlemi vmíchejte do máslové pěny.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Povrch uhlaďte a nasypte na něj dvě třetiny ovoce. Z moučkového cukru, mouky a másla udělejte drobenku a rozprostřete ji na povrch koláče. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte zbylým ovocem.


Mleté maso na špejli s okurkovým salátem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 kg mletého hovězího masa
* 2 vejce
* 3 stroužky česneku
* hrst nasekané petržele
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* sůl a pepř

SALÁT:
* 1 okurka
* 200 g bílého jogurtu
* 1 prolisovaný stroužek česneku
* hrst lístků šťavelu
* sůl a pepř

Maso dejte do mísy. Přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou petržel, mletou papriku, sůl a pepř. Maso pečlivě promíchejte a rukou prohněťte, až bude držet pohromadě. Pak ho rozdělte na osm stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte váleček a do něj vmáčkněte špejli.

Rozpalte gril nebo pánev a válečky masa opékejte ze všech stran 8 až 10 minut. Na okurkový salát omyjte okurku a nakrájejte ji na kolečka. Jogurt smíchejte s česnekem, šťavelem, solí a pepřem. Pak jím přelijte kolečka okurky. Servírujte s masem pečeným na špejli.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Včera | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…