Víkendový recept: Torta di spinaci

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Špenát je – podobně jako kopřivy – prvním zeleným poslem jara, který si najde cestu do velikonočních receptů. U nás doplňuje nádivku, podává se k pečením či k uzenému a v Itálii jím plní báječný křehký koláč. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu!



Torta di spinaci

Na 8 porcí , Příprava: 1,5 hodiny

Těsto
400 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
250 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek z velkého vejce

Náplň
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
750 g čerstvého špenátu nebo 500 g
mraženého sekaného špenátu
hrst nastrouhaného parmazánu
400 g ricotty, jemného
tvarohu či žervé
4 velká vejce, lehce prošlehaná
+ 1 bílek z velkého vejce na potření
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto
rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.

Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte.
Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu.

V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout
a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 °C.

Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj.

Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máteli odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…