Víkendový recept: Torta di spinaci

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Špenát je – podobně jako kopřivy – prvním zeleným poslem jara, který si najde cestu do velikonočních receptů. U nás doplňuje nádivku, podává se k pečením či k uzenému a v Itálii jím plní báječný křehký koláč. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu!



Torta di spinaci

Na 8 porcí , Příprava: 1,5 hodiny

Těsto
400 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
250 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek z velkého vejce

Náplň
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
750 g čerstvého špenátu nebo 500 g
mraženého sekaného špenátu
hrst nastrouhaného parmazánu
400 g ricotty, jemného
tvarohu či žervé
4 velká vejce, lehce prošlehaná
+ 1 bílek z velkého vejce na potření
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto
rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.

Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte.
Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu.

V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout
a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 °C.

Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj.

Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máteli odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…