Víno v kuchyni - 4 vybrané recepty ze čtyř zemí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tekuté hrozny jsou skvělou tečkou za výborným jídlem, můžete je však zakomponovat i přímo do něj. Vydejte se s námi do čtyř zemí světa, kde se v kuchyni bez vína neobejdou.

Německo: Panenka se šalotkou

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 vysoké špalíčky z vepřové panenky
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 30 g másla
* 200 g oloupaných a rozpůlených šalotek
* 4 lžíce medu
* 1 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 3 dl červeného vína
* 4 (nebo více) plátky anglické slaniny
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl a pepř
* 1 lžička solamylu

Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl vína a pomalu duste do změknutí.

Na litinové pánvi rozpalte zbytek oleje a osmažte na něm rychle rozmarýn a dejte ho stranou. Potom na pánev dejte špalíčky masa obtočené slaninou a opékejte z každé strany asi 4 minuty. Maso dejte do pekáčku, osolte, opepřete a nechte dojít 10 až 15 minut v rozehřáté troubě.

Do měkkých šalotek přidejte solamyl rozmíchaný v červeném víně, promíchejte a krátce prohřejte. Osolte a opepřete. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo noky.


Mexiko: Chilli con carne

4 porce - příprava: 70 minut

* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 mrkev
* 2 chilli papričky
* sůl
* 1 lžička kmínu
* 1 lžička skořice
* 2,5 dl červeného vína
* 400 g rajčat v plechovce
* 400 g rajčatového pyré
* 500 g mletého hovězího masa
* 800 g fazolí ve slaném nálevu
* nachos nebo kukuřičné krekry

Cibuli a česnek, nakrájejte a orestujte na oleji, přidejte strouhanou mrkev, nasekané chilli papričky, sůl, kmín a skořici. Když směs zezlátne, zalijte ji vínem, vmíchejte rajčata a pyré, mleté maso a vařte 30 minut.

Přidejte slité fazole, osolte a nechte ještě zhruba 20 minut mírně probublávat. Podávejte v misce s kukuřičným pečivem.


Čína: Kachní prsa se švestkami

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 6 zralých švestek
* 2 lžičky hnědého cukru
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 dl červeného vína
* 2 dl drůbežího vývaru
* 4 kachní prsa s kůží
* sůl a pepř
* koriandr

Na oleji osmažte najemno pokrájenou oloupanou šalotku. Když změkne, přidejte nakrájené a vypeckované švestky, cukr a sójovou omáčku a 5 až 10 minut duste. Pak přilijte červené víno a naběračku horkého vývaru a za občasného promíchání duste ještě asi 15 minut.

Kachní prsa omyjte a osušte. Kůži nařízněte do tvaru mřížky a prsa zprudka opečte na rozpálené teflonové pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů. Když je pěkně zlatá a křupavá, maso obraťte a opékejte z druhé strany ještě asi 5 minut.

Pak je dejte do pekáčku a v troubě předehřáté na 180 °C nechte dojít asi 5 minut (pokud je chcete mít připravené medium) nebo 10 až 15 minut (jestliže dáváte přednost úpravě well done). Nakonec maso osolte a opepřete. Podávejte s dušenou rýží, švestkovou omáčkou a ozdobené lístky čerstvého koriandru.


Francie: Hrušky pošírované v červeném víně

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

* 4 větší hrušky
* 1 citron
* 1 pomeranč
* 7 dl červeného vína
* 2 smotky skořice
* 3 hřebíčky
* 5 kuliček černého pepře
* kousek zázvoru
* 140 g cukru

Hrušky oloupejte a opatrně od stopky zevnitř odstraňte jádřince, stopku nechte. Oloupejte kůru z citrusů a vymačkejte z nich šťávu. Víno smíchejte se šťávou, uveďte do varu, přidejte koření, citrusovou kůru a cukr. Vložte hrušky, ztlumte plamen a nechte pošírovat (udržovat pod bodem varu) přibližně 15 minut, dokud nejsou měkké.

Sundejte z plamene, nechte zchladnout a hrnec s nálevem i ovocem uložte přes noc do ledničky. Druhý den ohřejte, hrušky dejte stranou a držte v teple. Nálev přeceďte a svařte na sirup, kterým polévejte hrušky těsně před podáváním.

Článek jsme převzali z časopise F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Dnes | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…