Víte, jak zdravě grilovat?

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zapomeňte na špekáček v plamenech, ze kterého kape tuk přímo do ohně. A přečtěte si rady, jak správně a hlavně zdravě grilovat...



Grilované maso nikdy nevystavujte přímému plameni. Máte-li gril na dřevěné uhlí, pokládejte maso na rošt ve chvíli, kdy nad uhlíky udržíte ruku 3–4 vteřiny. Zdravější je také grilování v alobalu nebo na jednorázových hliníkových miskách či grilovacích pánvích a hlavně na čistém roštu, na kterém se nepřipékají zbytky od minule. Maso lze také už před grilováním částečně tepelně upravit v mikrovlnné troubě. Zbavíte se tak části šťávy, která by mohla odkapávat do ohně a na grilu maso již jen rychle doděláte.

Maso dobře propečte, jen tak předejdete nákaze bakteriemi. Po dobu deseti minut by mělo mít nejen na povrchu, ale také uprostřed a u kosti teplotu nejméně 70°C (a nejvíce 100°C). Teplota se snadno určuje pomocí zapichovacích teploměrů. K masu podávejte zeleninu, celozrnné pečivo nebo jinou přílohu. Zeleninu a ovoce upravujte při nižším výkonu grilu, aby se malé kousky nespálily. Hotové potraviny pokládejte na čisté nádobí a k jejich porcování použijte jiné náčiní, než jste používali na syrové maso.

Nenechávejte odkapávat tuk z masa na žhavé uhlíky nebo plotnu. Tuk vzplane, uvolní se z něj karcinogenní látky, ty pak s teplým vzduchem vystoupají zpět na maso, které se zároveň pokryje sazemi. Pokud chcete nebezpečí odkapávajícího tuku eliminovat, vyberte si vodní či lávový gril nebo grilujte co nejlibovější kousky masa. Pokud tuk na uhlících vzplane, uhaste plameny vodou z rozprašovače.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Dnes | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Včera | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…