Víte, jak zdravě grilovat?

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zapomeňte na špekáček v plamenech, ze kterého kape tuk přímo do ohně. A přečtěte si rady, jak správně a hlavně zdravě grilovat...



Grilované maso nikdy nevystavujte přímému plameni. Máte-li gril na dřevěné uhlí, pokládejte maso na rošt ve chvíli, kdy nad uhlíky udržíte ruku 3–4 vteřiny. Zdravější je také grilování v alobalu nebo na jednorázových hliníkových miskách či grilovacích pánvích a hlavně na čistém roštu, na kterém se nepřipékají zbytky od minule. Maso lze také už před grilováním částečně tepelně upravit v mikrovlnné troubě. Zbavíte se tak části šťávy, která by mohla odkapávat do ohně a na grilu maso již jen rychle doděláte.

Maso dobře propečte, jen tak předejdete nákaze bakteriemi. Po dobu deseti minut by mělo mít nejen na povrchu, ale také uprostřed a u kosti teplotu nejméně 70°C (a nejvíce 100°C). Teplota se snadno určuje pomocí zapichovacích teploměrů. K masu podávejte zeleninu, celozrnné pečivo nebo jinou přílohu. Zeleninu a ovoce upravujte při nižším výkonu grilu, aby se malé kousky nespálily. Hotové potraviny pokládejte na čisté nádobí a k jejich porcování použijte jiné náčiní, než jste používali na syrové maso.

Nenechávejte odkapávat tuk z masa na žhavé uhlíky nebo plotnu. Tuk vzplane, uvolní se z něj karcinogenní látky, ty pak s teplým vzduchem vystoupají zpět na maso, které se zároveň pokryje sazemi. Pokud chcete nebezpečí odkapávajícího tuku eliminovat, vyberte si vodní či lávový gril nebo grilujte co nejlibovější kousky masa. Pokud tuk na uhlících vzplane, uhaste plameny vodou z rozprašovače.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Dnes | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Včera | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

14. 11. | Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez…