Voňavé Crème brûlée - recept

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Know-how Crème brûlée je celosvětově nejprodávanější, slavný a klasický dezert, jehož název v překladu znamená „opálený krém“. Jde o vychlazený pečený či vařený vaječný krém pokrytý křupavou karamelovou krustou.



Jeho název evokuje francouzský původ (poprvé byl zmíněn v kuchařské knize Francoise Massialota z roku 1691), hlásí se k němu ale také Angličané, kteří mu říkají „burnt cream“ nebo „Trinity cream“. Španělé ho již od 18. století nazývají „crema catalana“ nebo také „crema de Sant Josep“a připravují ho 19. března na oslavu stejnojmenného světce.

Příprava: 10 minut pečení : 5 minut

Na 4 porce:

3 žloutky
1 lžíce světlého přírodního cukru
250 ml smetany ke šlehání
několik kapek vody z pomerančových
květů (k dostání v Marks & Spencer,
60 ml za 89 Kč)
8 lžic hnědého přírodního cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky prošlehejte s lžící světlého přírodního
cukru. Smetanu přiveďte téměř k varu a pak ji přimíchejte ke žloutkům. Dejte na mírný oheň a míchejte, až hmota zhoustne (nesmí vřít). Přidejte pár kapek pomerančové vody a směs nalijte do čtyř keramických lžiček nebo misek) o objemu 60 ml. Vložte do trouby asi na 5 minut, až hmota trochu zpevní. Vyjměte, nechte zchladnout a pak dejte nejlépe přes noc vychladit do ledničky. Na pánvi rozpusťte za občasného promíchání přírodní cukr, až začne karamelizovat. Pomocí lžíce karamel nalijte na každou porci krému. Nechte ho minutu až dvě ztuhnout a poté podávejte



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…