Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

| Autor: Jak chutna podzim | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

[Soutěž] Ne, opravdu nemusíte spěchat do Mexika, pokud se chcete nechat unést tamější atmosférou a vůněmi. Stačí ochutnat některou ze specialit mexické kuchyně.

Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

Mexická kuchyně má úctyhodnou historii, už od 16. století se vyvíjela propojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků. I proto byla v listopadu 2010 zařazena na Seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Současná mexická kuchyně je aromatická, pikantní a pestrá, používá hodně druhů koření. Každá oblast má své speciality a těch je opravdu mnoho. Nikdy však nechybějí chilli papričky, fazole a tortilly. Tortilla, placka z kukuřičné mouky a vody, znamená pro Mexičana totéž, co pro Čecha chléb. Spolu s pálivými omáčkami zažene nejhorší hlad, jinak slouží jako příkrm ke všem slaným jídlům po celý den. Tortilly plněné různými směsmi – často zeleninové, luštěninové, sýrové nebo masové jsou známé jako tacos.

Pšeničnou tortillu jako přílohu objevíme i u dalšího typického mexického hlavního jídla zvaného burritos. Skládá se ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí a fazolové. Fazole, stejně jako pálivé papričky všeho druhu, jsou další nezbytnou surovinou mexické kuchyně.

Z masových pokrmů je asi nejznámější fajitas. Je to marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou, servírované rovnou na horké pánvičce. Fajitas se připravuje buď z jednoho druhu masa, nebo míchané z různých druhů mas, jako je svíčková, kuřecí maso, hovězí maso nebo i krevety. K nepostradatelným ingrediencím patří ještě rajčata, která se používají do rajských polévek nebo jako základ známé salsy, pálivé omáčky, bez níž se při přípravě mexických pokrmů neobejdete. Než se do vaření pustíte, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…