Všichni už jsou v Mexiku... a co vy? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

[Soutěž] Ne, opravdu nemusíte spěchat do Mexika, pokud se chcete nechat unést tamější atmosférou a vůněmi. Stačí ochutnat některou ze specialit mexické kuchyně.

Mexická kuchyně má úctyhodnou historii, už od 16. století se vyvíjela propojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků. I proto byla v listopadu 2010 zařazena na Seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Současná mexická kuchyně je aromatická, pikantní a pestrá, používá hodně druhů koření. Každá oblast má své speciality a těch je opravdu mnoho. Nikdy však nechybějí chilli papričky, fazole a tortilly. Tortilla, placka z kukuřičné mouky a vody, znamená pro Mexičana totéž, co pro Čecha chléb. Spolu s pálivými omáčkami zažene nejhorší hlad, jinak slouží jako příkrm ke všem slaným jídlům po celý den. Tortilly plněné různými směsmi – často zeleninové, luštěninové, sýrové nebo masové jsou známé jako tacos.

Pšeničnou tortillu jako přílohu objevíme i u dalšího typického mexického hlavního jídla zvaného burritos. Skládá se ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí a fazolové. Fazole, stejně jako pálivé papričky všeho druhu, jsou další nezbytnou surovinou mexické kuchyně.

Z masových pokrmů je asi nejznámější fajitas. Je to marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou, servírované rovnou na horké pánvičce. Fajitas se připravuje buď z jednoho druhu masa, nebo míchané z různých druhů mas, jako je svíčková, kuřecí maso, hovězí maso nebo i krevety. K nepostradatelným ingrediencím patří ještě rajčata, která se používají do rajských polévek nebo jako základ známé salsy, pálivé omáčky, bez níž se při přípravě mexických pokrmů neobejdete. Než se do vaření pustíte, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim .

Doporučujeme

Články odjinud