Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

| Autor: Jak chutna podzim | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

[Soutěž] Ne, opravdu nemusíte spěchat do Mexika, pokud se chcete nechat unést tamější atmosférou a vůněmi. Stačí ochutnat některou ze specialit mexické kuchyně.

Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

Mexická kuchyně má úctyhodnou historii, už od 16. století se vyvíjela propojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků. I proto byla v listopadu 2010 zařazena na Seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Současná mexická kuchyně je aromatická, pikantní a pestrá, používá hodně druhů koření. Každá oblast má své speciality a těch je opravdu mnoho. Nikdy však nechybějí chilli papričky, fazole a tortilly. Tortilla, placka z kukuřičné mouky a vody, znamená pro Mexičana totéž, co pro Čecha chléb. Spolu s pálivými omáčkami zažene nejhorší hlad, jinak slouží jako příkrm ke všem slaným jídlům po celý den. Tortilly plněné různými směsmi – často zeleninové, luštěninové, sýrové nebo masové jsou známé jako tacos.

Pšeničnou tortillu jako přílohu objevíme i u dalšího typického mexického hlavního jídla zvaného burritos. Skládá se ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí a fazolové. Fazole, stejně jako pálivé papričky všeho druhu, jsou další nezbytnou surovinou mexické kuchyně.

Z masových pokrmů je asi nejznámější fajitas. Je to marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou, servírované rovnou na horké pánvičce. Fajitas se připravuje buď z jednoho druhu masa, nebo míchané z různých druhů mas, jako je svíčková, kuřecí maso, hovězí maso nebo i krevety. K nepostradatelným ingrediencím patří ještě rajčata, která se používají do rajských polévek nebo jako základ známé salsy, pálivé omáčky, bez níž se při přípravě mexických pokrmů neobejdete. Než se do vaření pustíte, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Dnes | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…