Vtipná kaše pro dobré ráno

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hledáte nápady, jak si udělat ke snídani či na svačinu něco dobrého? Inspirace není nikdy dost, a tak jsme pro vás připravili tři sladké a jeden netradiční slaný recept na ty nejlepší kaše pod sluncem!

Vtipná kaše pro dobré ráno

Jáhly s vůní štrúdlu

4 porce příprava: 35 minut

500 g jablek, hrst rozinek, 100 g jáhel, špetka soli, 1 mrkev, datlový sirup, plátkové mandle a skořice

Jablka očistěte, nakrájejte a duste, dokud se nezačnou rozpadat. Omyté rozinky namočte do horké vody. Jáhly propláchněte, spařte a přesypte do hrnce. Přidejte sůl a zalijte 300 ml vroucí vody. Na mírném ohni vařte doměkka (asi 15 minut). Podle potřeby dolévejte vodu, na konci by se ale měla všechna vsáknout. Z podušených jablek slijte vodu, ale nevylévejte ji. Rozmixujte je na pyré. To přidejte k jáhlám. Přimíchejte nastrouhanou mrkev a promíchejte. Kdyby byla kaše moc hustá, přidejte vodu z podušených jablek. Ozdobte rozinkami, sirupem a mandlemi. Poprašte skořicí.

Kukuřičný pudink s datlemi

4 porce příprava: 15 minut

140 ml kokosového mléka, 1 lžička soli, 75 g kukuřičné polenty, med nebo sirup z agáve na oslazení, kakao, kakaové boby a datle na ozdobu

500 ml vody smíchejte s kokosovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, za stálého míchání přidejte polentu. Vznikne řidší kaše, která chladnutím ztuhne na konzistenci pudinku. Podle chuti oslaďte a podávejte ozdobené kakaovým práškem, drcenými kakaovými boby a datlemi. Náš TIP: Tento pudink je skvělý základ, který můžete podávat téměř s čímkoli. Doporučujeme vyzkoušet třeba s mákem a medem nebo řepným sirobem. Skvěle chutná také s poctivou domácí marmeládou.

Rýžová kaše s kouzelným amasaké

4 porce příprava: 55 minut

160 g kulatozrnné pololoupané rýže, 1 lžička soli, 100 g rýžového amasaké, drcené kakaové boby a skořice na ozdobu

Rýži propláchněte, nasypte do hrnce a zalijte asi 600 ml horké vody (poměr objemu rýže a voda je asi 1 : 2), přidejte sůl a vařte zhruba 40 minut doměkka. Rýže vstřebá všechnu vodu do sebe. Hotovou rýži smíchejte s amasaké, posypte podrcenými kakaovými boby a poprašte mletou skořicí. Rýži na snídaňovou kaši si můžete předvařit den předem a před podáváním ji jen prohřát.

CO TO JE AMASAKÉ? Je to sladký krém původem z Japonska. Fermentací se polysacharidy v rýži (nebo obilovině) rozloží na jednoduché cukry. Jako sladidlo je na rozdíl od klasického cukru vhodný i pro diabetiky. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou.

Zelná pohanková vzpruha

4 porce příprava: 30 minut

3 malé cibule, rostlinný olej, 340 g loupané pohanky, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžička soli, 1 lžička mahá koření (koriandr, kmín, hořčičné semínko), 1–2 stroužky česneku, 700 g kysaného zelí, vlašské ořechy a plocholistá petržel na ozdobu

Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji. Přidejte uzenou papriku a lehce zpěňte. Promíchejte s pohankou. Zalijte 700 ml vody, přidejte sůl, mahá koření a prolisovaný česnek. Přiveďte k varu. Potom pánev stáhněte z plotny, přiklopte pokličkou a nechte ještě 15 minut dojít. Na závěr přidejte kysané zelí a na talíři dozdobte nasekanou petrželí a vlašskými ořechy.

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Dnes | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Dnes | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Včera | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…