Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

| Autor: Martina Machová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Máme pro vás tip na jednoduchý, chutný a v obyčejné troubě upečený chleba i několik užitečných rad. Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Máme pro vás tip na jednoduchý, chutný a v obyčejné troubě upečený chleba i několik užitečných rad.

Přiznávám se, že patřím mezi novodobé blázny, kteří si doma pečou svůj vlastní chleba. Nepeču však s železnou pravidelností, občas pečivo koupím, nemučím muže ani dítko celozrnným bochníkem plným nejrůznějších semínek a nemám pekárnu na chleba. Přesto je můj chleba rychlý a jednoduchý, zdravý i chutný, s křupavou kůrkou a křížkem na „bříšku“ po vzoru našich babiček.

Z jedné dávky peču dva malé bochníčky, krájím z nich hutné krajíčky a čerstvé je snídám pouze posolené, nenamazané a zapíjím je obilnou kávou s mlékem. Při takové snídani plně chápu naše předky, že jim chlebová snídaně úplně stačila a nasytila je, zvlášť když si cestou na pole utrhli ze stromu pár voňavých jablíček k svačině.

Co potřebujete

2 hrnky hladké pšeničné mouky, 3 hrnky jemně mleté tmavé žitné mouky, 2 hrnky vlažné vody, půl hrnku vlažného mléka, kostku droždí (42 g), lžící medu nebo cukru, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu

Samozřejmě lze do této chlebové směsi přimíchat jakýkoliv „ptačí zob“ – pomleté lněné semínko, sezam, slunečnicové semínko apod. Pokud chcete mít chleba v BIO kvalitě, kupujte BIO mouku.

Pracovní postup

Do velké mísy nasypete mouku, kmín, sůl a směs promíchejte. Do hrnku s vlažným mlékem (půl hrnku mléka!) rozdrolte kostičku droždí, přidejte cukr a promíchejte. Droždím vonící tekutinu dejte na teplé místo a vyčkejte zhruba půl hodiny, až kvasinky začnou pracovat. Jakmile kvásek naplní hrnek po okraj, vlijte jej do mísy s moukou, promíchejte a přidejte dva hrnky vody o stejném objemu, jako byly hrnky s moukou.

Těsto propracujte v míse vařečkou, pak rukama a nakonec jej vyklopte na vál. Bezvadný je silikonový vál, který se skvěle myje, nezabírá místo v kuchyni. Rukama se s budoucími chleby pomazlete tak, až se těsto nelepí. Lze přidat trochu vody, či poprášit lehce moukou. Vláčnou kouli chlebově voňavého těsta rozpulte, vytvořte dva fešné bochníčky. Ty nechte vykynout na teplejším místě, pod čistou utěrkou, klidně rovnou na plechu s pečícím papírem (nic nevymazávejte). Nebojte, ruční práce s těstem vám zabere necelých 5 minut!

Do trouby s ním!

Až vám bochníčky nakynou tak, že budou zhruba dvakrát tak velké, udělejte jim na kulaté „bříško“ nožem křížek (požehnání) a šoupněte je do trouby. Horkovzdušnou i normální troubu dávám zhruba na 2 minutky na maximum, poté na 100 ⁰C. Chleby během pečení 2 x až 3 x pomažu slanou vodou. Malé bochníčky peču dozlatova, cca 30–35 minut. Chleba je upečen tehdy, je-li jeho zvuk po poklepání na spodní stranu dutý.

Oba žhavé fešáky potřete po vyjmutí z trouby trochou mléka a nechte vychladnout. Čerstvý chleba je samozřejmě nejlepší s kvalitním máslem a solí. Přípravu svého první chleba budete pravděpodobně velmi prožívat, a možná vám vše bude připadat složité. S rostoucím počtem upečených bochníků si však budete umět vše lépe naplánovat a pecny budou do trouby i z trouby lítat, aniž to zbytek rodiny zaznamená.


Další recept na domácí chléb i s fotopostupem.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…