Vydatné snídaně nejen na hory

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jezdíte-li lyžovat, jistě víte, jak důležité je pořádně se po ránu najíst. A je jedno, jestli pak vyrazíte na běžky či na sjezdovky. Snídaně je prostě grunt.

Bageta s míchanými vejci

2 porce - příprava: 15 minut

* 250 g cherry rajčátek
* olivový olej
* 50 g másla
* 1 malá cibule
* 5 vajec
* sůl a pepř
* 1–2 lžíce petrželky
* salátové listy podle chuti
* 2 celozrnné bagety

Troubu zapněte na program s horním pečením na 200 °C. Rajčátka promíchejte s kapkou olivového oleje a dejte péct na 10 minut. Mezitím na másle zpěňte nakrájenou cibuli. Vajíčka na ni rozklepněte, nechte trochu zatuhnout, osolte, opepřete a zasypte petrželkou. Promíchejte. Asi po 2 minutách jsou hotová. Bagety rozkrojte, dejte do nich salát a vejce. Podávejte s pečenými rajčátky.

Pro chuť i sílu: Dostatečný přísun bílkovin i sacharidů po ránu vám zaručí, že na svahu hned tak neztratíte elán. Vajíčka k snídani jsou na horách prostě „mus“.


Hustá zeleninová polévka

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 500 g hovězího masa na polévku a morkových kostí
* polévkové koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián)
* 3 brambory
* 200 g bílého zelí
* sůl a pepř
* 2 mrkve
* 1 petržel
* kousek pórku
* 2 stroužky česneku
* 50 g másla
* plocholistá petržel

Maso a kosti důkladně omyjte a vložte do hrnce. Přidejte koření, zalijte 1,5 litru studené vody a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum. Lžící sbírejte pěnu z bílkovin, která se tvoří na povrchu. Táhněte na co nejmenším plameni asi 2 až 2,5 hodiny. Vyjměte maso. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na nudličky nakrájené zelí a osolte. Vařte doměkka.

Mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo, pórek nakrájejte na kolečka, česnek nasekejte. Vše restujte na másle skoro doměkka. Máslo musí zeleninu jen obalit, nesmí ho být zbytečně moc! Vmíchejte do polévky, přidejte na kousky rozebrané maso. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem a vmíchejte nasekanou petržel.

Náš TIP: Můžete vmíchat i další, klidně mraženou zeleninu. Tu přidávejte do hotového vývaru spolu s bramborami a zelím nebo podle toho, kolik potřebuje na uvaření doměkka. Brambory můžete nahradit předvařenými luštěninami.

Palačinky s karamelizovanými banány

asi 12 kusů - příprava: 30 minut

* 2 velké banány
* 4 lžíce másla
* 75 g třtinového cukru
* 500 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 75 g rozpuštěného másla

Banány nakrájejte. V pánvi rozpusťte máslo a přidejte cukr. Vložte banán a nechte zkaramelizovat. Mléko prošlehejte se žloutky a vmíchejte mouku a sůl. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do těsta. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s karamelizovanými banány.

Sladké ráno: Nemáte-li banány, zkuste klasickou americkou verzi s javorovým sirupem a máslem. Nebo palačinky natřete oříškovočokoládovým krémem či arašídovým máslem.


Rychlý slaný koláč z plechu

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 g sušeného droždí
* 1/2 lžičky cukru
* 200 g hladké mouky
* špetka soli
* 400 g sterilovaných rajčat
* čerstvý tymián a petržel
* 200 g vysokotučného sýra (čedar, gruyere apod.)
* 150 g plátkové slaniny

Droždí smíchejte se 2 lžícemi vlažné vody a cukrem a nechte vzejít. Kvásek zadělejte s hladkou moukou a solí a přidejte až 100 ml vlažné vody. Těsto nechte 15 minut odpočinout. Mezitím rajčata rozdrťte a ochuťte bylinkami. Těsto rozdělte na 2 části. Každou vyválejte na plát, položte na plech s pečicím papírem, potřete rajčatovým sugem, posypte sýrem a poklaďte slaninou. Pečte v troubě předehřáté na 250 °C 8 až 9 minut dokřupava.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Dnes | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Včera | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…