Výhody centrálního vysávání | Zdroj: Archiv

Zdroj: Archiv

Výhody centrálního vysávání

Představujeme vám jednoduchý a dokonalý způsob uklízení, který ocení nejen alergici a majitelé chlupatých domácích mazlíčků.

Neustálé výměny sáčků, kabel, který nedosáhne až na kýžené místo, a navíc zvířený prach kvůli zpětnému vyfukování nasátého vzduchu… Občas je vysávání činnost poněkud nepříjemná, proč si ji tedy – pokud máte velký byt anebo rodinný dům – neusnadnit instalací centrálního vysavače?

Ten ocení zejména rodiny alergiků, neboť již zmiňované víření prachu tu nehrozí, jak upozorňuje i Jiří Najman, zástupce centrálních vysavačů Husky: „Samotný vysavač (agregát) včetně jeho sáčků a filtru se umisťuje mimo obytné místnosti, většinou do sklepa či garáže, kde probíhá i proces filtrování, který u normálních a robotických vysavačů probíhá přímo ve vysávané a obývané místnosti. Nasáté nečistoty a prach jsou tak odvedeny zcela mimo obytnou část domu společně s přefiltrovaným vzduchem. Díky tomuto systému vysávání se prach v místnostech nevíří a opětovně neusazuje na nábytku či podlahách, a úklid se proto stává daleko efektivnějším, a především zdravějším.“

Výhody má centrální vysávání také pro majitele chlupatých mazlíčků. Ti ocení nejen to, že mají výkonný vysavač stále po ruce, ale se speciálním nástavcem (kartáčem) mohou chlupáče i pravidelně česat, aniž by museli následně řešit to, kam s vyčesanými chlupy.

Zkoušeli jste se někdy při luxování dívat na televizi nebo poslouchat hudbu? S tím centrálním je i takové zpříjemnění úklidu možné, a navíc můžete pracovat, třeba když vaše rodina zrovna spí. Nikoho neprobudíte, neboť motor hučí v garáži a z vysavačové hadice je slyšet pouze proudící vzduch.

Klepněte pro větší obrázek

NIKDY NENÍ POZDĚ

V zásadě centrální vysavač funguje podobně jako klasický podlahový, jen v poněkud větším měřítku. „Tělo“ vysavače, tedy agregát, se umístí někam, kde nebude překážet – obvykle do technické místnosti, do garáže či sklepa. Agregát je propojen potrubním rozvodem s vysavačovými zásuvkami, vysáté nečistoty jsou sváděny do prachového zásobníku. A nasátý vzduch je vyfukován po přefiltrování potrubím, které je vedeno z agregátu, ven z místnosti, kde je umístěn. V pokojích tedy máte jen nenápadné zásuvky, do nichž stačí zasunout vysávací hadici (může mít i vypínač na rukojeti) a můžete luxovat.

Myslíte si, že vzhledem k rozvodům jde o vychytávku, na kterou je nutné myslet už při stavbě domu, jinak to nemá cenu? Přece si kvůli vysavači, ať už jakkoli praktickému, nenecháte rozsekat všechny zdi, že? Ale nebojte, centrální vysavač můžete do stávajícího interiéru přidat i bez zásadních stavebních úprav. Potrubí lze rozvést suterénem a technickými místnostmi a v obytných prostorách se překryje sádrokartonem či polystyrenovým hranolem. K vedení potrubí se může použít též starý nepoužívaný komín.

DLOUHÁ ŽIVOTNOST A BEZÚDRŽBOVOST

První, co nás obvykle při koupi nového spotřebiče do domácnosti zajímá, bývá cena. V tomto případě je logicky vyšší než u běžných podlahových i dnes tak populárních vysavačů robotických. „Cena za dodávku a montáž kompletního centrálního vysavače včetně potrubního rozvodu pro běžný rodinný dům do 160 m2 je okolo 40 tisíc Kč. To zahrnuje dodávku do 30 metrů potrubí, 3 kusy zásuvek ABB a přípravu pro štěrbinovou zásuvku do kuchyňské linky. V běžném rodinném domě pak stačí jedna zásuvka na celé patro, umístěná ve středu, tak aby dosáhla do všech místností,“ vypočítává Jiří Najman.

Na druhou stranu platíte nejen za zdravý a pohodlný úklid, ale též za velmi dlouhou životnost, kterou lze počítat na desítky let, a také za bezúdržbovost vysavače. Se samočisticími filtry je nutné pouze dvakrát až třikrát do roka vyměnit sáček s vysátým odpadem. Nejdůležitější je při výběru centrálního vysavače právě způsob filtrace a kvalitní motor, nejlépe se samostatným chlazením.

Filtrace je pak nejlepší samočisticí bezúdržbová – jak už název napovídá, není ji potřeba (na rozdíl od ostatních typů: cyklonová, filtrační) čistit a vyměňovat filtry. Jak již bylo řečeno, na běžné podlaží rodinného domu stačí jedna zásuvka a nejoblíbenější délka hadice, tedy 6 metrů. A nezapomeňte přikoupit též praktické příslušenství, které úklid významně usnadní.


PRAKTICKÉ VYCHYTÁVKY

  • Kuchyňská štěrbina – jednoduše k ní nametete drobky a další nečistoty, nohou otevřete a vzduch všechno smetí v okamžiku vysaje.
  • Žaluzová hubice – speciální nástavec na úklid žaluzií.
  • Kartáč na zvířata – nástavec, díky němuž můžete česat domácího mazlíčka a který zároveň vyřeší problém, kam s vyčesanými chlupy.
  • Separátor – na vysávání vody, krbového popela a dalších hrubých nečistot, umí oddělit vodu a hrubé nečistoty před vstupem do potrubí.
  • Samonavíjecí hubice – ideální k rychlému úklidu malých ploch.

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud