Vykutálená čtveřice: Znáte jáhly, kuskus, quinou a bulgur?

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Tahle drobotina možná ještě nenašla cestu do vaší kuchyně, ale je možné, že už brzy převálcuje obligátní rýži nebo těstoviny. Seznamte se s malými, zato moc sympatickými kumpány - jmenují se jáhly, kuskus, quinoa a bulgur a skvěle zastanou nejen roli přílohy k masu.

Snídaňová kaše z quinoy

2 porce - příprava: 30 minut + namáčení

* 1 hrnek quinoy
* 1 hrnek plnotučného mléka
* 1 větší jablko
* med k oslazení
* 1/2 lžičky skořice

Quinou přes noc namočte do studené vody a ráno ji slijte a několikrát propláchněte. Pak ji dejte do hrnce se dvěma hrnky vody a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a asi 20 minut vařte. Pokud je třeba, přidejte trochu vody.

Když je quinoa měkká, přilijte hrnek mléka a ještě několik minut vařte do zhoustnutí. Mezitím omyjte jablko, zbavte ho jádřince a nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte do hotové kaše s medem a skořicí.

NÁŠ TIP: Můžete přidat také sekané oříšky a rozinky.

Quinoa neboli merlík čilský pochází z Jižní Ameriky. Je přirozeným zdrojem bílkovin, vitaminů (A, B2 a E), hořčíku, vápníku a dalších látek a navíc je bezlepková, takže vhodná i pro celiaky. Kromě toho pomáhá snižovat krevní tlak a působí proti migrénám. V kuchyni ji využijete nejen jako přílohu (podobně jako třeba rýži), ale můžete s ní zahušťovat polévky nebo ji použít jako základ pro přípravu zdravých kaší.


Jáhlové placičky s mrkví

asi 20 kousků - příprava: 45 minut

* 200 g jáhel
* 2 větší mrkve
* 1 cibule (nemusí být)
* 1 lžíce čerstvého koriandru
* 1 hrst lískových ořechů
* 2–3 lžíce strouhaného sýra
* 2 vejce
* 1 lžička kari
* sůl a pepř
* olej na smažení

Jáhly několikrát propláchněte a zalijte vroucí vodou. Slijte a dejte do osolené vody vařit na 20 minut. Pak nechte dojít.

Mrkev očistěte a nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Lístky koriandru a ořechy nasekejte. Jáhly smíchejte s ostatními ingrediencemi a dochuťte.

Tvarujte placičky a opékejte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podávejte ještě teplé, nejlépe se zeleninovým salátem.

Jáhly patřily odedávna do jídelníčku našich předků. Jsou to vlastně semínka prosa, která vypadají jako malé žluté kuličky. Zpracovávají se v celku nebo umleté v podobě mouky. Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, fosfor a jsou podobně jako quinoa bezlepkové. Hodí se pro diabetiky (srovnávají totiž hladinu cukru v krvi), působí pozitivně například na ledviny, žaludek a také na slinivku.


Tabbouleh

4 porce - příprava: 20 minut + chlazení

* 1/2 hrnku bulguru
* 2 hrsti nasekaných lístků čerstvé máty
* 6 hrstí nasekané plocholisté petržele
* 2 jarní cibulky
* 2 střední pevná rajčata
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř

Bulgur zalijte vroucí vodou a nechte asi hodinu nabobtnat (pokud spěcháte, můžete ho asi 10 minut povařit). Pak ho slijte a vymačkejte vodu.

Mátu a petržel nasekejte najemno. Cibulky oloupejte a nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky.

Vychladlý bulgur v míse zalijte šťávou z citronu a olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte bylinky se zeleninou. Jemně promíchejte a podávejte vychlazený.

NÁŠ TIP: V Libanonu, odkud tabbouleh pochází, do něj přidávají také skořici a další aromatické koření.

Bulgur je předvařená nalámaná pšenice, která je důležitou součástí arabské kuchyně (arabsky bulgur znamená vařený). Je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku a dalších látek. Je lehce stravitelný a podporuje funkci střev i nervů. Připravuje se z něj zejména tabbouleh, ale používá se také jako příloha, do omáček či masitých pokrmů (třeba do karbanátků) nebo na sladko.


Rajčatová polévka s kuskusem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1–2 hrsti kuskusu
* 1/2 cibule
* 2 stroužky česneku
* olej
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* petrželka
* pečivo na krutony
* 1 lžíce másla

Kuskus zalijte vroucí vodou a osolte. Nechte bobtnat.

Cibuli oloupejte a nakrájejte, česnek prolisujte. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem a částí česneku. Zřeďte vodou nebo vývarem a povařte. Rozmixujte, přidejte kuskus a petrželku.

Podávejte s krutony opečenými na másle se zbylým česnekem.

Kuskus je vlastně drobná těstovina připravená z tvrdozrnné pšenice, která je stálicí především v kuchyni severní Afriky. Můžete ho sehnat také v celozrnné variantě, která je bohatší na vitaminy a minerální látky. Je vhodnou přílohou k tažinům, omáčkám i masu, ale přidává se také do zeleninových či ovocných salátů nebo polévek. Jeho příprava je snadná, protože se nemusí vařit – stačí jen ochutit a na několik minut zalít horkou vodou nebo vývarem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…