Jestliže chcete mít kdykoli po ruce čerstvé vitaminy, a navíc byste si svůj domov rádi zkrášlili, pak představuje pěstování bylinek ideální možnost. Nenechte se odradit tím, že nemáte k dispozici zahradu, a postavte si prospěšné zelené rostlinky třeba na okenní parapet.
Určitě to bude chtít i trochu trpělivosti, než se dočkáte kýženého zeleného výsledku, ale nebojte. Nenechte se odradit ani možnými počátečními neúspěchy. Zkuste si třeba pro začátek místo semínek koupit malé předpěstované rostlinky na farmářském trhu.
Zkrátí se tak doba čekání na vzrostlou bylinku, kterou budete moci konzumovat, navíc se vyhnete tomu, že byste koupili stará semena, u nichž může být klíčivost výrazně snížená. Na druhou stranu se ošidíte o ten blažený pocit, když vidíte, jak díky vaší péči vyrůstá z půdy první zelený lístek. Sami si tedy vyberte, jakou cestou se k bylinkám dostanete...
V ČEM PĚSTOVAT
Nabídka materiálů je skutečně veliká. Vybírat můžete z tradičních hliněných nádob, kovových (elegantní, ale časem zreziví), látkových či drátěných (vejde se do nich málo zeminy), dřevěných (působí přirozeně, ale mají kratší životnost) nebo plastových (pozor na dostatečné zatížení).
Při pořizování vhodné nádoby berte v úvahu především nosnost místa, kam květináč následně umístíte, dále pak velikost, případně barvu, pokud chcete pěstovat bylinky nejen pro účel, ale i pro potěchu oka. V omezeném prostoru platí třeba to, že více malých nádob by mohlo působit trochu chaoticky. To samé platí i pro nesourodost stylu a barev. Samozřejmě můžete sázet bylinky do jedné nádoby, pro začátečníky je však vhodnější použít pro jednotlivé sazenice oddělené nádoby.
VHODNÁ ZEMINA
Zajistěte správný odtok vody, aby se zemina nepřemokřovala a rostlinkám neuhnívaly kořeny. Tomu zabráníte drenážní vrstvou s hrubší strukturou na dně květináče. Zemina by měla odpovídat nárokům bylinek, třeba ty středomořské si žádají zeminu smíchanou s pískem. Rozhodně byste se měli vyhnout hnojivům a směsím s obsahem rašeliny, která půdu okyseluje, kdežto bylinky si žádají zeminu spíše zásaditou.
ZE SUPERMARKETU?
Každý si určitě někdy přinesl z nákupu mimo jiné plastový kvetináček s nějakou bylinkou. Tyto bylinky jsou určeny převážně pro jedno použití, neznamená to však, že by nemohly přežít i mnohem déle. Jak na to? Pokud je zemina vysušená, namočte květináček na pár minut do vody. Z plastové nádobky přesaďte rostlinku do nové. Nejprve ji postavte k oknu, po pár dnech na parapet či balkon. Opatrně zalévejte, při otrhávání vždy pár lístků ponechte.
POTŘEBNÁ VLÁHA
Vliv na rychlost vysychání zeminy má kromě frekvence vašeho zalévání také materiál květináče (hliněné, zavěšené a malé vysychají rychleji) a stanoviště (při orientaci na jih bude nutná častější zálivka). Balkonoví pěstitelé se často potýkají s problémem tvrdé vody. Pokud nemáte možnost „nachytat“ vodu dešťovou, můžete zkusit změkčit tu kohoutkovou: Nechte vodu odstát nebo citlivějším rostlinám vodu pár minut převařte.
Vždy myslete na to, že občasné přisušení napáchá menší škody než přemokření! Například bazalce při přemokření zežloutnou lístky, což mnozí berou jako signál usychání, tudíž zalévají a zalévají, ale rostlinka tím vlastně umírá... A co si počít s uschlou rostlinou? Ponořte květináč na několik desítek minut do kyblíku s vodou.
Zpracování
Základním způsobem je samozřejmě sklízení, a to hned při vaření nebo pro následné použití. Nechtělo by to ale i něco trochu speciálního?
Vaše rodina určitě ocení bylinkovou sůl, kdy na vrstvu mořské soli nakladete vrstvu nasekaných bylinek, zasypete solí a pokračujete tímto střídáním. Na čerstvém pečivu zase oceníte bylinkové máslo: Kostku másla nechte změknout při pokojové teplotě a důkladně ho promíchejte s nasekanými bylinkami. Máslo pak zabalte do alobalu či dejte do misky a nechte v ledničce ztuhnout.
I jako případný dárek blízkým můžete naložit bylinky do octa: Nasekejte bylinky na kousky, naskládejte do sklenice a zalijte horkým, ne však vařicím jablečným octem (na půl litru octa plnou hrst bylinek, čím více jich dáte, tím aromatičtější ocet bude). Uzavřenou sklenici pak nechte asi tři týdny stát a pravidelně protřepávejte. Stejně můžete bylinky naložit i do oleje (ne však horkého!). A které rostlinky použít? Do octa se hodí bazalka, tymián, rozmarýn, do oleje třeba i majoránka.
VYBERTE SI SPRÁVNÝ DRUH
Nejprve si ujasněte, které bylinky chcete vypěstovat. Buď vsadíte na klasiku, jako je pažitka a petržel, nebo si vytvoříte opravdu léčivý záhonek (šalvěj, meduňka). A možná se také rozhodnete rozšířit svoje kulinářské umění o francouzskou či italskou kuchyni, proto si zasadíte rozmarýn, tymián, bazalku či estragon. Pokud budete chtít pěstovat více druhů v jedné nádobě, nezapomeňte si dopředu zjistit, které bylinky spolu mohou existovat, a kterým to naopak škodí.
Článek vyšel v časopise Maminka