Vypínače: na designu záleží

Vypínače: na designu záleží

Moderní vypínače umějí víc než jen rozsvítit a zhasnout světla. Ve spojení s designem a moderní elektroinstalací mohou být také krásné a chytré. Podle čeho vybrat ten pravý?

Originální design a technické inovace dokázaly proměnit tuctovou krabičku na stěně v plnohodnotný prvek interiéru. Ačkoli je u vypínače stále důležitá funkce a praktičnost v reálném provozu, při výběru mívá rozhodující slovo spíše cena a vzhled.

„Vnitřnosti“ vypínačů bývají podobné bez ohledu na výrobce. Kromě vlastního těla se skládají z klapky a rámečku, který kryje přechod mezi klapkou, strojkem a stěnou. Obvykle jsou z plastu, bakelitu nebo porcelánu. Výjimkou jsou luxusní řady od renomovaných výrobců. Najdete v nich designové perly s rámečkem z kamene, skla, nerezu, grafitu, stříbra, kůže či ušlechtilého dřeva. Výjimkou nejsou ani unikátní vypínače vytvořené na zakázku podle vlastního návrhu.

Přestože jde o relativně malé přístroje, mají významný vliv na celkovou podobu domova. Důvod je prostý. Alespoň jeden vypínač a zásuvku najdete v každé místnosti.

Vybírat čistě podle stylu nestačí. Důležitý je také základní tvar a barevné provedení. V ideálním případě by design vypínače měl harmonicky ladit s celkovým pojetím interiéru bytu nebo domu. Máte-li každý pokoj zařízený v jiném stylu, nehledejte zbytečně pro každou místnost odpovídající vypínač. Lepší je držet jednotnou linii v rámci celého příbytku.

Vedle klasického hranatého designu jsou k dostání také organicky zaoblené vypínače či stylové retro kousky. Jednoduchý tvar v kombinaci s barvou je skvělou volbou do moderně řešeného domova. Stylové retro s rámečkem z porcelánu nebo dřeva potěší na stěně spíše majitele chalupy nebo domova v rustikálním stylu. Vypínače v různých odstínech šedi a kousky s povrchovou úpravou imitující kov padnou jako ulité do kuchyně s nerezovými prvky. Velký prostor použití pro změnu nabízejí designové vypínače s vyměnitelným krytem. Tyto kryty zpravidla mají bezšroubové kontakty, takže je snadno nainstalujete sami bez pomoci odborníka.

Klepněte pro větší obrázek

VÍC NEŽ VYPÍNAČ

Hezkým designem možnosti vypínačů nekončí. Plánujeteli stavbu domu nebo celkovou rekonstrukci, můžete si dopřát místo klasických vypínačů inteligentní elektroinstalaci. Výhodou chytrých vypínačů je možnost společného řízení osvětlení, stínění, elektrických spotřebičů, vytápění a podobně. Ovládat je můžete manuálně nebo pohodlně na dálku přes internet či Wi-Fi pomocí tabletu, počítače i chytrého telefonu. Oceníte to například v zimě při zapnutí i vypnutí topení nebo v létě při zatažení závěsů a žaluzií a ovládání osvětlení.

Nové řady vypínačů počítají s napojením na moderní elektroinstalaci a v nabídce vedle zásuvek nechybí ani další vybavení. Kromě klasických stmívačů si můžete pořídit také ovládání pro LED osvětlení. K dostání jsou žaluziové spínače, datové a televizní zásuvky, moderní kryty pro HDMI či USB, pohybové senzory, digitální termostaty.

Při výběru je vhodné zohlednit nejen design, ale také technické parametry. Důležitý je zejména způsob vnitřního zapojení kontaktu, proudová zatížitelnost, způsob izolace (krytí IP). Pro běžné obvody obvykle postačí proudová zatížitelnost 10 A. Pokud chcete ovládat více zářivkových svítidel, je vhodné zvolit vypínač s kontakty do 16 A.

Klepněte pro větší obrázek

3× TIP REDAKCE

1. Zásobte se
Pokud je to možné, držte se při sestavování vypínače jedné designové řady. Vyhnete se případným potížím s kompatibilitou. Není od věci nakoupit pár součástek do zásoby. Pokud výrobce přestane danou řadu vypínačů vyrábět, nebudete muset komponenty složitě shánět.

2. Obraťte se na odborníka
Vypínače a zásuvky jsou elektrická zařízení. Nepřeceňujte své schopnosti a raději je nechte nainstalovat odborným pracovníkem s příslušnými znalostmi a přezkoušením z vyhlášky č. 50.

3. Kde nakoupit
Spojení moderních technologií, designu a kvality nabízejí například designové vypínače ze sortimentu firem ABB, Legrand, Lithoss, Basalte a Schneider Electrics.


VYBÍREJTE PODLE FUNKCE

Jednopólový vypínač má jeden vstup a jeden výstup. V jedné poloze jsou kontakty oddálené a elektrický obvod je přerušen. Funguje tedy podobně jako vypínač na lampičce. Používá se tam, kde je z jediného místa ovládán jeden přístroj.

Schodišťový spínač má jeden společný přívod a dva vývody, ke kterým se přívod střídavě připojuje. Díky tomu umožňuje ovládat jeden přístroj ze dvou různých míst.

Křížový spínač má dvě dvojice vstupů a výstupů, které jsou funkčně rovnocenné. Zařazuje se mezi dvojici střídavých spínačů. Tento systém umožňuje ovládat přístroj nejen z koncových vypínačů, ale i ze spínače mezi nimi. Je možnost zapojení několika křížových spínačů.

Dvojitý střídavý přepínač je systém vypínačů, který ovládá dva přístroje ze dvou míst. Je tak možné například na jedné straně chodby svítidlo rozsvítit a na druhé straně chodby zhasnout. Klapka je rozdělená.

Tlačítko má jednu stabilní polohu a po stisknutí tlačítka se vrací do této původní polohy.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud