Vyprošťováky na víkend

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Není tajemstvím, že některá jídla jsou jako stvořená pro ráno či dopoledne následující po rozjásané noci. Jsme si jisti, že tyhle recepty se vám budou hodit, i když je silvestr už dávno pryč!

Vejce do skla

4 porce - příprava: 30 minut

* 30 g másla na vymazání skleniček
* 100 g slaniny
* 100 g baby špenátu
* 1 chilli paprička
* 50 g nakládaných okurek
* 200 ml smetany 33%
* sůl a pepř
* 1 hrst nasekané petrželky
* 8 vajec
* 40 g čedaru

Máslem vymažte zavařovací skleničky nebo skleničky z odolného skla. V míse smíchejte orestovanou slaninu se spařeným orestovaným baby špenátem, nasekanou chilli papričkou a okurkami. Vše zalijte smetanou a jemně promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte petrželku (část si nechte na ozdobu). Směs rozdělte do skleniček a do každé rozklepněte dvě vejce a lehce promíchejte, aby žloutky nepraskly. Skleničky vložte do vodní lázně a v troubě předehřáté na 180 °C zapékejte 15 až 20 minut. Můžete podávat zatepla i vychlazené.


Pikantní sendviče se šunkou a vejci

4 porce - příprava: 20 minut

* 16 plátků toastového chleba
* 100 g majonézy
* 1 chilli paprička
* 2 lžičky brusinkového džemu
* sůl a pepř
* 100 g slaniny na plátky
* 100 g dušené šunky
* 8 vajec
* ledový salát

Toastový chléb zbavte kůrek, potřete majonézou smíchanou s nasekanou chilli papričkou a brusinkovým džemem, dochucenou solí a pepřem, přidejte nakrájenou slaninu a šunku, usmažená volská oka, opraný ledový salát a uzavřete dalším chlebem.


Kafe smoothie

1 porce - příprava: 10 minut

* 100 ml silné černé kávy
* 100 ml kondenzovaného mléka
* 2 syrové žloutky
* 3 lžičky kolagenu (k dostání v DM drogerii)
* 1 lžíce javorového sirupu
* kokosový olej na zakápnutí (může být i olivový)

Uvařte velmi silnou kávu, přeceďte ji a nechte vychladnout. V mixéru ji smíchejte s kondenzovaným mlékem, žloutky, kolagenem, javorovým sirupem, popřípadě můžete přidat i led. Rozmixujte a servírujte ve skle zakápnuté olejem.


Pepřenky

4 porce - příprava: 6 dnů

* 8 filetů sledě i s kůží
* sůl a pepř
* 1 l vinného octa
* 4 velké šalotky
* řepkový olej na zalití
* 100 g hrášku
* 2 papriky
* 1 chilli paprička
* 10 kuliček pepře
* 5 kuliček nového koření
* 4 bobkové listy

Filety nasolte a vyskládejte do kameninové nádoby, ještě trochu prosolte a nechte přiklopené v chladu 2 dny. Potom ryby opláchněte, znovu je vyskládejte do kameninové nádoby a zalijte octem, aby byly celé ponořené. Nechte odležet v chladu další 3 dny. Pak filety vyjměte, nechte okapat, důkladně opepřete a vložte je do skleniček ve vrstvách proložené nakrájenými šalotkami, prolijte olejem, přidejte blanšírovaný hrášek, papriky, chilli a zbylé koření. Vše zalijte olejem. Nechte jeden den uležet.


Česnečka s kroupami a ztraceným vejcem

4 porce - příprava: 25 minut + namáčení

* 100 g krup
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* 4 brambory
* 1 l vývaru z uzeného masa
* 8–10 stroužků česneku
* majoránka
* bobkový list
* sůl a pepř
* 2 starší rohlíky
* 60 g ementálu
* 4 vejce

Kroupy den předem namočte do vody, aby změkly. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli a přidejte nakrájené oloupané brambory. Restujte dozlatova. Zalijte vývarem a přidejte prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a bobkový list, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor asi 20 minut. Namočené kroupy vložte do osolené vroucí vody a vařte doměkka. Rohlíky nakrájejte na kostičky a na zbylém sádle usmažte krutony. Polévku podávejte s kroupami, nastrouhaným sýrem, krutony a ztraceným vejcem, nebo můžete vejce zavařit přímo do polévky.

Další tipy pro těžké ráno:

1. Na rozdivočelý žaludek pomůže mléko, které neutralizuje přílišnou kyselost, a také draslík. Ideální kombinací je proto koktejl ze studeného mléka, banánu a lžíce medu.

2. Pokud vás při kocovině trápí hlavně nevolnost, zkuste zázvorový čaj: kousek zázvoru nastrouhejte, zalijte vodou, slijte, doslaďte medem a popíjejte. Zázvor působí léčivě a navíc doplníte tekutiny.

3. Váš organismus je po propité noci pravděpodobně nejen dehydratovaný, ale také potřebuje fruktózu a ionty. To spraví iontové nápoje pro sportovce nebo čerstvý ovocný džus.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Dnes | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Včera | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…