Vyprošťováky na víkend

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Není tajemstvím, že některá jídla jsou jako stvořená pro ráno či dopoledne následující po rozjásané noci. Jsme si jisti, že tyhle recepty se vám budou hodit, i když je silvestr už dávno pryč!

Vejce do skla

4 porce - příprava: 30 minut

* 30 g másla na vymazání skleniček
* 100 g slaniny
* 100 g baby špenátu
* 1 chilli paprička
* 50 g nakládaných okurek
* 200 ml smetany 33%
* sůl a pepř
* 1 hrst nasekané petrželky
* 8 vajec
* 40 g čedaru

Máslem vymažte zavařovací skleničky nebo skleničky z odolného skla. V míse smíchejte orestovanou slaninu se spařeným orestovaným baby špenátem, nasekanou chilli papričkou a okurkami. Vše zalijte smetanou a jemně promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte petrželku (část si nechte na ozdobu). Směs rozdělte do skleniček a do každé rozklepněte dvě vejce a lehce promíchejte, aby žloutky nepraskly. Skleničky vložte do vodní lázně a v troubě předehřáté na 180 °C zapékejte 15 až 20 minut. Můžete podávat zatepla i vychlazené.


Pikantní sendviče se šunkou a vejci

4 porce - příprava: 20 minut

* 16 plátků toastového chleba
* 100 g majonézy
* 1 chilli paprička
* 2 lžičky brusinkového džemu
* sůl a pepř
* 100 g slaniny na plátky
* 100 g dušené šunky
* 8 vajec
* ledový salát

Toastový chléb zbavte kůrek, potřete majonézou smíchanou s nasekanou chilli papričkou a brusinkovým džemem, dochucenou solí a pepřem, přidejte nakrájenou slaninu a šunku, usmažená volská oka, opraný ledový salát a uzavřete dalším chlebem.


Kafe smoothie

1 porce - příprava: 10 minut

* 100 ml silné černé kávy
* 100 ml kondenzovaného mléka
* 2 syrové žloutky
* 3 lžičky kolagenu (k dostání v DM drogerii)
* 1 lžíce javorového sirupu
* kokosový olej na zakápnutí (může být i olivový)

Uvařte velmi silnou kávu, přeceďte ji a nechte vychladnout. V mixéru ji smíchejte s kondenzovaným mlékem, žloutky, kolagenem, javorovým sirupem, popřípadě můžete přidat i led. Rozmixujte a servírujte ve skle zakápnuté olejem.


Pepřenky

4 porce - příprava: 6 dnů

* 8 filetů sledě i s kůží
* sůl a pepř
* 1 l vinného octa
* 4 velké šalotky
* řepkový olej na zalití
* 100 g hrášku
* 2 papriky
* 1 chilli paprička
* 10 kuliček pepře
* 5 kuliček nového koření
* 4 bobkové listy

Filety nasolte a vyskládejte do kameninové nádoby, ještě trochu prosolte a nechte přiklopené v chladu 2 dny. Potom ryby opláchněte, znovu je vyskládejte do kameninové nádoby a zalijte octem, aby byly celé ponořené. Nechte odležet v chladu další 3 dny. Pak filety vyjměte, nechte okapat, důkladně opepřete a vložte je do skleniček ve vrstvách proložené nakrájenými šalotkami, prolijte olejem, přidejte blanšírovaný hrášek, papriky, chilli a zbylé koření. Vše zalijte olejem. Nechte jeden den uležet.


Česnečka s kroupami a ztraceným vejcem

4 porce - příprava: 25 minut + namáčení

* 100 g krup
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* 4 brambory
* 1 l vývaru z uzeného masa
* 8–10 stroužků česneku
* majoránka
* bobkový list
* sůl a pepř
* 2 starší rohlíky
* 60 g ementálu
* 4 vejce

Kroupy den předem namočte do vody, aby změkly. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na lžíci sádla orestujte nasekanou cibuli a přidejte nakrájené oloupané brambory. Restujte dozlatova. Zalijte vývarem a přidejte prolisovaný česnek, rozemnutou majoránku a bobkový list, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor asi 20 minut. Namočené kroupy vložte do osolené vroucí vody a vařte doměkka. Rohlíky nakrájejte na kostičky a na zbylém sádle usmažte krutony. Polévku podávejte s kroupami, nastrouhaným sýrem, krutony a ztraceným vejcem, nebo můžete vejce zavařit přímo do polévky.

Další tipy pro těžké ráno:

1. Na rozdivočelý žaludek pomůže mléko, které neutralizuje přílišnou kyselost, a také draslík. Ideální kombinací je proto koktejl ze studeného mléka, banánu a lžíce medu.

2. Pokud vás při kocovině trápí hlavně nevolnost, zkuste zázvorový čaj: kousek zázvoru nastrouhejte, zalijte vodou, slijte, doslaďte medem a popíjejte. Zázvor působí léčivě a navíc doplníte tekutiny.

3. Váš organismus je po propité noci pravděpodobně nejen dehydratovaný, ale také potřebuje fruktózu a ionty. To spraví iontové nápoje pro sportovce nebo čerstvý ovocný džus.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Dnes | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Včera | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…