Vyrazte na podzimní piknik na kolech!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Počasí v těchto dnech je stále jako dělané na výlet - tak proč si nezajet na netradiční piknik do přírody? Kromě dobrého jídla nezapomeňte ani termosku s teplým čajem a uvidíte, že to bude krásné odpoledne!

Sendviče s kuřecím masem a avokádem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 tmavé bagety nebo ciabatty
* 300 g pečeného kuřecího masa + šťáva podle chuti
* hrubozrnná hořčice
* 2 avokáda
* 2 mrkve
* 4 lžíce zelených jalapenos

Pokud vám z předchozího dne zůstal kus pečeného kuřete, je tohle skvělá příležitost, jak ho zpracovat – nebo důvod, proč upéct o dvě čtvrtky víc. Bagety podélně nařízněte a polijte šťávou z pečeného kuřete, kterou můžete namíchat s hrubozrnnou hořčicí. Avokáda a mrkve očistěte a nakrájejte na kousky a nudličky. Maso natrhejte na kousky. Do rozpůlených baget navrstvěte všechny suroviny, navrch by neměly chybět papričky jalapenos.


Tortilla de patatas se salámem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 1 kg brambor
* 1 cibule
* 150 ml olivového oleje
* 6 vajec
* čerstvé bylinky podle chuti
* 150 g salámu salchichon
* sůl
* česneková majonéza (allioli)
* 200 g rukoly

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, ve kterém zlehka osmažte plátky brambor.

Po 2 až 3 minutách přimíchejte cibuli. Olej nesmí být příliš horký, je to spíš takové „vaření v oleji“. Pokračujte ještě 12 až 15 minut, až budou brambory měkké. Brambory s cibulí vyjměte a nechte okapat.

V míse vidličkou rozkvedlejte vejce, vmíchejte brambory s cibulí, nasekané bylinky a tenké plátky salchichonu. Osolte a nechte chvíli odležet. V pánvi rozehřejte tentokrát už jen trošku oleje, nalijte směs a uhlaďte ji. Pár minut opékejte, pak pomocí talíře otočte a dopečte. Podávejte s allioli a rukolou.


Jednoduché kuřecí špízy

4 porce - příprava: 30 minut + marinování

* 6 kuřecích stehenních řízků
* rostlinný olej
* 1 lžíce arabské směsi koření
* sůl a pepř

RAJČATOVÝ SALÁT:
* 10 cherry rajčátek
* olivový olej
* 2 snítky koriandru

HOŘČIČNÝ DIP:
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce zakysané smetany
* sůl a pepř
* 3 jarní cibulky

Maso nakrájejte na kousky. Smíchejte s olejem, kořením, solí (pozor na její podíl už ve směsi koření!) a pepřem a nechte asi hodinu v chladu. Špejle 20 minut předem namočte do vody. Maso na ně napíchejte a opečte na grilu. Rajčátka nakrájejte, smíchejte s olejem a nasekaným koriandrem. Obě hořčice smíchejte se zakysanou smetanou, dochuťte solí a pepřem a při podávání zasypte nasekanou jarní cibulkou.


Domácí pečené müsli

6–8 porcí - příprava: 60 minut

* 1 hrnek ovesných vloček
* 1 hrnek loupaných dýňových semínek
* 1/2 hrnku sušeného ovoce
* 1/2 hrnku oříšků
* 1 banán
* 1 sklenka jablečné přesnídávky

V míse smíchejte všechny suroviny s rozmačkaným banánem a jablečnou přesnídávkou a nechte asi 20 minut odležet. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Z těsta tvořte větší či menší hrudky, kterými navíc můžete „obalit“ bambusová napichovátka. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 20 až 25 minut.

Salát s uzeným tofu, ořechy a sýrem

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g uzeného tofu
* 200 g ovčího sýra
* hrst vlašských ořechů
* 1/2 hrsti koriandru
* 1/2 hrsti plocholisté petržele
* 5 lžic majonézy
* 5 lžic bílého jogurtu
* sůl a pepř
* 4 lžíce sezamových semínek

Tofu a sýr nakrájejte na kousky, vlašské ořechy, koriandr a petržel nasekejte nahrubo. Majonézu smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem (případně trochou hořčice). Sezamová semínka nasucho upražte na pánvi a jemně podrťte v hmoždíři. Připravené ingredience smíchejte s majonézovojogurtovou zálivkou a posypte sezamovými semínky.


Fíkové carpaccio s kozím sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 6 zralých fíků
* 200 g polotvrdého kozího sýra
* podle chuti balzamikový ocet a olivový olej
* 1 citron
* 50 g vlašských ořechů

Fíky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které naaranžujte na talíř do tvaru květiny. Podle chuti zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem, ozdobte šupinkami sýra a nasekanými ořechy. Podávejte s citronem na dochucení.


Obrácený jablečný koláč

forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut

* hrst rozinek
* 5 cl tuzemáku
* 170 g másla + 100 g másla na jablečnou náplň
* 275 g hladké mouky
* 10–12 jablek
* 175 g krupicového cukru
* 50 ml bílého vína
* hrst vlašských ořechů

Rozinky namočte do tuzemáku. Z nakrájeného másla, mouky a 3–4 lžic studené vody zadělejte těsto, které nechte odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a očistěte (můžete použít i jablka Red Devil s červenou dužninou). Nakrájejte. V pánvi, kterou můžete použít v troubě, rozehřejte máslo, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte ovoce, podlijte vínem a nechte asi 15 minut podusit skoro doměkka. Vmíchejte rozinky a vlašské ořechy.

Těsto rozválejte na pečicím papíře. Přeneste ho na udušená jablka a přebytečné okraje zahrňte dovnitř, aby po otočení nevytekla šťáva. Propíchejte vidličkou a pečte 20 až 25 minut. Koláč otočte na talíř o něco větší, než je pánev.


Limonáda z čerstvých jablek a šalvěje

1 l nápoje - příprava: 15 minut + odležení

* 3–4 větší šťavnatá jablka (např. Jonagold)
* 1 limetka
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 5 cl jablečného sirupu
* hrst šalvěje

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Limetku omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Do láhve s širším hrdlem nasypte cukr, zalijte sirupem, přidejte jablka, limetku a šalvěj a dolijte 1 l studené vody. Protřepte, aby se cukr rozpustil, a nechte aspoň dvě hodiny dochladit v ledničce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Dnes | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…