5
Fotogalerie

Vyrobte si vlastní Coca Colu!

Tajný recept na Coca Colu je prý od roku 1886 přísně střežen a kdykoli v historii ho smějí znát zároveň jen dva žijící zaměstnanci společnosti produkující tento nápoj.

Jenže v roce 1979 oblastní deník Atlanta Journal Constitution otiskl ručně psaný recept na tajné ingredience dávající nápoji tak zvláštní chuť. Tehdy však na stránkách deníku ve městě, kde Coca Cola vznikla, nevzbudil žádný zájem. Až dnes, kdy fotku z novin začal šířit internet, je z uniknutí tajného receptu senzace.

Fotografii s receptem zveřejnil web Thisamericanlife.org a tvrdí, že ho nalezl na stránce 28 dvaatřicet let starého vydání deníku Atlanta Journal-Constitution. Autorem rukopisu má být John Pemberton, který v roce 1886 recept na Coca Colu vymyslel.

„Myslím, že je to určitě originál tajné formule, která se pro Coca Colu používá,“ uvedl historik Mark Pendergrast pro web Thisamericanlife.org.

Coca Cola tajnou formuli označuje jako 7X, podle zveřejněného receptu do ní patří: extrakt z vanilky, olej z citronu, limety a pomeranče, olej ze skořice, muškátového ořechu a nerolový olej. Záleží ale také na poměru těchto ingrediencí, jejichž množství lze rovněž vyčíst z receptu.

Všech 7X ingrediencí se rozpouští v lihu. Původní recept navíc obsahuje extrakt z listů koky. Společnost vyrábějící Coca Colu ale odmítá, že by narkotika obsahující rostlinu dnes používala.

ČTĚTE TAKÉ:
Agáta Hanychová: Těší se její partner na miminko?!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud