Vytvořte si svou kuchařku

| Autor: Jak chutna podzim | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

[Soutěž] Najít jakýkoli recept na internetu je opravdu jednoduché. Listovat knihou má ale větší kouzlo. Zvlášť jste-li její autorkou.

Vytvořte si svou kuchařku

Dnes už jistě není moderní předávat si recepty na kousku papíru. Buď si je posíláme e-mailovou poštou, většinou si však předáváme pouhé odkazy na webové stránky. Na internetu kolují tisíce receptů, jejich hledání je snadné a to nám šetří čas.

Nic z toho však nenahradí pocit, jaký zažíváme, když vezmeme do ruky stránku vytrženou z linkovaného sešitu, na kterou recept na vanilkové rohlíčky napsala naše babička. A právě ty nejcennější recepty, k nimž nás váže silné citové pouto a které do našeho dospělého života vracejí vůně dětství, se na takových zažloutlých listech anebo v ohmataných rozpadajících se sešitech uchovávají. Patří k rodinnému stříbru nejen proto, že na nich najdeme rady na generacemi ověřené speciality, které se vaří jen u nás doma. Jsou vzácné hlavně tím, že jsou plné lásky, s nimiž je pro nás naše babičky, maminky a tety připravovaly.

Soustřeďte si tyhle recepty do jednoho balíčku a vařte podle nich svá nedělní jídla. Oživíte dávno zapomenuté chutě, připomenete si dobu, kdy jste v podkolenkách skákala panáka a pocítíte pohlazení ruky, která tady třeba už dávno není. Podzim je k tomu ten nejvhodnější čas.

A až si tu nejlepší svíčkovou na světě uvaříte, vyfotografujte si ji. Udělejte to i s koprovkou, kachnou, švestkovým koláčem anebo svátečním dortem. Až budete mít texty i fotografie pohromadě, vytvořte si vlastní kuchařku. Budete ji pak vždycky do ruky brát se zvláštním pocitem nostalgie. A s něhou po ní jednou sáhne i vaše dcera. Než začnete s přípravami, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…