Vyzkoušejte neodolatelné sýrové chuťovky k vínu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vyzkoušejte neodolatelné sýrové chuťovky k vínu

Pokud vás nebaví o svátcích mlsat jen sladké, zkuste inovaci v podobě slaných sýrových chuťovek. Máte je hotové za pár minut a návštěvu překvapíte jejich neodolatelnou chutí, díky které zmizí ihned ze stolu. Recepty jsou navíc vylepšené o sýry oceněné značkou Regionální potravina.

Sýrové trojhránky

Doba přípravy: 15 – 20 minut

500 g listového těsta 1 vejce olej 150 g polotvrdého sýru (doporučujeme Farmářský sýr od Moravia Lacto oceněný značkou Regionální potravina) luční kmín hrubozrnná sůl

Z listového těsta si vyválíme co největší a nejtenčí plát. Ozdobným kolečkem z něj vytvarujeme trojúhelníky. Potřeme je vajíčkem a posypeme drceným kmínem, hrubou solí a nakonec teprve co nejjemněji strouhaným sýrem. Trojúhelníčky vkládáme na vymaštěný plech či pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C po dobu 7- 10 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Baby žampiony pečené s anglickou slaninou a zrajícím sýrem

Doba přípravy: 30 minut

500 g malých čerstvých žampionů (doporučujeme ze Žampionárny Doly na Pardubicku) 100 g anglické slaniny špetka drceného kmínu 100 g zrajícího sýru (doporučujeme Brníčko ze statku Michala Hrdličky v Brníčku) 1 vejce 4 snítky tymiánů 2 stroužky česneku (doporučujeme Česnek z Bořitova v Jihomoravském kraji)

Opláchnuté a očištěné žampiony otočíme kloboučkem dolů a odkrojíme nohu co nejhlouběji. Hlavičku žampionu plníme směsí ze slaniny, sýru a bylinek. Směs připravíme z jemně nakrájené a orestované slaniny, najemno nastrouhaného sýru a přidáme tymián, pepř a česnek. Naplněné žampiony vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při teplotě 160 - 170°C po dobu zhruba 10 minut, až žampiony zhnědnou, pustí šťávu a sýr na povrchu zezlátne. Podáváme jako pochutinu s malými kousky pečiva.

Klepněte pro větší obrázek
www.regionalnipotravina.cz
Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud