Vyzkoušejte speciality ze slovenské kuchyně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Každá země má svoje oblíbené speciality, pojďme se vydat k našim bratrům na východ od našich hranic pro inspiraci. Slovenská kuchyně v sobě spojuje venkovskou jednoduchost a domácí kvalitu. Bude vám chutnat.

Bryndzové pirohy

4 porce - příprava: 50 minut

* 350 g brambor
* 150 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* sůl a pepř
* 200 g bryndzy
* zakysaná smetana podle chuti
* 100 g uzené slaniny

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. Část z nich (asi 5 lžic) smíchejte s moukou, vajíčkem a trochou soli. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte až 200 ml vlažné vody.

Připravte náplň smícháním bryndzy, zbytku nastrouhaných brambor, soli a pepře. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého dejte lžičku náplně a okraje k sobě přitlačte nožem.

Vhoďte do vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte ještě 3 minuty. Podávejte se zakysanou smetanou a slaninou.

NÁŠ TIP: Na tvarování můžete použít speciální formičku na pirohy.


Žilinská polévka chábovica

6 porcí - příprava: 30 minut

* 1 malá hlávka bílého zelí
* hrst sušených hub
* 6 středně velkých brambor
* celý kmín
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř

Zelí pokrájejte na nudličky, zalijte vodou, přidejte sušené houby, na kostky pokrájené brambory, trochu kmínu a uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky připravte jíšku, zalijte ji studenou vodou a po převaření vlijte do hrnce se zelím. Osolte a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte trochou čerstvě mletého pepře.


Cedroňské drapáky

6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 kg brambor
* 400 g polohrubé mouky
* 3 lžičky soli
* vepřové sádlo

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku podle potřeby a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na plát silný asi 1 cm, potřete sádlem, srolujte a krájejte na plátky o síle asi 2 cm. Roládky skládejte na vymazaný plech, ještě je rukou zmáčkněte a nožem naznačte vroubky. Pečte asi 20 minut na 200 °C. Pak je otočte a pečte ještě 10 minut dozlatova a dokřupava.


Moderní hriatô

4 porce - příprava: 15 minut

* 6 kostek cukru
* kůra z 1 citronu
* kůra z 1 pomeranče
* 1 celá skořice
* 1 hřebíček
* 2 datle
* 1 fík
* med
* 200 ml domácí pálenky 96%
* 1 lžíce másla

Na suché pánvi rozpusťte kostky cukru a nechte je zkaramelizovat. Potom je zalijte 200 ml vody, přidejte citronovou a pomerančovou kůru, celou skořici, hřebíček, pokrájené datle i fík a med podle chuti. Všecko dohromady povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přilijte pálenku, vmíchejte máslo a přikryjte. Horký nápoj přeceďte a podávejte.

NÁŠ TIP: Někde přidávají do „hriateho“ i lžíci vepřového sádla.


Jánošíkův měšec

6 porcí - příprava: 65 minut

* 750 g telecího masa (ze stehna)
* mořská sůl
* 100 g šunky
* 5 vajec
* 150 g žampionů
* 20 g rostlinného másla
* 60 g olivového oleje
* 100 ml vývaru z kostí

Umyté maso nakrájejte na větší plátky, naklepejte a osolte. Pak je naplňte nudličkami šunky, pokrájenými vajíčky uvařenými natvrdo i žampiony nasekanými na plátky a opečenými na másle. Naplněné maso zabalte do tvaru měšce, převažte provázkem, dejte do pekáče s olejem a pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Občas podlijte vývarem. Podávejte s opečenými bramborami.


Kysucké syrníky

4 porce - příprava: 15 minut

* 70 g hrubé mouky
* 80 g krupice
* 500 g měkkého tvarohu
* 50 g moučkového cukru
* 2 vejce
* špetka soli
* 50 g másla
* 200 ml smetany ke šlehání 30%
* skořicový cukr

Mouku smíchejte s krupicí, přidejte tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a máslo. Z těsta vytvořte malé kuličky o průměru asi 3 cm, které jemně splácněte a otiskněte do nich vidličku. Vložte je do vroucí vody, a když vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 až 3 minuty. Syrníky podávejte polité smetanou a posypané skořicovým cukrem.

NÁŠ TIP: Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Včera | Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký…

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

24. 6. | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

23. 6. | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

22. 6. | Dešťová voda je vhodná především na zalévání zahrady, ale i úklid, praní a splachování toalety. Kdo…