Vyznáte se v KEČUPECH? Jak poznáte opravdu kvalitní

| Autor: KF | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Najít poctivý kečup bez konzervantů, umělých aromat a z vyzrálých rajčat může být úkol hodný profesionálního detektiva. Podle čeho tedy v obchodech vybírat?

Vyznáte se v KEČUPECH? Jak poznáte opravdu kvalitní

Podíl sušiny v protlaku

Čtěte etiketu. Univerzální rada, která platí pro všechny kupované suroviny, kečupy nevyjímaje. Výrobek označený jako „kečup“ musí podle vyhlášky ministerstva zemědělství obsahovat minimálně 12 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou. Kečupy s přívlastky Extra, Speciál a Prima pak musí mít minimálně 30 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 10 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.

Jak tomu rozumět? Kečupy se nedělají přímo z rajčat, ale ze sušeného rajčatového protlaku, jehož podíl ve výsledném produktu stanovuje právě legislativa. Trochu matoucí je v Česku atypické uvádění této informace na etiketách. Nejčastěji na nich totiž najdete tvrzení, že kečup obsahuje např. 210 g rajčat na 100 g kečupu. Výše uvedených 7 % minimálního obsahu pak odpovídá zhruba 140 g.

Raději z Evropy

Aby toho nebylo málo, neplatí přímá úměra typu „čím více rajčat na 100 g kečupu, tím kvalitnější produkt“. O tom, zda je kečup dobrý, nerozhoduje pouze množství rajčat použitých na jeho přípravu, ale také kvalita základní suroviny.

„Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené protlaky z Číny“, vysvětluje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti SPAK. „To potom ovlivňuje kvalitu a celkovou chuť kečupu. Proto si necháváme rajčatový protlak dovážet z Itálie, kde máme osvědčené dodavatele splňující přísné evropské normy,“ doplňuje. Přesný poměr ostatních ingrediencí (jako ocet, muškát, skořici nebo nové koření) výrobci tají a považují jej za své know-how. Pozor si ještě dejte na produkty označené jako „kečupová omáčka“, „kečupová pochoutka“ apod. Vyhláška na ně nepamatuje, takže výše popsané poměry rajčatové sušiny u nich rozhodně nejsou zaručeny.

Plast, nebo sklo?

Oboje má svoje výhody a nevýhody. Z kečupů ve skle sice hůře dostanete zbytky obsahu (určitě všichni znáte situaci, kdy zběsile boucháte do lahve), na druhou stranu není sklo prodyšné. Do kečupu se tak nedostane žádný vzduch a lépe si zachová své vlastnosti. Plast je v tomto ohledu méně odolný, i když kvalita obalového materiálu se kečup od kečupu samozřejmě liší.

„Čeští spotřebitelé dávají přednost kečupu v plastu, protože je o mnoho lehčí, lépe padne do ruky a mohou ho postavit víčkem dolů, takže z něj obsah nemusí vyklepávat. Dalším důvodem může být menší riziko úrazu, pokud s ním manipulují děti,“ komentuje Milan Bažík ze SPAKu.

Nezapomínejte na správné skladování

Aby vám kečup vydržel co nejdéle, po otevření jej uschovejte do chladničky. Přes jednou otevřený obal se totiž do lahve dostává vzduch, vlhkost a mikroorganismy. Pokud s kečupem delší dobu nemanipulujete, na povrchu vytvoří „špunt“. Jev, kdy některé koloidní látky (mezi nimi i kečup) při stálé teplotě fyzikálním zásahem (třepáním, mícháním) přecházejí z tuhého stavu do kapalného, se nazývá tixotropie. Proto byste kečup měli před použitím vždy protřepat. Dostane se tak do tekutého stavu a po naklonění s ním nebudete mít žádný problém.

A dobrá rada na závěr. Vyhněte se pokušení hrdlo lahve po použití olíznout. Tento zlozvyk, rozšířený v mnoha domácnostech, přispívá ke zvýšené kazivosti kečupu.

Připravila: Mgr. Michaela Žáková

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Včera | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

23. 5. | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…