Barevný salát s malinami Zdroj: Stockfood.cz

Barevný salát s malinami Zdroj: Stockfood.cz

Salát s avokádem Zdroj: Stockfood.cz
Salát s bramborami a řapíkatým celerem Zdroj: Stockfood.cz
Salát s mangem a papájou Zdroj: Stockfood.cz
Těstovinový salát s paprikou a čekankou Zdroj: Stockfood.cz
5
Fotogalerie

Zábavné jarní saláty

Jaro, to je spousta čerstvé zeleniny. Nebojte se ji doplnit trochou exotiky nebo lehce netradičními zálivkami.

Barevný salát s malinami

2 porce - příprava: 20 minut

  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 4–6 ředkviček
  • 1/2 kedlubny
  • 4 listy římského salátu
  • 2 rajčata
  • 1/2 granátového jablka
  • čerstvá pažitka
  • 2 hrsti sladkých hráškových lusků
  • hrst malin
  • hrst různých klíčků – fazolkových, řepných, řeřichy…
  • čerstvě mletý pepř

Ocet, olej a cukr smíchejte s trochou vody. Množství všech surovin si upravte podle chuti. Ředkvičky a kedlubnu nakrájejte na velmi tenké plátky a zalijte octovou zálivkou. Nechte asi 10 minut marinovat.

Mezitím si připravte zbývající suroviny. Římský salát natrhejte na kousky, rajčata nakrájejte na kolečka, granátové jablko vyloupejte, pažitku nasekejte najemno, lusky omyjte. Ředkvičky s kedlubnou sceďte.

Všechnu zeleninu naservírujte na talíř, přidejte semínka granátového jablka, maliny, klíčky a poprašte čerstvě mletým pepřem. Podávejte se zbytkem zálivky, kterou jste smíchali s nakrájenou pažitkou.


Salát s avokádem

2 porce - příprava: 30 minut

  • 1 avokádo
  • šťáva z 1 citronu
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • extra panenský řepkový olej
  • 1 broskev
  • 50 g polníčku
  • 50 g rukoly
  • čerstvý tymián
  • 4 plátky grahamové bagety
  • sůl a pepř

Avokádo vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky.Zakápněte citronovou šťávou. Sýr nakrájejte na kolečka, potřete olejem a opečte na grilu. Broskev zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Ogrilujte. Polníček smíchejte s rukolou a trochou tymiánu. Bagetu opečte nasucho (nebo zakápnutou olejem) na pánvi. Naservírujte na talíř a podávejte se zálivkou z oleje, citronové šťávy, čerstvě namletého pepře, špetky mořské soli a tymiánu.


Salát s bramborami a řapíkatým celerem

2 porce - příprava: 40 minut

  • 350 g nových brambor
  • sůl
  • 100 g fazolových lusků
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 polní okurka
  • 2 hrsti bazalky
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • 3 stroužky mladého česneku
  • hrubá mořská sůl
  • vojtěška nebo řeřicha

Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě ve slupce doměkka.Vychladlé je překrojte na poloviny. Fazolové lusky vložte do vroucí vody, asi 3 minuty vařte, vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Řapíkatý celer nakrájejte na špalíky, cibulkovou nať na tenké proužky.

Okurku podélně přepulte a vydlabejte semínka. Zbytek nakrájejte na půlkolečka. Do mixéru dejte bazalku, olivový olej, parmazán, česnek, 1 lžičky soli a rozmixujte. Všechnu zeleninu promíchejte s pestem a podávejte posypané vojtěškou či řeřichou.

NÁŠ TIP: Můžete použít také domácí pažitkové pesto se slunečnicovými semínky (recept najdete v časopise F.O.O.D. 5/2015 na str. 96).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Salát s mangem a papájou

2 porce - příprava: 25 minut

  • 8 loupaných krevet
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý koriandr
  • sůl a pepř
  • 1 limetka
  • 1/2 papáji
  • 1/2 manga
  • 1 mrkev
  • 1/2 růžového grapefruitu
  • 1 červená cibule
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • kousek čerstvého zázvoru
  • řeřicha
  • 1/2 chilli papričky

Krevety vložte do pánve s rozpáleným olejem, přidejte prolisovaný česnek,trochu koriandru, sůl a pepř. Restujte asi 4 minuty, vyjměte a zakápněte limetkovou šťávou. Udržujte v teple. Papáju i mango očistěte a nakrájejte na kousky. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Grapefruit oloupejte a dužninu nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na slabší kolečka.

Dvě lžíce oleje smíchejte se šťávou z poloviny limetky, přidejte trošku cukru, nastrouhaný čerstvý zázvor. Přilijte asi 50 ml vody, podle potřeby dochuťte. Všechny suroviny promíchejte, přidejte řeřichu a koriandr a podávejte se zálivkou a nasekanou chilli papričkou.


Těstovinový salát s paprikou a čekankou

2 porce - příprava: 40 minut

  • 1 červená silnostěnná paprika
  • 250 g těstovin penne
  • plocholistá petržel
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 2 filety z ančoviček
  • 75 g parmazánu
  • 1 malý stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • 1 zelená silnostěnná paprika
  • 1 červená čekanka
  • 4 listy salátu lollo rosso
  • 10 černých oliv

Červenou papriku dejte na 10 až 15 minut zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Během pečení několikrát otočte. Opečenou papriku vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Pak ji oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na kousky. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus a slijte.

Mezitím připravte pesto: v mixéru rozmixujte 2 lžíce petržele, 1 lžíci piniových oříšků, ančovičky, parmazán a stroužek česneku. Podle potřeby zalijte asi 100 ml olivového oleje. Smíchejte ihned s těstovinami, aby se neslepily.

Zbytek piniových oříšků nasucho opražte na pánvi. Zelenou papriku nakrájejte na tenké nudličky. Listy čekanky a salátu natrhejte na kousky. Olivy pokrájejte na čtvrtiny. Vychladlé těstoviny smíchejte se všemi připravenými surovinamia podávejte.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud