Podzimní a zimní období nás přímo vybízí, abychom vodu a studené limonády, kterými organismus v létě ochlazujeme, vyměnili za nápoje na zahřátí. Nejenže skvěle chutnají, ale dostanou naše tělo i duši do pohody. Přinášíme vám několik tipů na drinky, které vás určitě rozpálí.
Nealkoholické drinky
Že alkohol zahřívá, víme všichni. Ale ne vždy je na něj chuť a správná příležitost. Navíc pokud chceme popíjet teplé nápoje celý den, nebo třeba s dětmi, musíme zvolit naopak nealkoholické varianty.
Bylinné a ovocné nápoje
Můžete si zakoupit různé druhy instantních horkých nápojů nebo si pouze zalít sáček čaje. Ale lépe je si nápoj připravit z čerstvých surovin, chutná lépe a zaručeně i více voní.
A které druhy ovoce nebo bylinek můžete použít? Výborné je klasické jablko, hruška, černý bez, maliník, dále pak zázvor nebo šípek. Pokud chceme uvařit klasický čaj, je lépe volit sypaný.
V zimě se hodí popíjet takzvané červené druhy čaje, které jsou označovány jako prohřívací – lapacho, roibos nebo maté. Horké nápoje připravujeme vždy z čerstvě uvařené vody a k dochucení užíváme například skořici, která je výborné prohřívadlo, čerstvou citronovou šťávu, med nebo bezinkový sirup.
Tip – Jednoduchý a výborný jablečný čaj
Pro děti i dospělé můžete připravit chutný a zdravý horký nápoj. Nakrájíme cca 1 kg omytých jablek na kostičky a zalijeme horkou vodou. Ochutíme medem a citronovou šťávou a necháme chvíli vyluhovat. Pak přecedíme a podáváme.
Tip – Léčivý zázvorový nápoj
Zázvor má protizánětlivé a antiseptické účinky, proto se výborně hodí na výborný nápoj, který působí preventivně proti chřipce a kašli. Připravit domácí zázvorový čaj je velmi snadné.
Kořen čerstvého zázvoru nastrouháme nebo nakrájíme na kousky a zalijeme vroucí vodou. Necháme chvíli louhovat a poté dochutíme medem a citronem.
Horká čokoláda
Kdo by odolal alespoň občas ochutnat horkou čokoládu? Zahřeje, uklidní a dodá vám pocit pohody. Navíc je označovaná jako afrodiziakum. Tak co, ještě váháte?
Tip – Lahodná domácí čokoláda
Cca 500 ml mléka nalijeme do kastrůlku a nalámeme do něj asi 150 gramů čokolády. Můžeme volit mléčnou, nebo i hořkou. Nejlépe je ovšem použít kvalitní s vysokým obsahem kakaa. Zahříváme, až se nám mléko s čokoládou spojí v hladký krém. Odstavíme. Vedle si ušleháme jednu šlehačku se lžící moučkového cukru a ozdobíme s ní horký nápoj. Sypeme skořicí.
Alkoholické horké nápoje
V zimě nás zahřejí i klasické alkoholické horké drinky, mezi které patří oblíbený grog, punč a svařené víno – bílé nebo červené. Při jejich přípravě bychom neměli zapomínat na koření, které jim dodá specifickou chuť a vůni. Použijeme hlavně skořici celou, hřebíček, vanilku, sušené ovoce a citronovou kůru.
Naše tipy:
Obměnou grogu připravovaného z rumu může být grog zhotovený z griotky. Je to sladší varianta, určená hlavně pro dámy.
Chcete si svůj grog ozvláštnit? Nakrájejte si pár kousků čerstvého ovoce na kostičky – jablko, pomeranč, citron – zalijte panákem rumu a horkou vodou. Ochuťte obvyklým způsobem. Po vypití výborného grogu můžete ovoce dojíst lžičkou.