Zahřívací polévkové večeře pro podzimní dny

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Léto už je dávno pryč a na pulty obchodů se dostala zase trochu jiná zelenina. Vyzkoušejte lehce netradiční recepty na syté a zdravé polévky, které báječně chutnají s pečivem.

Krémová česnečka s topinambury

4 porce - příprava: 65 minut

* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 4–6 stroužků česneku
* 1 kg topinamburů
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl a čerstvě mletý pepř

Máslo rozpusťte v hrnci a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli a celer (ale jen tak, aby změkly, nesmí začít hnědnout). Přidejte jemně nakrájený česnek a zlehka osmažte. Nakonec vložte do hrnce na kostky nakrájené očištěné topinambury, zalijte vývarem, podle potřeby osolte a na mírném plameni vařte asi 50 minut úplně doměkka. Rozmixujte ponorným mixérem, podle chuti ještě dosolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Topinambur

Slunečnice topinambur, jak zní celé jméno, je bohatý na draslík, železo a fosfor. Je vhodný i pro diabetiky, protože obsahuje inulin a naopak neobsahuje škrob.


Mrkvová polévka s koriandrem

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 lžička sušených semínek koriandru
* 2 lžíce másla
* 600 g mrkve
* 1–2 stroužky česneku
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 3 lžíce čerstvého koriandru
* 2 lžíce zakysané smetany
* sůl a pepř

Semínka sušeného koriandru nasucho orestujte na pánvi. Jakmile po ní začnou poskakovat, je hotovo. Pak je rozdrťte v hmoždíři. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte na malé kousky nakrájenou očištěnou mrkev, jemně nasekaný česnek a asi 3 nadrceného koriandru. Asi 10 minut duste pod poklicí. Zalijte vývarem a pozvolna vařte ještě 15 minut doměkka. Polévku nechte trochu zchladnout, rozmixujte a vmíchejte do ní nasekaný čerstvý koriandr a zakysanou smetanu. Dochuťte solí a pepřem a nechte prohřát. Podávejte ozdobenou zbytkem drceného koriandru.

Mrkev

Mrkev je bohatá ze kterých si naše tělo vyrábí na karotenoidy, vitamin A. Vařená mrkev (z ní tělo vstřebá až karotenoidů dvojnásobek než ze syrové) je vhodná při jaterní dietě, zánětech kloubů nebo ischemické chorobě srdeční.

Polévka z červené řepy se smetanou

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 cibule
* olivový olej
* 6 červených řep
* 2 brambory
* 2 mrkve
* 700 ml zeleninového vývaru
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* čerstvý kopr
* 100 ml smetany 33%

Očistěte všechnu zeleninu. Nasekanou cibuli orestujte na oleji. Vmíchejte na kousky nakrájenou řepu, brambory a mrkve a zalijte horkým vývarem. Přidejte bobkový list a vařte asi 25 minut doměkka. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, podle potřeby můžete přidat i trochu nasekaného kopru. Podávejte ozdobenou smetanou.

Řepa

Bulva řepy obsahuje velké množství draslíku, hořčíku a kyseliny listové, která je důležitá (nejen) v těhotenství. kornatění Pomáhá předcházet cév, zlepšuje tvorbu červených krvinek, čistí játra a je prospěšná pro vlasy, nehty i pleť. Řepa je skvělá syrová i tepelně upravená.


Pórkový krém s pečeným česnekem

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 paličky česneku
* olivový olej
* svazek jarní cibulky
* 2 pórky
* čerstvý tymián
* 3 brambory
* 1 l zeleninového vývaru
* 1 papriková klobása
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte. Vložte do pekáče, zakápněte olejem a 15 minut pečte doměkka. Zchladlý oloupejte. V hrnci orestujte cibulky (dvě si nechte na ozdobu), nakrájený pórek a asi lžíci tymiánu. Když pórek změkne, přidejte dvě nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Odstavte z plotny, přidejte pečený česnek, rozmixujte a dochuťte. Pokrájenou klobásu orestujte. Poslední bramboru nastrouhejte na tenké plátky a v oleji usmažte lupínky. Polévku podávejte s lupínky, klobásou a cibulkou.

Pórek

Pór zahradní podporuje chuť k jídlu, trávení a činnost ledvin. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitaminů. Díky fosforu podporuje také mozkovou činnost. Nejvíce vitaminů je v zelené části, kterou využijete třeba do polévek.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Včera | Svídy budete znát z výslunných strání, kde jsou přes zimu jejich pruty nápadně zbarveny do vínově…

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…