Ideálním zakončením sychravého dne je teplé a syté jídlo, jehož příprava netrvá hodiny a které chutná všem. Vsaďte na jistotu, naplňte pekáč dobrotami a šup s ním do výhně.
Makarony s pancettou
4 porce - příprava: 45 minut
- 350 g makaronů
- olivový olej
- 200 g pancetty
- 1 pórek
- sůl a pepř
- 100 ml smetany 12%
- 1 vejce
- 150 g parmazánu
- tymián
Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku.Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.
NÁŠ TIP: Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.
Květákový nákyp se sýrem
4 porce - příprava: 50 minut
- 1 střední květák
- 2 lžíce másla
- 3 lžičky hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- sůl a pepř
- muškátový květ
- 150 g uzeného sýra
Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte. Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.
Francouzské brambory
4 porce - příprava: 60 minut
- 400 g brambor typu B
- 1 cibule
- 200 g anglické slaniny
- máslo na vymazání
- sůl a pepř
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte.
Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla. Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.
Nadýchaná žemlovka
4 porce - příprava: 45 minut
- 4 jablka
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 lžic krupicového cukru
- 300 ml smetany 33%
- skořice
- máslo
- 1 veka
- hrst rozinek
- loupané a nasekané mandle
- moučkový cukr
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí.
Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky veky namočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.