Zapečte to! 4x večeře do trouby

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ideálním zakončením sychravého dne je teplé a syté jídlo, jehož příprava netrvá hodiny a které chutná všem. Vsaďte na jistotu, naplňte pekáč dobrotami a šup s ním do výhně.

Makarony s pancettou

4 porce - příprava: 45 minut

* 350 g makaronů
* olivový olej
* 200 g pancetty
* 1 pórek
* sůl a pepř
* 100 ml smetany 12%
* 1 vejce
* 150 g parmazánu
* tymián

Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.


Květákový nákyp se sýrem

4 porce - příprava: 50 minut

* 1 střední květák
* 2 lžíce másla
* 3 lžičky hladké mouky
* 200 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* muškátový květ
* 150 g uzeného sýra

Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte. Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.

Francouzské brambory

4 porce - příprava: 60 minut

* 400 g brambor typu B
* 1 cibule
* 200 g anglické slaniny
* máslo na vymazání
* sůl a pepř
* 250 ml smetany ke šlehání 33%

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte.

Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla. Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.


Nadýchaná žemlovka

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 jablka
* 3 vejce
* 1 sáček vanilkového cukru
* 5 lžic krupicového cukru
* 300 ml smetany 33%
* skořice
* máslo
* 1 veka
* hrst rozinek
* loupané a nasekané mandle
* moučkový cukr

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí.

Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky veky namočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Dnes | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…