Září ve vaší kuchyni | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Září ve vaší kuchyni

Pochutnejte si na podzim na sezónních hitech z masny i trhu. Od sladkých broskví přes řapíkatý celer, bílou ředkev až po superpotravinu krůtí maso.

Pečené krůtí prso na perlovém kuskusu

4 porce - příprava: 40 minut

  • 800 g krůtích prsou
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 malé cukety
  • 200 g cherry rajčat
  • 2 stonky tymiánu (nejlépe citronového)
  • 150 g perlového kuskusu
  • 2 lžíce bazalkového pesta

Krůtí prsa rozdělte na čtyři stejně velké díly. Maso osolte a opepřete a vetřete do něj prolisovaný česnek. Porce rozložte na plech. Pokapejte citronovou šťávou a polovinou oleje, posypte citronovou kůrou. Nechte 10 minut odležet. Pak plech s připraveným krůtím masem vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut.

Mezitím cuketu nakrájejte na kolečka a spolu s rajčaty a stonky tymiánu ji opečte na pánvi na zbylém oleji. Perlový kuskus zalijte vroucí vodou, osolte a vařte 6 minut. Pak kuskus sceďte a přendejte do mísy. Přidejte k němu pesto a promíchejte. Rozdělte ho na talíře s opečenými cuketami a rajčátky a přidejte pečené krůtí prso.

Krůtí maso

Patří oficiálně mezi superpotraviny, a to ne náhodou. Krůtí maso má nejnižší obsah tuků, je dobře stravitelné, a navíc je přirozeným zdrojem zinku, který podporuje imunitu i potenci. K tomu pomáhá proti depresím.


Grilované broskve se zmrzlinou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 broskve
  • 50 g přepuštěného másla
  • 2 lžíce medu
  • špetka mleté skořice
  • 25 g plátků mandlí
  • 8 kulatých máslových sušenek (asi 100 g)
  • 500 ml vanilkové zmrzliny
  • drobné lístky máty

Broskve rozkrojte a zbavte pecky. Pak je nakrájejte na čtvrtky. Rozpalte grilovací pánev. Broskve na ní rozložte a opékejte je asi minutu. Když pustí šťávu, pokapejte je rozpuštěným máslem a medem a posypte skořicí.

Mandlové lupínky opražte nasucho. Sušenky rozdrťte. Na talíře rozdělte grilované broskve i se šťávou, kterou pustily. Přidejte kopečky zmrzliny a vše posypte opraženými mandlemi, drcenými sušenkami a lístky máty.

Broskev

Pravlastí sladkého šťavnatého ovoce je Čína, k nám se broskve dostaly přes Persii a Středomoří. Jsou lehce stravitelné, bohaté na vitamin B, C a E, draslík i hořčík. Prospívají mimo jiné srdci a cévám.


Masové knedlíčky s řapíkatým celerem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 střední stonky řapíkatého celeru i s listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího masa)
  • 1/2 hlávky malého listového salátu
  • 4 lístky červené bazalky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 200 g majonézy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř

Stonky řapíkatého celeru očistěte, listy si schovejte na salát. Dva stonky nakrájejte na velmi drobné kousky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. V míse smíchejte nakrájený řapíkatý celer, česnek, nasekanou petržel a mleté maso. Osolte a opepřete.

Pečlivě hněťte, dokud nebude maso držet pohromadě. Pak z něj vytvarujte malé bochánky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 až 20 minut.

Zbylé dva řapíky celeru nakrájejte na nudličkya smíchejte je s odloženými listy celeru, listy hlávkového salátu a bazalky. Pokapejte olivovým olejem. Majonézu smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Na talíře rozdělte salát. Přidejte upečené masové knedlíčky. Podávejte s citronovou majonézou.

Řapíkatý celer

U nás ještě poměrně podceňovaná zelenina je populární zejména na jihu Evropy. Je zdrojem např. vitaminu C, fosforu a také nerozpustné vlákniny, bojuje proti rakovině a hlavně má nevšední chuť.


Salát z plátků ředkve, hrášku a uzené ryby

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 bílá ředkev (asi 400 g)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • 200 g uzené ryby (pstruh nebo losos)
  • 100 g nakládané řasy wakame
  • hrst hráškových výhonků
  • lístky bazalky
  • křehký rozmarýnový chléb
  • sůl a černý mletý pepř

Ředkev oloupejte a na struhadle nebo nožem nakrájejte na velmi slabá kolečka. V míse je smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Hrášek propláchněte studenou vodou. Zelenou nať jarní cibulky nakrájejte na slabé nudličky. Obojí přidejte k ředkvi.

Kolečka ředkve s hráškem a jarní cibulkou rozdělte na talíře. Přidejte uzenou rybu natrhanou na kousky, řasu, hráškové výhonky a bazalku. Osolte a opepřete těsně před servírováním. Podávejte s křehkým chlebem nebo sucharem.

Bílá ředkev

Stálice japonské kuchyně si zaslouží naši pozornost nejen pro svou lahodnou chuť, ale také díky prokázaným detoxikačním účinkům. Je navíc vhodná při redukční, žlučníkové či jaterní dietě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud