Zavařovat můžete i v zimě!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Stýská se vám po letním zavařování a nakládání? Tak si schovejte do sklenic ovoce a zeleninu, které levně koupíte i uprostřed zimy. Možná je ti šťastnější z vás máte doma ve sklepě. Budou se hodit.

Červená řepa s křenem a jablky

4 sklenice po 300 ml - příprava: 2,5 hodiny

* 1 kg červené řepy
* 100 g čerstvého křenu
* 500 g kyselejších jablek
* 1 lžička mletého nového koření
* 300 g krupicového cukru
* 200 ml jablečného moštu nebo džusu
* 400 ml bílého vinného octa
* 2–3 bobkové listy
* sůl a pepř

Řepu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablka oškrábejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na malé kousky. V hrnci smíchejte řepu, křen, jablka, nové koření a cukr. Zalijte moštem a octem, přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání pozvolna duste 1,5 až 2 hodiny. Posledních 45 minut kontrolujte častěji – hotová směs je měkká a má konzistenci podobnou marmeládě. Dochuťte solí a pepřem a horkou ji plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

NÁŠ TIP: Nakládaná řepa potřebuje nejdřív nasát chutě a vůně ostatních přísad, proto ji nechte nejdřív aspoň 2 týdny odležet.


Červená řepa je dosud ne zcela doceněná kořenová zelenina, kterou můžete nejen nakládat, ale také péct či vařit. Skvělá je i jako carpaccio.


Kořeněný jablečný džem

4 sklenice po 350 ml - příprava: 55 minut

* 1 kg kyselejších jablek
* 500 g krupicového cukru
* 3–4 lžičky citrusového pektinu
* 1 lžička mletého koření (skořice, hřebíček aj.)
* šťáva z 1 citronu

Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Podlijte asi 200 ml vody a vařte zhruba 30 minut doměkka, podle potřeby ještě trochu podlijte vodou. Propasírujte přes jemné síto a přiveďte opět k varu. Pektin smíchejte s trochou cukru a asi 3 minuty povařte s jablky. Přidejte zbytek cukru, koření a citronovou šťávu a ještě chvíli vařte, až začne směs houstnout. Plňte do čistých skleniček. Hrdla otřete a zavíčkujte suchými čistými víčky. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Hrušky v červeném víně

4 sklenice po 500 ml - příprava: 90 minut

* 1,5 kg menších hrušek
* 8 hřebíčků
* 1 citron 4–5 kuliček nového koření
* 1 tyčinka skořice
* 4 hvězdičky badyánu
* 350 g kandovaného cukru
* 500 ml červeného vína
* 200 ml červeného portského vína

Troubu zapněte na 160 °C. Hrušky oškrábejte a zbavte je jádřinců tak, aby vrchní část zůstala neporušená. Spolu s hřebíčky je urovnejte do sklenic. Z citronu vymačkejte šťávu a ostrouhejte kůru. Smíchejte s kořením, kandovaným cukrem a oběma víny. Krátce svařte. Kůru vyjměte. Zbylým nálevem zalijte hrušky. Zavíčkujte a urovnejte do pekáče. Zalijte vodou a na 60 minut vložte do trouby. Vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.


Pikantní dýňový kompot

2 sklenice po 750 ml - příprava: 35 minut

* 500 ml jablečného octa
* 150 g hnědého cukru
* 1,5 kg dýně hokkaidó
* 2–3 cm zázvoru
* 1 červená chilli paprička
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 malá tyčinka skořice

Ocet dejte svařit s 200 ml vody a cukrem na nálev. Dýni omyjte, přepulte a vydlabejte z ní semínka. Zbytek nakrájejte na kousky. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na kolečka, chilli papričku rovněž nasekejte. Vložte i s kousky dýně do nálevu a 10 minut s ním povařte. Dýni vyjměte a urovnejte do sklenic. Zalijte nálevem. Na dno velkého hrnce dejte utěrku, narovnejte sklenice a asi do 2/3 jejich výšky zalijte vodou. Přiveďte k varu a při 90 °C zavařujte asi 15 minut.


Zimní ráz vašim nakládaným specialitám dodá zejména badyán, hřebíček, skořice a další aromatické druhy koření.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…