Stýská se vám po letním zavařování a nakládání? Tak si schovejte do sklenic ovoce a zeleninu, které levně koupíte i uprostřed zimy. Možná je ti šťastnější z vás máte doma ve sklepě. Budou se hodit.
Červená řepa s křenem a jablky
4 sklenice po 300 ml - příprava: 2,5 hodiny
- 1 kg červené řepy
- 100 g čerstvého křenu
- 500 g kyselejších jablek
- 1 lžička mletého nového koření
- 300 g krupicového cukru
- 200 ml jablečného moštu nebo džusu
- 400 ml bílého vinného octa
- 2–3 bobkové listy
- sůl a pepř
Řepu očistěte a nastrouhejte nahrubo.Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablka oškrábejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na malé kousky. V hrnci smíchejte řepu, křen, jablka, nové koření a cukr. Zalijte moštem a octem, přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání pozvolna duste 1,5 až 2 hodiny. Posledních 45 minut kontrolujte častěji – hotová směs je měkká a má konzistenci podobnou marmeládě. Dochuťte solí a pepřem a horkou ji plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
NÁŠ TIP: Nakládaná řepa potřebuje nejdřív nasát chutě a vůně ostatních přísad, proto ji nechte nejdřív aspoň 2 týdny odležet.
Červená řepa je dosud ne zcela doceněná kořenová zelenina, kterou můžete nejen nakládat, ale také péct či vařit. Skvělá je i jako carpaccio.
Kořeněný jablečný džem
4 sklenice po 350 ml - příprava: 55 minut
- 1 kg kyselejších jablek
- 500 g krupicového cukru
- 3–4 lžičky citrusového pektinu
- 1 lžička mletého koření (skořice, hřebíček aj.)
- šťáva z 1 citronu
Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Podlijte asi 200 ml vody a vařte zhruba 30 minut doměkka, podle potřeby ještě trochu podlijte vodou. Propasírujte přes jemné síto a přiveďte opět k varu. Pektin smíchejte s trochou cukru a asi 3 minuty povařte s jablky. Přidejte zbytek cukru, koření a citronovou šťávu a ještě chvíli vařte, až začne směs houstnout. Plňte do čistých skleniček. Hrdla otřete a zavíčkujte suchými čistými víčky. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Hrušky v červeném víně
4 sklenice po 500 ml - příprava: 90 minut
- 1,5 kg menších hrušek
- 8 hřebíčků
- 1 citron 4–5 kuliček nového koření
- 1 tyčinka skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 350 g kandovaného cukru
- 500 ml červeného vína
- 200 ml červeného portského vína
Troubu zapněte na 160 °C. Hrušky oškrábejte a zbavte je jádřinců tak, aby vrchní část zůstala neporušená. Spolu s hřebíčky je urovnejte do sklenic. Z citronu vymačkejte šťávu a ostrouhejte kůru. Smíchejte s kořením, kandovaným cukrem a oběma víny. Krátce svařte. Kůru vyjměte. Zbylým nálevem zalijte hrušky. Zavíčkujte a urovnejte do pekáče. Zalijte vodou a na 60 minut vložte do trouby. Vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Pikantní dýňový kompot
2 sklenice po 750 ml - příprava: 35 minut
- 500 ml jablečného octa
- 150 g hnědého cukru
- 1,5 kg dýně hokkaidó
- 2–3 cm zázvoru
- 1 červená chilli paprička
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 malá tyčinka skořice
Ocet dejte svařit s 200 ml vody a cukrem na nálev. Dýni omyjte, přepulte a vydlabejte z ní semínka. Zbytek nakrájejte na kousky. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na kolečka, chilli papričku rovněž nasekejte. Vložte i s kousky dýně do nálevu a 10 minut s ním povařte. Dýni vyjměte a urovnejte do sklenic. Zalijte nálevem. Na dno velkého hrnce dejte utěrku, narovnejte sklenice a asi do 2/3 jejich výšky zalijte vodou. Přiveďte k varu a při 90 °C zavařujte asi 15 minut.
Zimní ráz vašim nakládaným specialitám dodá zejména badyán , hřebíček , skořice a další aromatické druhy koření.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.