Ovocné marmelády Zdroj: Stockfood.cz

Ovocné marmelády Zdroj: Stockfood.cz

Ovocné sirupy a sirup z květů černého bezu Zdroj: Stockfood.cz
Jahodovo-rebarborová marmeláda Zdroj: Stockfood.cz
Angreštová marmeláda s karamelem Zdroj: Stockfood.cz
Jahodový kompot s vanilkou Zdroj: Stockfood.cz
11
Fotogalerie

Zavařujte s námi ovoce i zeleninu. Vyzkoušejte úžasné recepty!

Prázdniny jsou vzhledem k bohatosti úrody nejideálnějším obdobím pro zavařování. A když si aspoň na část z nich pořídíte i nějaké hezké skleničky, budete mít ve spíži vždycky po ruce originální domácí jedlý dárek!

Ovocné marmelády

1 litr - příprava: 40 minut

  • 1 kg ovoce
  • šťáva z 1 citronu
  • 800 g cukru, podle druhu ovoce s přídavkem pektinu

Očištěné a omyté ovoce rozmixujte na kaši, nebo jen tak napůl, aby v ní zůstaly i kousky (tu pak sceďte přes hrubé síto). Smíchejte s cukrem a asi 15 minut provařte. Podle potřeby sbírejte pěnu na povrchu.

Hotovou marmeládu poznáte tak, že když kápnete na studenou podložku, hned ztuhne. Přidejte zbylé větší kousky ovoce a citronovou šťávu a ještě asi 5 minut dovařte. Sklenice a víčka si dopředu pořádně umyjte.

Ovocnou směs rozdělte do sklenic, pečlivě zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Ovocné sirupy

1 litr - příprava: 25 minut + odležení

  • 4 hrnky ovoce
  • 1–2 hrnky třtinového cukru (podle sladkosti zvoleného ovoce)
  • 3 lžíce citronové šťávy

Ovoce rozmačkejte na kaši, smíchejte s polovinou cukru, aby pustilo co nejvíc šťávy, a nechte asi hodinu odležet. Vymačkejte všechnu šťávu, přimíchejte tu citronovou a povařte. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.

Hotový sirup, který jste podle chuti ještě dosladili, případně dokyselili, slijte do vymytých láhví, a uchovávejte v temnu a chladu. I bez zavařování vydrží asi měsíc.

Sirup z květů černého bezu

1 litr - příprava: 25 minut + odležení

  • 25–30 bezových květů
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • šťáva z 1–2 citronů

Opláchnuté květy namočte do litru převařené vody a nechte přes noc vyluhovat. Pak přelijte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Slijte do láhví a sterilujte.


Jahodovo-rebarborová marmeláda

2 litry - příprava: 40 minut

  • 300 g rebarbory
  • 360 g jahod
  • 10 ml citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 25 g pektinu (nebo gelfixu)
  • 1 kg krupicového cukru

Nakrájenou rebarboru a jahody dejte spolu s citronovou šťávou, máslem a pektinem do velkého hrnce a začněte dusit. Přidávejte po částech cukr, kterým vždy nechte ovoce obalit, pustí tak veškerou šťávu.

Když je všechen cukr rozpuštěný a směs začne bublat, vařte ještě asi 2 minuty a vypněte. Marmeládu naplňte do skleniček, zavřete a otočte víčky dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části jahod můžete klidně použít maliny, chuť bude zase o něco zajímavější. Počítejte ale s tím, že maliny jsou také o něco kyselejší!

Angreštová marmeláda s karamelem

1 litr - příprava: 40 minut

  • 1 kg angreštu
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g krupicového cukru podle chuti
  • 1 tyčinka skořice
  • 3–4 hřebíčky
  • badyán nebo semínka z 1 lusku vanilky
  • 1 lžička kyseliny citronové nebo 2–3 lžíce citronové šťávy

Angrešt zbavte stopek a omyjte teplou vodou. Kuličky podle chuti nakrájejte nahrubo nebo rozmixujte na kaši. Na dno hrnce nasypte cukr, zalijte trochou vody a vyrobte karamel.

Do tekutějšího karamelu (pozor, ať ho nespálíte!) přidejte ovoce, citronovou šťávu a koření, promíchejte a za častého míchání vařte asi 5 minut.

Pokud by se hmota připalovala, přidejte vodu a pak ji zredukujte na požadovanou konzistenci. Naplňte čisté předem připravené skleničky, zavíčkujte, otočte a dejte vychladnout.


Co je to pektin?

Pektin je přirozená složka většiny ovoce a právě díky němu želíruje. Různé druhy ovoce obsahují odlišné množství pektinu, proto je k některým důležité přidat pektinem obohacený cukr. Pektinu přibývá se zralostí. Bohaté jsou na něj (a na marmelády tudíž nejvhodnější) především citrusy a jablka, naopak poměrně málo pektinu mají meruňky, broskve, jahody nebo třešně. V tu chvíli je vhodné přidat želírovací cukr nebo třeba udělat vícedruhové marmelády.


Jahodový kompot s vanilkou

1 litr - příprava: 60 minut

  • 600 g jahod
  • 8–10 lžic krupicového cukru
  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový lusk

Jahody proberte a vyberte jen hezké, nepomačkané kousky. Asi 300 ml vody svařte s cukrem, citronovou šťávou, vanilkovým luskem a z něj vyškrábnutými semínky. Lusk vyjměte.

Jahody opatrně urovnejte do sklenic, zalijte horkým nálevem a zavařujte stejně jako švestkový kompot na následující straně, jen jim bude stačit 20 minut varu.

Náš TIP: Do kompotu můžete přidat také trochu alkoholu podle chuti. Nebo zkombinujte více druhů ovoce.

Švestkový kompot s pomeranči

2 litry - příprava: 60 minut

  • 1 kg zralých švestek nebo menších blum
  • 2 pomeranče
  • 8–10 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 20 g pektinu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 tyčinka skořice

Švestky a pomeranče omyjte teplou vodou, švestky můžete vypeckovat. Jeden pomeranč nakrájejte (i s kůrou) na kousky, z druhého vymačkejte šťávu. Tu svařte s cukrem, citronovou šťávou, pektinem a kořením, podle potřeby do nálevu přidejte asi 200 ml vody.

Švestky a kousky pomeranče urovnejte do zavařovacích sklenic, zalijte je vroucím nálevem, koření rovnoměrně rozdělte do sklenic a ty pevně uzavřete. Narovnejte je do velkého hrnce, do 3 je zalijte vodou a asi 30 minut je takto vařte.

Sklenice vyndejte z hrnce, otočte je víčkem dolů a nechte vychladnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jablečné želé s koňakem

1,5 litru - příprava: 100 minut + odležení

  • 4 kg jablek
  • 1,3 kg krupicového cukru
  • 100 ml citronové šťávy
  • 3 lžíce koňaku

Jablka omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kousky. Ty dejte do velkého hrnce, zalijte 2,5 l vody, přiklopte poklicí a vařte 20 až 30 minut doměkka. Podle potřeby sbírejte lžící pěnu na povrchu.

Vodu sceďte a uvařená jablka zavěste do plátna nad hrnec a nechte je přes noc vykapat. Zbytek se nesnažte nijak extra vymačkat, jinak by se želé zakalilo.

Ráno přidejte krupicový cukr a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Vařte za občasného promíchání tak dlouho, dokud směs nemá 104 °C.

Odstavte z plotny, přimíchejte koňak a želé rozdělte do čistých skleniček. Ty hned obraťte víčkem dolů a potom nechte zcela vychladnout.

Červená řepa s badyánem

1 litr - příprava: 90 minut

  • 8–10 menších červených řep
  • 175 ml červeného vinného octa
  • 175 ml červeného vína
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 3–4 hvězdičky badyánu
  • 1/2 lžičky celého černého pepře

Řepy oškrábejte a odkrojte vrchní a spodní část. Zalijte vodou a vařte asi 50 minut doměkka. Řepu opláchněte studenou vodou a nakrájejte na kousky.

V hluboké pánvi svařte ocet, víno, cukr, sůl a koření a nechte zchladnout. Pak znovu přiveďte k varu.

Kousky řepy nandejte do skleniček, rovnoměrně rozdělte koření a zalijte vroucím nálevem. Víčka pořádně utáhněte, skleničky položte na dno velkého hrnce a asi do 3 je zalijte vodou.

Vařte asi 30 minut, pak skleničky otočte na pracovní desce víčkem dolů a nechte vychladnout.

Červený rybíz v želé

800 ml - příprava: 30 minut + tuhnutí

  • 1,2 kg červeného rybízu
  • 500 ml růžového vína
  • 20 g pektinu
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Rybíz omyjte teplou vodou a zbavte všech stopek. Asi 2/3 ho rozvařte v troše vody a přes noc nechte vykapat přes plátno. Rybízovou šťávu svařte s růžovým vínem, pektinem a cukrem.

Vmíchejte očištěný a opláchnutý zbytek rybízu, citronovou šťávu, ještě pár minut provařte a naplňte do skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš TIP: Do různých marmelád a želé můžete přidat jakýkoli alkohol – skvělý je koňak, brandy, whisky nebo ovocné pálenky. Nemělo by ho ale být víc než zhruba 2 až 3 lžíce na litr výsledné hmoty, aby se nenarušil proces želírování.


Nakládané okurky s koprem

25 zavařovacích sklenic - příprava: 30 minut

  • 10 kg okurek

Do každé litrové sklenice si připravte:

  • kolečko cibule
  • 2 kolečka mrkve
  • 1–2 hřebíčky
  • 5–6 kuliček pepře
  • 5–6 kuliček nového koření
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 1 bobkový list
  • snítku kopru

NÁLEV:

  • 1 l octa
  • 170 g soli
  • 350 g krupicového cukru

Okurky důkladně properte a nakrájejte na kolečka, podle chuti přidejte i zeleninu, koření ale rozhodně nevynechávejte!

Ve velkém hrnci svařte s 2,75 l vody všechny suroviny na nálev. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenicích a zavřete je.

Sklenice pak naskládejte do velkého hrnce, zalijte asi do 3 horkou vodou a při teplotě 80 °C sterilujte asi 10 minut. Pak sklenice s okurkami opatrně vyndejte, otočte víčky dolů a nechte vychladnout.

Rajčatové čatní s cibulí

1 litr - příprava: 30 minut + vaření

  • 500 g červené cibule
  • 1 kg rajčat
  • 6 stroužků česneku podle chuti
  • 1–2 červené chilli papričky
  • 3 cm zázvoru
  • 220 g třtinového cukru
  • 150 ml červeného vinného octa
  • kardamom
  • mletá skořice

Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, rajčata na osminy, česnek a chilli jemně nasekejte, zázvor nastrouhejte najemno. Všechny ingredience dejte do hrnce, přidejte cukr, vinný ocet, koření a za častého míchání na mírném plameni vařte asi hodinu, dokud hmota nezhoustne.

Pak ji nandejte do připravených skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš TIP: Rajčatové čatní si skvěle rozumí s grilovaným vepřovým či kuřecím masem nebo klobáskami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pozor na skleničky!

Skleničky i víčka musejí být vždy perfektně vymyté a odmaštěné. Pokud vám džem či sirup kápne na hrdlo sklenky, tu důkladně otřete. Jinak riskujete, že se víčko „nechytí“ a tím pádem se náplň dobře nesteriluje, a tedy se začne brzy kazit.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud