Zavařujte s námi ovoce i zeleninu. Vyzkoušejte úžasné recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Prázdniny jsou vzhledem k bohatosti úrody nejideálnějším obdobím pro zavařování. A když si aspoň na část z nich pořídíte i nějaké hezké skleničky, budete mít ve spíži vždycky po ruce originální domácí jedlý dárek!

Ovocné marmelády

1 litr - příprava: 40 minut

* 1 kg ovoce
* šťáva z 1 citronu
* 800 g cukru, podle druhu ovoce s přídavkem pektinu

Očištěné a omyté ovoce rozmixujte na kaši, nebo jen tak napůl, aby v ní zůstaly i kousky (tu pak sceďte přes hrubé síto). Smíchejte s cukrem a asi 15 minut provařte. Podle potřeby sbírejte pěnu na povrchu.

Hotovou marmeládu poznáte tak, že když kápnete na studenou podložku, hned ztuhne. Přidejte zbylé větší kousky ovoce a citronovou šťávu a ještě asi 5 minut dovařte. Sklenice a víčka si dopředu pořádně umyjte.

Ovocnou směs rozdělte do sklenic, pečlivě zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Ovocné sirupy

1 litr - příprava: 25 minut + odležení

* 4 hrnky ovoce
* 1–2 hrnky třtinového cukru (podle sladkosti zvoleného ovoce)
* 3 lžíce citronové šťávy

Ovoce rozmačkejte na kaši, smíchejte s polovinou cukru, aby pustilo co nejvíc šťávy, a nechte asi hodinu odležet. Vymačkejte všechnu šťávu, přimíchejte tu citronovou a povařte. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.

Hotový sirup, který jste podle chuti ještě dosladili, případně dokyselili, slijte do vymytých láhví, a uchovávejte v temnu a chladu. I bez zavařování vydrží asi měsíc.

Sirup z květů černého bezu

1 litr - příprava: 25 minut + odležení

* 25–30 bezových květů
* 1,5 hrnku krupicového cukru
* šťáva z 1–2 citronů

Opláchnuté květy namočte do litru převařené vody a nechte přes noc vyluhovat. Pak přelijte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Slijte do láhví a sterilujte.


Jahodovo-rebarborová marmeláda

2 litry - příprava: 40 minut

* 300 g rebarbory
* 360 g jahod
* 10 ml citronové šťávy
* 1 lžíce másla
* 25 g pektinu (nebo gelfixu)
* 1 kg krupicového cukru

Nakrájenou rebarboru a jahody dejte spolu s citronovou šťávou, máslem a pektinem do velkého hrnce a začněte dusit. Přidávejte po částech cukr, kterým vždy nechte ovoce obalit, pustí tak veškerou šťávu.

Když je všechen cukr rozpuštěný a směs začne bublat, vařte ještě asi 2 minuty a vypněte. Marmeládu naplňte do skleniček, zavřete a otočte víčky dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části jahod můžete klidně použít maliny, chuť bude zase o něco zajímavější. Počítejte ale s tím, že maliny jsou také o něco kyselejší!

Angreštová marmeláda s karamelem

1 litr - příprava: 40 minut

* 1 kg angreštu
* 250 g třtinového cukru
* 250 g krupicového cukru podle chuti
* 1 tyčinka skořice
* 3–4 hřebíčky
* badyán nebo semínka z 1 lusku vanilky
* 1 lžička kyseliny citronové nebo 2–3 lžíce citronové šťávy

Angrešt zbavte stopek a omyjte teplou vodou. Kuličky podle chuti nakrájejte nahrubo nebo rozmixujte na kaši. Na dno hrnce nasypte cukr, zalijte trochou vody a vyrobte karamel.

Do tekutějšího karamelu (pozor, ať ho nespálíte!) přidejte ovoce, citronovou šťávu a koření, promíchejte a za častého míchání vařte asi 5 minut.

Pokud by se hmota připalovala, přidejte vodu a pak ji zredukujte na požadovanou konzistenci. Naplňte čisté předem připravené skleničky, zavíčkujte, otočte a dejte vychladnout.


Co je to pektin?

Pektin je přirozená složka většiny ovoce a právě díky němu želíruje. Různé druhy ovoce obsahují odlišné množství pektinu, proto je k některým důležité přidat pektinem obohacený cukr. Pektinu přibývá se zralostí. Bohaté jsou na něj (a na marmelády tudíž nejvhodnější) především citrusy a jablka, naopak poměrně málo pektinu mají meruňky, broskve, jahody nebo třešně. V tu chvíli je vhodné přidat želírovací cukr nebo třeba udělat vícedruhové marmelády.


Jahodový kompot s vanilkou

1 litr - příprava: 60 minut

* 600 g jahod
* 8–10 lžic krupicového cukru
* 2–3 lžíce citronové šťávy
* 1 vanilkový lusk

Jahody proberte a vyberte jen hezké, nepomačkané kousky. Asi 300 ml vody svařte s cukrem, citronovou šťávou, vanilkovým luskem a z něj vyškrábnutými semínky. Lusk vyjměte.

Jahody opatrně urovnejte do sklenic, zalijte horkým nálevem a zavařujte stejně jako švestkový kompot na následující straně, jen jim bude stačit 20 minut varu.

Náš TIP: Do kompotu můžete přidat také trochu alkoholu podle chuti. Nebo zkombinujte více druhů ovoce.

Švestkový kompot s pomeranči

2 litry - příprava: 60 minut

* 1 kg zralých švestek nebo menších blum
* 2 pomeranče
* 8–10 lžic krupicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* 20 g pektinu
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 tyčinka skořice

Švestky a pomeranče omyjte teplou vodou, švestky můžete vypeckovat. Jeden pomeranč nakrájejte (i s kůrou) na kousky, z druhého vymačkejte šťávu. Tu svařte s cukrem, citronovou šťávou, pektinem a kořením, podle potřeby do nálevu přidejte asi 200 ml vody.

Švestky a kousky pomeranče urovnejte do zavařovacích sklenic, zalijte je vroucím nálevem, koření rovnoměrně rozdělte do sklenic a ty pevně uzavřete. Narovnejte je do velkého hrnce, do 3 je zalijte vodou a asi 30 minut je takto vařte.

Sklenice vyndejte z hrnce, otočte je víčkem dolů a nechte vychladnout.

Jablečné želé s koňakem

1,5 litru - příprava: 100 minut + odležení

* 4 kg jablek
* 1,3 kg krupicového cukru
* 100 ml citronové šťávy
* 3 lžíce koňaku

Jablka omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kousky. Ty dejte do velkého hrnce, zalijte 2,5 l vody, přiklopte poklicí a vařte 20 až 30 minut doměkka. Podle potřeby sbírejte lžící pěnu na povrchu.

Vodu sceďte a uvařená jablka zavěste do plátna nad hrnec a nechte je přes noc vykapat. Zbytek se nesnažte nijak extra vymačkat, jinak by se želé zakalilo.

Ráno přidejte krupicový cukr a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Vařte za občasného promíchání tak dlouho, dokud směs nemá 104 °C.

Odstavte z plotny, přimíchejte koňak a želé rozdělte do čistých skleniček. Ty hned obraťte víčkem dolů a potom nechte zcela vychladnout.

Červená řepa s badyánem

1 litr - příprava: 90 minut

* 8–10 menších červených řep
* 175 ml červeného vinného octa
* 175 ml červeného vína
* 120 g krupicového cukru
* 1 lžička soli
* 3–4 hvězdičky badyánu
* 1/2 lžičky celého černého pepře

Řepy oškrábejte a odkrojte vrchní a spodní část. Zalijte vodou a vařte asi 50 minut doměkka. Řepu opláchněte studenou vodou a nakrájejte na kousky.

V hluboké pánvi svařte ocet, víno, cukr, sůl a koření a nechte zchladnout. Pak znovu přiveďte k varu.

Kousky řepy nandejte do skleniček, rovnoměrně rozdělte koření a zalijte vroucím nálevem. Víčka pořádně utáhněte, skleničky položte na dno velkého hrnce a asi do 3 je zalijte vodou.

Vařte asi 30 minut, pak skleničky otočte na pracovní desce víčkem dolů a nechte vychladnout.

Červený rybíz v želé

800 ml - příprava: 30 minut + tuhnutí

* 1,2 kg červeného rybízu
* 500 ml růžového vína
* 20 g pektinu
* 140 g třtinového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy

Rybíz omyjte teplou vodou a zbavte všech stopek. Asi 2/3 ho rozvařte v troše vody a přes noc nechte vykapat přes plátno. Rybízovou šťávu svařte s růžovým vínem, pektinem a cukrem.

Vmíchejte očištěný a opláchnutý zbytek rybízu, citronovou šťávu, ještě pár minut provařte a naplňte do skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš TIP: Do různých marmelád a želé můžete přidat jakýkoli alkohol – skvělý je koňak, brandy, whisky nebo ovocné pálenky. Nemělo by ho ale být víc než zhruba 2 až 3 lžíce na litr výsledné hmoty, aby se nenarušil proces želírování.


Nakládané okurky s koprem

25 zavařovacích sklenic - příprava: 30 minut

* 10 kg okurek

Do každé litrové sklenice si připravte:
* kolečko cibule
* 2 kolečka mrkve
* 1–2 hřebíčky
* 5–6 kuliček pepře
* 5–6 kuliček nového koření
* 1 lžičku hořčičného semínka
* 1 bobkový list
* snítku kopru

NÁLEV:
* 1 l octa
* 170 g soli
* 350 g krupicového cukru

Okurky důkladně properte a nakrájejte na kolečka, podle chuti přidejte i zeleninu, koření ale rozhodně nevynechávejte!

Ve velkém hrnci svařte s 2,75 l vody všechny suroviny na nálev. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenicích a zavřete je.

Sklenice pak naskládejte do velkého hrnce, zalijte asi do 3 horkou vodou a při teplotě 80 °C sterilujte asi 10 minut. Pak sklenice s okurkami opatrně vyndejte, otočte víčky dolů a nechte vychladnout.

Rajčatové čatní s cibulí

1 litr - příprava: 30 minut + vaření

* 500 g červené cibule
* 1 kg rajčat
* 6 stroužků česneku podle chuti
* 1–2 červené chilli papričky
* 3 cm zázvoru
* 220 g třtinového cukru
* 150 ml červeného vinného octa
* kardamom
* mletá skořice

Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, rajčata na osminy, česnek a chilli jemně nasekejte, zázvor nastrouhejte najemno. Všechny ingredience dejte do hrnce, přidejte cukr, vinný ocet, koření a za častého míchání na mírném plameni vařte asi hodinu, dokud hmota nezhoustne.

Pak ji nandejte do připravených skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš TIP: Rajčatové čatní si skvěle rozumí s grilovaným vepřovým či kuřecím masem nebo klobáskami.

Pozor na skleničky!

Skleničky i víčka musejí být vždy perfektně vymyté a odmaštěné. Pokud vám džem či sirup kápne na hrdlo sklenky, tu důkladně otřete. Jinak riskujete, že se víčko „nechytí“ a tím pádem se náplň dobře nesteriluje, a tedy se začne brzy kazit.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…