Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí. Vtipné a zároveň návodné video, jak vyčisti prkýnko, najdete v úvodu článku.

Po každém použití sáhněte po octu

Časté mytí dřevěných prkének pomocí vody a saponátu může oslabit povrch dřeva, které pak nebude odolné vůči nožům. K dezinfekci a očištění prkének je proto po každém použití raději jen dobře otřete hadříkem namočeným do obyčejného octa. Kyselina octová je účinným dezinfekčním prostředkem, který zneškodní nebezpečné bakterie, jako jsou E. coli, salmonella a staphylococcus.

Pokračování 2 / 5

Nejúčinnější desinfekci zajistí peroxid

Peroxid vodíku je tím pravým spojencem, kterého potřebujete k boji proti šíření bakterií na vašem prkénku, a to zejména poté, co jste krájeli kuře nebo jiné syrové maso. K dokonalému očištění prkénko nejdřív přetřete papírovou utěrkou namočenou do octa. Jiným papírovým ručníkem namočeným do peroxidu vodíku pak prkénko ještě jednou důkladně přetřete.

Pokračování 3 / 5

Jednou za čas sáhněte po jedlé sodě

Tato metoda funguje nejen na čištění prkének ze dřeva, ale i na ta plastová. Proto nezapomínejte svá prkénka jednou za čas pořádně vydrhnout pastou připravenou z jedné polévkové lžíce jedlé sody, jedné polévkové lžíce soli a jedné polévkové lžíce vody. Důkladně ho pak opláchněte teplou vodou.

Pokračování 4 / 5

Zápachu ze zbavíte pomocí citronu nebo soli

Kromě bakterií do sebe vaše prkénko nasává také pachy z potravin, které na něm krájíte. Pokud tedy nelibě voní po cibuli, utřeném česneku, nakrájeném syrovém a vařeném masu nebo připravované rybě, sáhněte po obyčejném citronu. Abyste se nejen zbavili zápachu, ale také prkénko vydesinfikovali, potřete ho celé důkladně polovinou citronu.

Další metodou, abyste se zbavili zápachu, je mírně prkénko navlhčit, nasypat na něj větší množství kuchyňské soli a nechat ji krátce (asi pět minut) působit. Pak prkénko jen houbičkou nebo hadříkem otřete, opláchněte horkou vodou a umyjte saponátem.

Pokračování 5 / 5

Rozzáří ho obyčejná kuchyňská sůl

Pokud jste umyli prkénko vodou a saponátem, otřete jej poté vlhkým hadříkem namočeným v soli. Během chvilky bude mít světlejší a jasnější barvu. Můžete také vytvořit pastu smícháním soli a citronové šťávy a tou prkénko vyčistit podle potřeby.

Vtipné a zároveň návodné video, jak vyčisti prkýnko, najdete v úvodu článku. 

Doporučujeme

Články odjinud