Zdravá snídaně do každé rodiny

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Připravili jsme pro vás čtyři tipy na zdravé pochoutky. A pozor, jsou návykové!

Makové müsli placičky

6–8 kousků - příprava: 30 minut

* 110 g másla
* 3 lžíce medu nebo agávového sirupu
* 175 g třtinového cukru
* 250 g ovesných vloček
* 85 g nemletého máku

Máslo rozehřejte v hlubší pánvi a promíchejte s medem a s cukrem, který nechte rozpustit. Přimíchejte vločky a třetinu máku. Pomocí lžíce tvořte na plechu s pečicím papírem placičky a posypte je zbytkem máku. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova.

Pohankové cereální sušenky

8 porcí - příprava: 35 minut

* 2 hrnky pohankových vloček
* 100 g měkkého másla
* 3/4 hrnku agávového sirupu
* špetka soli
* 1 hrnek pohankové mouky
* slunečnicová semínka na ozdobu

Smíchejte vločky, máslo, agávový sirup a sůl. Postupně do směsi zadělejte i prosátou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a posypte slunečnicovými semínky, mírně je do těsta zatlačte. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Vychladlé sušenky krájejte na kostičky.


Tip na svačinku

Snídaně jako první jídlo dne je velmi důležitá, bohužel si na ni čím dál méně lidí dovede udělat čas – snídaně podle našich receptů si ale snadno zabalíte i s sebou na svačinu. Kromě námi vybraného domácího pečiva je skvělé také zapečené müsli nebo domácí müsli tyčinky. V těch kupovaných je často spousta zbytečného cukru, čokoládová poleva má k dobré čokoládě mnohdy také dost daleko.

Na nějakou tu malou svačinku v kabelce ani dětské aktovce nezapomínejte. Pokud takový „malý hlad” nezastavíte včas, po návratu domů vyjíte vy (nebo potomek) celou lednici. Výbornou volbou, jak doplnit cereální snídani, je sušené ovoce nebo džus z čerstvého ovoce. Vynechat byste neměli bílkoviny, ať už v podobě jogurtu nebo mléka v kávě.


Zázvorový chlebíček s vločkami

6 porcí - příprava: 50 minut

* 150 g celozrnné mouky
* 50 g ovesných vloček
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 175 g třtinového cukru
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 75 g másla
* 1 velké vejce
* * 3 lžíce medu nebo golden sirupu
* máslo a mouka na formu

Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte a vysypte. Smíchejte mouku, vločky, prášek do pečiva, zázvor a skořici, pak do směsi zapracujte máslo, cukr a nakonec i vejce, med a 220 ml horké vody. Pečte v připravené formě asi 35 minut dozlatova, hotový chlebíček je na dotek trochu pružný. Krájejte až po částečném vychladnutí, aby se těsto nesrazilo!

Bezlepkové briošky s rozinkami

8 porcí - příprava: 2 hodiny

* 250 g bezlepkové hladké mouky
* 110 g studeného másla
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1,5 lžičky sušeného droždí
* 3 vejce
* 1 žloutek
* 150 g rozinek
* máslo na vymazání formiček

Z mouky a studeného másla připravte drobenku. Do té zapracujte cukr a droždí a nakonec všlehejte tři celá vejce ohřátá na pokojovou teplotu. Když je těsto po asi 4 minutách úplně hladké, zapracujte i rozinky. Těsto rozdělte na osm částí, vypracujte z nich kuličky a ty pak dejte do jednotlivých formiček. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím troubu zapněte na 190 °C. Briošky, které zdvojnásobily objem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 20 minut dozlatova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…