Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Saláty skýtají v létě skvělé osvěžení. O tom, že nemusí znamenat jen "rajče, okurka a paprika", se přesvědčíte v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

LYONSKÝ SALÁT

2 porce příprava: 20 minut

200 g uzené slaniny, 1 stroužek česneku, olivový olej, 2 lžíce strouhanky, 1 menší salát frisée, 2 velká vejce, 1 lžíce octa, hrubě mletý pepř, 1 šalotka

DIJONÉZA: 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.

Recepty na další saláty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní salát, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Včera | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…