Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

Saláty skýtají v létě skvělé osvěžení. O tom, že nemusí znamenat jen "rajče, okurka a paprika", se přesvědčíte v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

LYONSKÝ SALÁT

2 porce příprava: 20 minut

200 g uzené slaniny, 1 stroužek česneku, olivový olej, 2 lžíce strouhanky, 1 menší salát frisée, 2 velká vejce, 1 lžíce octa, hrubě mletý pepř, 1 šalotka

DIJONÉZA: 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.

Recepty na další saláty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní salát, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

DUBÁČEK S KREVETAMI A PARMAZÁNEM

2 porce příprava: 30 minut

50 g jemně nastrouhaného parmazánu, 6–8 tygřích krevet, olivový olej, 1 hrst salátu dubáčku, 1 menší hlávka římského salátu, pečené chlebové česnekové krekry

CAESAR ZÁLIVKA: 2 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice, 1 lžíce parmazánu, 1 menší stroužek česneku, 1 ančovička, 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř a pažitka na dochucení

Troubu zahřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte z parmazánu hromádky. Vložte do trouby a pečte asi 5 minut dozlatova. Chipsy nechte vychladnout. Všechny ingredience na zálivku (s výjimkou pažitky) dejte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmíchejte jemně nasekanou pažitku. Krevety krátce z obou stran opečte na olivovém oleji, aby se salát lépe konzumoval, je lepší je před servírováním vyloupat. Dubáček a římský salát natrhejte na kousky a promíchejte se zálivkou. Naservírujte na talíře a podávejte s krevetami, vše posypané polámanými chlebovými krekry.

NÁŠ TIP: Dubáček náleží k hořčejším endiviím, které jsou jeho logickou variantou. Nejsladší z nich bývají srdíčka.

Pokračování 3 / 5

LITTLE GEM S CHŘESTEM A SÝREM

2 porce příprava: 20 minut

2 saláty little gem, 4–6 ředkviček, 4 stonky zeleného chřestu, 100 g lučiny, 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, tymián), 100 ml kefíru, sůl a pepř, hrst různých klíčků, hrst směsi semínek a ořechů (dýňová a slunečnicová semínka, pistácie, kešú)

Ovadlé listy ze salátu odloupněte a vnitřek rozeberte na listy. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Chřestu podle potřeby odřízněte spodní dřevnatou část. Odřízněte paličky a odložte je. Stonky škrabkou na brambory podélně nastrouhejte na dlouhé plátky. Lučinu smíchejte s 1,5 lžící nasekaných bylinek a vidličkou smíchejte – nepřidávejte žádné tekutiny, sýr se má jen drobit. Zbytek bylinek smíchejte s kefírem a dochuťte solí a pepřem. Semínka nasucho opražte na pánvi. Na talíře rozprostřete listy salátu, přidejte ředkvičky, chřestové plátky i paličky, rozdrobený sýr a klíčky. Podávejte zakápnuté zálivkou a posypané opraženými semínky.

Pokračování 4 / 5

SALÁT S GRILOVANÝM PAK CHOI

2 porce příprava: 25 minut

2 saláty pak choi, sezamový olej, 100 g šmakouna, 70 ml sójové omáčky, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1–2 stroužky česneku, čerstvý koriandr, 2 lžíce sezamu, 2 hrsti mladého špenátu

Ovadlé listy pak choi podle potřeby odloupněte a salát podélně rozpulte. Na řezu jej potřete sezamovým olejem a položte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Asi 3–4 minuty opékejte. Šmakouna z obou stran na oleji opečte dozlatova a nakrájejte na kousky. Smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, jemně nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jemně nasekané stonky (případně i kořínky) koriandru. Sezam nasucho opražte na pánvi. Na talíře naservírujte špenát a opečené pak choi, pokapejte zálivkou, posypte šmakounem, listy koriandru a opečeným sezamem.

Pokračování 5 / 5

POLNÍČKOVÝ SALÁT S JAHODAMI A LOSOSEM

2 porce příprava: 15 minut

8–10 jahod, 1 avokádO, 100 g filetu z lososa uzeného na dřevě, 2 hrsti polníčku, plátkové mandle, chia semínka a růžový pepř na posyp

VINAIGRETTE: 40 ml olivového oleje, 1 lžíce majonézy, šťáva z 1 citronu, po 1 lžíci nasekané bazalky a pažitky, 1 lžíce nasekaného estragonu, 1 lžička medu, sůl

Začněte zálivkou. Olej šlehejte s majonézou a citronovou šťávou, dokud nevznikne jemná emulze. Vmíchejte bylinky a dochuťte medem, případně špetkou soli. Jahody nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Avokádo vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Lososa rozeberte na kousky. Polníček promíchejte s trochou zálivky a vše naservírujte na talíře. Podávejte se zbytkem zálivky a posypané nasucho praženými mandlemi, chia semínky a mezi prsty podrceným růžovým pepřem.

Doporučujeme

Články odjinud