Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Saláty skýtají v létě skvělé osvěžení. O tom, že nemusí znamenat jen "rajče, okurka a paprika", se přesvědčíte v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

LYONSKÝ SALÁT

2 porce příprava: 20 minut

200 g uzené slaniny, 1 stroužek česneku, olivový olej, 2 lžíce strouhanky, 1 menší salát frisée, 2 velká vejce, 1 lžíce octa, hrubě mletý pepř, 1 šalotka

DIJONÉZA: 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.

Recepty na další saláty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní salát, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…