Vánoční svátky jsou spojeny s řadou zvyků – strojením stromku a nákupy dárků počínaje, pečením cukroví a uklízením konče. A ani letos to zřejmě nebude jinak. Vánoce si každá rodina užívá a vychutnává po svém a zejména recepty na vánoční cukroví se předávají „z maminky na dceru“. I když jsou chutné, nemusí mít mnoho společného se zdravou výživou. V tom však nemusí být v současné době zásadní problém – stačí vědět, co čím nahradit a kde čeho ubrat, a ze stejného receptu máte náhle pochoutku nejen chutnou, ale tentokrát i zdravou. Jak na to?
Jaké zvolit suroviny?
Zcela bez tuku by pečení vánočního cukroví snad ani nešlo. Tuky dodávají vánočnímu pečivu jemnost a příjemnou chuť. Řada chuťových látek se uvolňuje právě za podpory tuků. Navíc při pečení jsou tuky nezbytné už při samotné výrobě těsta – to je totiž s jejich pomocí vláčnější, lépe „drží pohromadě“ a dobře se s ním pracuje. Tuk ve vánočním cukroví zkrátka jen těžko nahradíte (na rozdíl od bílé mouky či cukru).
Naše babičky by do vánočního cukroví nepoužily zřejmě nic jiného než máslo nebo sádlo. Jejich charakteristická chuť dodává pamlskům také specifické, zejména chuťové vlastnosti. Podíváme-li se ale na zdravotní důsledky, není výsledek nijak příznivý. Živočišné tuky totiž obsahují tzv. nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu, a tím i riziko vzniku nemocí srdce a cév.
Místo živočišných tuků si ale můžeme dovolit udělat malou změnu – sáhnout po tucích rostlinného původu. A nemusí to být pouze rostlinné oleje, ne všechny recepty by se nám z nich podařilo vyrobit, ale vybírat můžeme i ze široké nabídky kvalitních roztíratelných rostlinných tuků. Ty totiž místo nasycených mastných kyselin obsahují kyseliny nenasycené, tedy takové, které zdraví našeho srdce a cév prospívají.
V minulosti byly rostlinné tuky spojovány s obsahem škodlivých trans nenasycených mastných kyselin, které vznikaly při výrobě rostlinných tuků ztužováním, neboli hydrogenací. Dlouhodobý příjem těchto kyselin představuje riziko pro zdraví naší srdečně-cévní soustavy, podporuje vývoj diabetu II. typu, hovoří se i o negativním vlivu na lidský plod či nádorová onemocněních tlustého střeva u dospělých osob. Z celkového denního příjmu tuků by měly podle doporučení WHO tvořit maximálně 1 %, což je pro děti opravdu nepatrné množství. Podle průzkumu Vysoké školy chemicko-technologické z roku 2007 však již většina tuků na našem trhu trans nenasycené mastné kyseliny neobsahuje, a není tedy důvod se jejich použití bránit. Pro jistotu je ale vhodné sledovat informace na obalech výrobků a vybírat ty, na nichž je uvedeno, že obsahují méně než 1 % nebo stopové množství trans nenasycených mastných kyselin (například Rama, Flora, Perla).
Které kombinace jsou nejvhodnější?
Využít rostlinné tuky můžeme o Vánocích hned několika způsoby. Tím asi nejklasičtějším je jejich přidání přímo do těsta. I tady je ale třeba vzít v úvahu některá pravidla, zejména to, že ne všechny tuky jsou vhodné na pečení. Pokud připravujeme nepečené cukroví, nemusíme se obávat použít jak tuky v běžné tučnosti, tak výrobky nízkotučné (Rama Linie, Flora Light). Do sladkostí, které budeme péci, bychom však měli zvolit tuky v běžné tučnosti, na jejichž obale je přímo uvedeno, že jsou vhodné i pro teplou kuchyni (rostlinné oleje, Hera, Rama Classic, Rama Lahodná Máslová příchuť).
Můžete si sami doma vyzkoušet upéct část pečiva z másla a část s pomocí zdravějších rostlinných tuků. Sami se tak můžete přesvědčit, že cukrovinky s rostlinnými tuky jsou křehčí a jemnější, ale hlavně v jejich chuti nepoznáte zásadní rozdíl (což je často hlavním argumentem zarytých vyznavačů klasické české kuchyně).
Mnoho vánočních dobrot můžeme zpestřit celou řadou náplní. A i zde mohou přijít na řadu kvalitní rostlinné tuky (pokud pomineme recepty s marmeládou). Téměř každá maminka či babička už vyráběla nejzákladnější krém – tuk utřený s cukrem, případně s pudinkem, pro starší také s vaječným likérem nebo tradičním rumem. Kromě zdravotních benefitů, které rostlinné tuky oproti máslu nepochybně mají, je tu ale ještě jedna výhoda přímo spojená s výrobou náplní – s rostlinným tukem totiž můžete začít pracovat ihned po jeho vyndání z chladničky a nemusíte čekat, až změkne, jako je tomu v případě klasického másla.
V neposlední řadě patří k vánočním dobrotám také polevy. Kromě cukrové či citrónové polevy jistě mnozí holdují také polevám čokoládovým. Tu si buď můžeme vyrobit sami doma z kvalitního rostlinného tuku, cukru a kakaa, nebo koupit v obchodě. V takovém případě bychom však rozhodně neměli váhat a zvolit takovou, která má v názvu přímo uvedené slůvko „čokoláda“. Průmyslově vyráběné polevy totiž nemusí mít vždy příznivé složení. Mohou obsahovat pouze málo původních kakaových součástí a tuky v nich bývají často ztužované, tedy plné trans nenasycených mastných kyselin. Nechtějte tedy ve snaze nakoupit co největší zásoby levných surovin ušetřit a investujte do kvalitní čokolády nebo čokoládové polevy.
Závěrem
Můžete namítnout, že Vánoce jsou přeci jen jednou do roka, tak proč je dětem kazit zdravou stravou. Ale ruku na srdce – zkusili jste už někdy uvařit nebo upéct klasický recept, ale s použitím zdravých surovin? A že jsou jednotlivé kousky cukroví přece malé a dětem tedy neublíží? Jistě ne, pokud by zůstalo u jednoho kousku. Ale určitě sami víte, co dětem nejvíce chutná a kolik toho dokáží během chvilky spořádat. Tak už by mohla být jejich „zdravá budoucnost“ v ohrožení. Na závěr jsme proto vybrali několik tradičních receptů, v nichž si můžete použití kvalitních rostlinných tuků vyzkoušet. V receptech nechybí ani pravá čokoláda a navíc jsou velmi jednoduché, takže je s vámi zvládnou i Vaše děti.
Vosí úlky
160 g piškotů
60 g ořechů
160 g moučkového cukru
60 g Rama máslová
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
Na náplň:
2 lžíce vaječného likéru
100 g Rama Classic
50 g ořechů
Postup:
Piškoty válečkem rozdrtíme až na jemnou moučku, přidáme jemně pomleté ořechy a ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladnu
a poté plníme do formiček na vosí úlky. Do každého úlku dáváme náplň a uzavřeme celou piškotou.
Bábovičky
180 g Hera
180 g lískových ořechů
50 g hořké čokolády
100 g cukru moučka
3 lžíce medu
20 g kakaa
40 g celozrnné mouky
špetka mleté skořice a mletého hřebíčku
Na náplň:
100 g čokolády s vyšším podílem kakaa (60-70%)
200 g Rama máslová
50 ml vaječného likéru (pro děti vanilka)
Postup:
Heru promícháme s jemně nastrouhanými oříšky, rozpuštěnou čokoládou, cukrem a medem, kakaem, moukou, skořicí a hřebíčkem. Vypracujeme hladké těsto, které uložíme do chladu a necháme cca 30 minut odpočinout. Kousky těsta vtlačujeme do formiček na košíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut. Upečené košíčky necháme vychladnout a pak je vyklopíme. Na náplň rozehřejeme čokoládu. Po vychladnutí jí společně s Ramou vyšleháme do krému a ochutíme likérem (vanilkou). Náplň dáme do cukrářského sáčku s trubičkou a náplní ozdobíme upečené košíčky. Vrchní část košíčku namočíme do rozpuštěné čokolády a ozdobíme např. oříškem, perličkou či jinou ozdobou.
Srdíčka
100 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
150 g Hera
50 g moučkového cukru
2 žloutky
rybízová marmeláda
Postup:
Všechny ingredience vypracujeme v hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v chladu. Poté těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj srdíčka různé velikosti. Pečeme je ve vyhřáté troubě cca 12 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme marmeládou. Necháme rozležet v chladu.
Mendiants
100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70 %
směs sušeného ovoce a oříšků
Postup:
Čokoládu rozpustíme tak, aby zůstala vlažná. Lžičkou ji opatrně naléváme na pečící papír a každou porci zdobíme sušeným ovocem a oříšky. Lze použít i mléčnou či bílou čokoládu namísto hnědé.
Jitka Rusková, DiS.
nutriční terapeutka, Poradenské centrum Výživa dětí, Praha
zdroj: