Žebra z grilu krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také máte rádi vůni a hlavně chuť grilovaných vepřových žebírek? Zkuste o nadcházejícím víkendu variantu s česnekovo-zázvorovou marinádou a nebudete litovat!

Kořeněná žebírka

4–6 porcí - příprava: 80 minut + marinování

* 1,5 kg vepřových žebírek

MARINÁDA:
* najemno nastrouhaný kousek zázvoru
* 3 rozdrcené stroužky česneku
* 1–2 chilli papričky, zbavené semínek a najemno nasekané
* ½ lžičky skořice
* ½ lžičky směsi pěti koření
* 125 ml medu
* 125 ml sójové omáčky
* 30 ml hnědého třtinového cukru
* 30 ml sezamového oleje
* šťáva ze 2 citronů

1. Žebírka v míse přelijte marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte fólií a dejte na pár hodin, nejlépe přes noc, do ledničky.

2. Marinované maso zvolna opékejte na středně rozpáleném grilu 45 minut až hodinu za častého potírání zbylou marinádou, až je krásně propečené a měkké.

3. Pokrájejte mezi kostmi na jednotlivé porce a ještě grilujte za stálého potírání marinádou.

4. Nakonec rozpalte oheň a žebírka na něm opečte dokřupava. Pokapejte je citronovou šťávou.

Náš TIP: Med a sójová omáčka dají vepřovému masu absolutně neodolatelný šmrnc.

Jak na to

  • Pokud dáváte na gril společně maso a zeleninu, ujistěte se, že všechny suroviny mají stejnou velikost. Upečou se tak stejnoměrně.
  • Maso na grilu otáčejte pouze grilovacími kleštěmi, nikoli vidličkou – z propíchaného masa by vytekla šťáva a bylo by suché.
  • Většina marinád obsahuje mimo jiné také cukr nebo jiné sladké suroviny (např. med), které mohou snadno vzplanout. Je tedy dobré nechat předtím, než začnete maso grilovat, marinádu dobře okapat.
  • Chystáte-li se opékat špízy a maso a ostatní suroviny budete napichovat na dřevěné špejle – nechte je nejdřív dobře nasáknout vodou. Nemůže se vám pak stát, že by začaly hořet.
  • Nejdůležitější je si grilování užít bez nehod a v dobré náladě!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…