Žebra z grilu krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také máte rádi vůni a hlavně chuť grilovaných vepřových žebírek? Zkuste o nadcházejícím víkendu variantu s česnekovo-zázvorovou marinádou a nebudete litovat!

Kořeněná žebírka

4–6 porcí - příprava: 80 minut + marinování

* 1,5 kg vepřových žebírek

MARINÁDA:
* najemno nastrouhaný kousek zázvoru
* 3 rozdrcené stroužky česneku
* 1–2 chilli papričky, zbavené semínek a najemno nasekané
* ½ lžičky skořice
* ½ lžičky směsi pěti koření
* 125 ml medu
* 125 ml sójové omáčky
* 30 ml hnědého třtinového cukru
* 30 ml sezamového oleje
* šťáva ze 2 citronů

1. Žebírka v míse přelijte marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte fólií a dejte na pár hodin, nejlépe přes noc, do ledničky.

2. Marinované maso zvolna opékejte na středně rozpáleném grilu 45 minut až hodinu za častého potírání zbylou marinádou, až je krásně propečené a měkké.

3. Pokrájejte mezi kostmi na jednotlivé porce a ještě grilujte za stálého potírání marinádou.

4. Nakonec rozpalte oheň a žebírka na něm opečte dokřupava. Pokapejte je citronovou šťávou.

Náš TIP: Med a sójová omáčka dají vepřovému masu absolutně neodolatelný šmrnc.

Jak na to

  • Pokud dáváte na gril společně maso a zeleninu, ujistěte se, že všechny suroviny mají stejnou velikost. Upečou se tak stejnoměrně.
  • Maso na grilu otáčejte pouze grilovacími kleštěmi, nikoli vidličkou – z propíchaného masa by vytekla šťáva a bylo by suché.
  • Většina marinád obsahuje mimo jiné také cukr nebo jiné sladké suroviny (např. med), které mohou snadno vzplanout. Je tedy dobré nechat předtím, než začnete maso grilovat, marinádu dobře okapat.
  • Chystáte-li se opékat špízy a maso a ostatní suroviny budete napichovat na dřevěné špejle – nechte je nejdřív dobře nasáknout vodou. Nemůže se vám pak stát, že by začaly hořet.
  • Nejdůležitější je si grilování užít bez nehod a v dobré náladě!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Dnes | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Recepty na víkend: Tortily, salát a italské rizoto

Dnes | Rozmýšlíte se, co vařit o víkendu, a nechcete českou klasiku, knedlíky, brambory, omáčky a vepřové?…

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Včera | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

20. 9. | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…