Žebra z grilu krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také máte rádi vůni a hlavně chuť grilovaných vepřových žebírek? Zkuste o nadcházejícím víkendu variantu s česnekovo-zázvorovou marinádou a nebudete litovat!

Kořeněná žebírka

4–6 porcí - příprava: 80 minut + marinování

* 1,5 kg vepřových žebírek

MARINÁDA:
* najemno nastrouhaný kousek zázvoru
* 3 rozdrcené stroužky česneku
* 1–2 chilli papričky, zbavené semínek a najemno nasekané
* ½ lžičky skořice
* ½ lžičky směsi pěti koření
* 125 ml medu
* 125 ml sójové omáčky
* 30 ml hnědého třtinového cukru
* 30 ml sezamového oleje
* šťáva ze 2 citronů

1. Žebírka v míse přelijte marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte fólií a dejte na pár hodin, nejlépe přes noc, do ledničky.

2. Marinované maso zvolna opékejte na středně rozpáleném grilu 45 minut až hodinu za častého potírání zbylou marinádou, až je krásně propečené a měkké.

3. Pokrájejte mezi kostmi na jednotlivé porce a ještě grilujte za stálého potírání marinádou.

4. Nakonec rozpalte oheň a žebírka na něm opečte dokřupava. Pokapejte je citronovou šťávou.

Náš TIP: Med a sójová omáčka dají vepřovému masu absolutně neodolatelný šmrnc.

Jak na to

  • Pokud dáváte na gril společně maso a zeleninu, ujistěte se, že všechny suroviny mají stejnou velikost. Upečou se tak stejnoměrně.
  • Maso na grilu otáčejte pouze grilovacími kleštěmi, nikoli vidličkou – z propíchaného masa by vytekla šťáva a bylo by suché.
  • Většina marinád obsahuje mimo jiné také cukr nebo jiné sladké suroviny (např. med), které mohou snadno vzplanout. Je tedy dobré nechat předtím, než začnete maso grilovat, marinádu dobře okapat.
  • Chystáte-li se opékat špízy a maso a ostatní suroviny budete napichovat na dřevěné špejle – nechte je nejdřív dobře nasáknout vodou. Nemůže se vám pak stát, že by začaly hořet.
  • Nejdůležitější je si grilování užít bez nehod a v dobré náladě!

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Dnes | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Včera | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

13. 1. | Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si…