Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zelenina je stále živý organismus, i když je sklizena a skladována. A i po utržení se chová stále jako rostlina reagující na střídání světlé části dne a noci. Pokud je dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím méně čerstvá je a čím déle leží v lednici, tím je méně hodnotná. Málo vitaminů a aktivních látek má pak zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných chladicích boxech.

Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

„Pokud den následuje noc, tak jako v přírodě, množství cenných sloučenin stoupá a klesá. Když je zelenina uchovávána na tmavém místě, třeba v lednici, nebo stále na světle jako v supermarketu, který má otevřeno nonstop, zdraví prospěšné látky nikdy nedosáhnou stejně vysoké hladiny. Znamená to, že i lidé, kteří jí spoustu zeleniny denně, nemusejí žít zdravě,“ píše britský list Daily Mail.

Výzkumem vlivu skladování ovoce a zeleniny na jejich kvalitu se zabývala profesorka biochemie Janet Braamová z Rice University v Texasu.

„Zelenina a ovoce neumřou ve chvíli, kdy je sklidíte. Zřejmě bychom tak měli naši zeleninu a ovoce skladovat přesně podle denních cyklů. Přes den na světle, v noci ve tmě. A také je v určitý čas jíst a vařit z nich,“ míní profesorka Braamová.

V ideálním případě je dobré zeleninu a ovoce konzumovat ihned po utržení.

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…