Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zelenina je stále živý organismus, i když je sklizena a skladována. A i po utržení se chová stále jako rostlina reagující na střídání světlé části dne a noci. Pokud je dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím méně čerstvá je a čím déle leží v lednici, tím je méně hodnotná. Málo vitaminů a aktivních látek má pak zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných chladicích boxech.

Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

„Pokud den následuje noc, tak jako v přírodě, množství cenných sloučenin stoupá a klesá. Když je zelenina uchovávána na tmavém místě, třeba v lednici, nebo stále na světle jako v supermarketu, který má otevřeno nonstop, zdraví prospěšné látky nikdy nedosáhnou stejně vysoké hladiny. Znamená to, že i lidé, kteří jí spoustu zeleniny denně, nemusejí žít zdravě,“ píše britský list Daily Mail.

Výzkumem vlivu skladování ovoce a zeleniny na jejich kvalitu se zabývala profesorka biochemie Janet Braamová z Rice University v Texasu.

„Zelenina a ovoce neumřou ve chvíli, kdy je sklidíte. Zřejmě bychom tak měli naši zeleninu a ovoce skladovat přesně podle denních cyklů. Přes den na světle, v noci ve tmě. A také je v určitý čas jíst a vařit z nich,“ míní profesorka Braamová.

V ideálním případě je dobré zeleninu a ovoce konzumovat ihned po utržení.

Další články z rubriky

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Dnes | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…