Zelí, celer, sýr a mák - lahodné podzimní suroviny pro váš stůl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V tomto ročním období nám možná chybí slunce, ale o radost z dobrého jídla nás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* 750 g červeného zelí
* sůl
* 1 lžíce hnědého cukru
* 500 g švestek
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžičky jablečného octa
* 1 lžička skořice
* 30 g vlašských ořechů
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
* sůl a pepř
* snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty.

Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.


Celerové rizoto s opečeným kuřecím prsíčkem

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g celeru
* 150 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 80 ml bílého vína
* 300 g rýže
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 4 kousky kuřecích prsou (po 200 g)
* 5 ml olivového oleje
* 2 lžíce mascarpone
* 2 snítky šalvěje
* chilli vlásky
* sůl a pepř

Celer nastrouhejte, cibuli nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla, vsypte celer a cibuli a na mírném ohni vše restujte doměkka. Česnek nakrájejte nadrobno, přidejte do hrnce a krátce restujte. Pak přilijte bílé víno. Až se odpaří, přidejte rýži a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a vařte doměkka.

Maso osolte a opepřete, kůží dolů vložte do pánve se zahřátým olejem a pečte zhruba 3 minuty. Pak je otočte a pečte asi 4 minuty. Sejměte pánev z ohně, přikryjte alobalem a maso nechte v teple dojít. Do téměř hotového rizota vmíchejte polovinu zbylého másla a mascarpone. Osolte a opepřete.

Na zbylém másle opečte listy šalvěje. Na talíře rozdělte rizoto. Ozdobte opečenými šalvějovými listy, chilli vlásky a podávejte s kuřecím prsem.

Celer

Celer je známý především jako přírodní afrodiziakum, dovede však mnohem více. Má antibiotické účinky a prospívá střevům či žaludku. Skvělý je syrový do salátu i tepelně upravený.


Pikantní dýňový koláč se sýrem

4 porce - příprava: 85 minut

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* špetka muškátového oříšku
* 125 g másla
* 1 vejce

NÁPLŇ:
* 800 g muškátové dýně
* sůl
* 150 g cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g zakysané smetany
* 200 g čerstvého sýra
* 3 vejce (M)
* černý pepř
* 1 lžička chilli papriček
* 6 snítek tymiánu
* 100 g staré a 50 g uleželé goudy

Mouku, sůl a muškátový oříšek smíchejte. Zapracujte studené máslo a vejce. Těsto zabalte do fólie a dejte chladit. Dýni oloupejte, zbavte semen. Dužninu nastrouhejte. Hmotu rozetřete na síto, osolte a nechte okapat.

Cibuli orestujte na oleji. Přidejte dýni a restujte 3 minuty. Nechte vychladnout. Rozšlehejte zakysanou smetanu, čerstvý sýr a vejce. Ochuťte solí, pepřem a chilli. Strouhanou starou goudu smíchejte s vaječnou směsí a tymiánem.

Těstem vyložte formu, propíchněte, zakryjte papírem a naplňte fazolemi. Pečte 10 minut při 200 °C. Odstraňte fazole. Polovinu vaječné směsi smíchejte s dýní a nalijte na těsto. Zalijte zbylou směsí. Pečte asi 15 minut, posypte strouhaným uleželým sýrem a pečte 20 minut dozlatova.

Sýr

Jeden z nejtradičnějších mléčných výrobků nabízí tisíce způsobů využití v kuchyni a také je zdrojem bílkovin a tuků. Kromě klasických kravských sýrů určitě vyzkoušejte ovčí i kozí, ideálně přímo z farmy.


Makové knedlíčky s vanilkovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 100 g mletého máku
* 35 g krupicového cukru
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce tuzemáku
* 60 g sušenek BeBe
* 75 ml plnotučného mléka
* 2 lžíce čokolády
* 1 vanilkový cukr

TĚSTO:
* 10 g másla
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 40 g krupicového cukru
* 300 g měkkého tvarohu
* šťáva z citronu
* vanilkový cukr
* 150 g strouhanky
* 50 g polohrubé mouky

OMÁČKA:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr
* 50 g moučkového cukru
* 6 žloutků

Mletý mák zahřejte, přidejte cukr a med a prohřejte. Vmíchejte rozdrcené sušenky, mléko, tuzemák a povařte. Přidejte čokoládu a vanilkový cukr. Tvarujte kuličky a nechte ztuhnout.

Na těsto ve vodní lázni vyšlehejte do pěny máslo, vejce, žloutek a cukr. Vyjměte z lázně a přidejte tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr, strouhanku a mouku. Těsto nechte v chladničce ztuhnout. Pak jím obalujte makové kuličky a vařte v osolené vodě 10 minut.

Obalte v máku s moučkovým cukrem. Na omáčku svařte šlehačku s cukrem a nechte vychladit. Vyšlehejte do polotekuta. Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny vaječné žloutky a přidejte do nich lehce vyšlehanou šlehačku.

Mák

Mák je jedinečným zdrojem vápníku. Věděli jste, že ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko? V kuchyni jej využijete do náplní nebo jako posyp na šišky či knedlíky. Zajímavě ozdobí i slané sušenky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…