Zelí ve skle - příloha i delikatesa

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Můžete udělat klasické sladkokyselé zelí (červené i bílé), které bude skvělé třeba k pečínce s knedlíkem, nebo se pusťte do pikantní lahůdky v podobě paprik plněných kysaným zelím.

Papriky plněné kysaným zelím

4 sklenice 720 ml - příprava: 40 minut

* 16 paprik
* 1 kg kysaného zelí

DO KAŽDÉ SKLENICE:
* 3 feferonky
* 3 kolečka cibule
* 1 bobkový list
* 10 kuliček barevného pepře
* 4 zrnka nového koření

NA LÁK:
* 500 ml octa
* 60 g soli
* 250 g krupicového cukru

1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte semeníky. Papriky naplňte zelím a natěsnejte je do sklenic spolu s ostatními přísadami.

2. Suroviny na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody, vypněte a nechte vychladnout. Připravené sklenice zalijte lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

3. Vyjměte je a nechte na utěrkách vychladnout.

Náš TIP: Zkuste před plněním paprik do zelí přimíchat trochu nastrouhaného křenu – výsledek bude chuťově ještě zajímavější.


Sladkokyselé červené zelí

4–5 sklenic 720 ml - příprava: 50 minut

* 3 kg syrového červeného zelí
* 3 velké cibule
* 1 lžíce kmínu

NA LÁK:
* 3 l vody
* 350 g krupicového cukru
* 1,25 l octa
* 130 g soli

1. Zelí očistěte a nakrouhejte na jemné proužky. Spařte je osolenou vroucí vodou a nechte 2 minuty stát.

2. Pak zelí sceďte, promíchejte s najemno nakrájenou cibulí a kmínem a poté napěchujte do připravených sklenic. Všechny ingredience na lák smíchejte a přiveďte k varu.

3. Sklenice zalijte horkým lákem. Zelí sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš TIP: Až budete tohle zelí dusit k nedělnímu obědu, zkuste do něj dát také smotek skořice – dělají to tak v Německu a není to vůbec špatné.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…