Zelí ve skle - příloha i delikatesa

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Můžete udělat klasické sladkokyselé zelí (červené i bílé), které bude skvělé třeba k pečínce s knedlíkem, nebo se pusťte do pikantní lahůdky v podobě paprik plněných kysaným zelím.

Papriky plněné kysaným zelím

4 sklenice 720 ml - příprava: 40 minut

* 16 paprik
* 1 kg kysaného zelí

DO KAŽDÉ SKLENICE:
* 3 feferonky
* 3 kolečka cibule
* 1 bobkový list
* 10 kuliček barevného pepře
* 4 zrnka nového koření

NA LÁK:
* 500 ml octa
* 60 g soli
* 250 g krupicového cukru

1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte semeníky. Papriky naplňte zelím a natěsnejte je do sklenic spolu s ostatními přísadami.

2. Suroviny na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody, vypněte a nechte vychladnout. Připravené sklenice zalijte lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

3. Vyjměte je a nechte na utěrkách vychladnout.

Náš TIP: Zkuste před plněním paprik do zelí přimíchat trochu nastrouhaného křenu – výsledek bude chuťově ještě zajímavější.


Sladkokyselé červené zelí

4–5 sklenic 720 ml - příprava: 50 minut

* 3 kg syrového červeného zelí
* 3 velké cibule
* 1 lžíce kmínu

NA LÁK:
* 3 l vody
* 350 g krupicového cukru
* 1,25 l octa
* 130 g soli

1. Zelí očistěte a nakrouhejte na jemné proužky. Spařte je osolenou vroucí vodou a nechte 2 minuty stát.

2. Pak zelí sceďte, promíchejte s najemno nakrájenou cibulí a kmínem a poté napěchujte do připravených sklenic. Všechny ingredience na lák smíchejte a přiveďte k varu.

3. Sklenice zalijte horkým lákem. Zelí sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš TIP: Až budete tohle zelí dusit k nedělnímu obědu, zkuste do něj dát také smotek skořice – dělají to tak v Německu a není to vůbec špatné.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…