Zelí ve skle - příloha i delikatesa

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Můžete udělat klasické sladkokyselé zelí (červené i bílé), které bude skvělé třeba k pečínce s knedlíkem, nebo se pusťte do pikantní lahůdky v podobě paprik plněných kysaným zelím.

Papriky plněné kysaným zelím

4 sklenice 720 ml - příprava: 40 minut

* 16 paprik
* 1 kg kysaného zelí

DO KAŽDÉ SKLENICE:
* 3 feferonky
* 3 kolečka cibule
* 1 bobkový list
* 10 kuliček barevného pepře
* 4 zrnka nového koření

NA LÁK:
* 500 ml octa
* 60 g soli
* 250 g krupicového cukru

1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte semeníky. Papriky naplňte zelím a natěsnejte je do sklenic spolu s ostatními přísadami.

2. Suroviny na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody, vypněte a nechte vychladnout. Připravené sklenice zalijte lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

3. Vyjměte je a nechte na utěrkách vychladnout.

Náš TIP: Zkuste před plněním paprik do zelí přimíchat trochu nastrouhaného křenu – výsledek bude chuťově ještě zajímavější.


Sladkokyselé červené zelí

4–5 sklenic 720 ml - příprava: 50 minut

* 3 kg syrového červeného zelí
* 3 velké cibule
* 1 lžíce kmínu

NA LÁK:
* 3 l vody
* 350 g krupicového cukru
* 1,25 l octa
* 130 g soli

1. Zelí očistěte a nakrouhejte na jemné proužky. Spařte je osolenou vroucí vodou a nechte 2 minuty stát.

2. Pak zelí sceďte, promíchejte s najemno nakrájenou cibulí a kmínem a poté napěchujte do připravených sklenic. Všechny ingredience na lák smíchejte a přiveďte k varu.

3. Sklenice zalijte horkým lákem. Zelí sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš TIP: Až budete tohle zelí dusit k nedělnímu obědu, zkuste do něj dát také smotek skořice – dělají to tak v Německu a není to vůbec špatné.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…