Zelí ve skle - příloha i delikatesa

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Můžete udělat klasické sladkokyselé zelí (červené i bílé), které bude skvělé třeba k pečínce s knedlíkem, nebo se pusťte do pikantní lahůdky v podobě paprik plněných kysaným zelím.

Papriky plněné kysaným zelím

4 sklenice 720 ml - příprava: 40 minut

* 16 paprik
* 1 kg kysaného zelí

DO KAŽDÉ SKLENICE:
* 3 feferonky
* 3 kolečka cibule
* 1 bobkový list
* 10 kuliček barevného pepře
* 4 zrnka nového koření

NA LÁK:
* 500 ml octa
* 60 g soli
* 250 g krupicového cukru

1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte semeníky. Papriky naplňte zelím a natěsnejte je do sklenic spolu s ostatními přísadami.

2. Suroviny na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody, vypněte a nechte vychladnout. Připravené sklenice zalijte lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

3. Vyjměte je a nechte na utěrkách vychladnout.

Náš TIP: Zkuste před plněním paprik do zelí přimíchat trochu nastrouhaného křenu – výsledek bude chuťově ještě zajímavější.


Sladkokyselé červené zelí

4–5 sklenic 720 ml - příprava: 50 minut

* 3 kg syrového červeného zelí
* 3 velké cibule
* 1 lžíce kmínu

NA LÁK:
* 3 l vody
* 350 g krupicového cukru
* 1,25 l octa
* 130 g soli

1. Zelí očistěte a nakrouhejte na jemné proužky. Spařte je osolenou vroucí vodou a nechte 2 minuty stát.

2. Pak zelí sceďte, promíchejte s najemno nakrájenou cibulí a kmínem a poté napěchujte do připravených sklenic. Všechny ingredience na lák smíchejte a přiveďte k varu.

3. Sklenice zalijte horkým lákem. Zelí sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš TIP: Až budete tohle zelí dusit k nedělnímu obědu, zkuste do něj dát také smotek skořice – dělají to tak v Německu a není to vůbec špatné.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Včera | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…