Zimní detoxikační polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Podpořte svou imunitu zdravými polévkami. Zahřejí vás a dodají vám potřebnou energii.

Nabírejte síly lžící

Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky, která je nejen dobrá, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu.

Pikantní dýňová polévka

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 dýně hokkaidó
* 3 mrkve
* 5 řapíkatých celerů
* sůl a pepř
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* chilli papričky
* dýňová semínka
* čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.


Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 zralá avokáda
* 1 citron
* 1 l kuřecího vývaru
* 150 g bílého jogurtu
* bazalka a oregano
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 plátky parmské šunky
* 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.


Polévka z řapíkatého celeru

4 porce - příprava: 20 minut

* 1–2 batáty
* 10 řapíkatých celerů
* 2 šalotky
* 2–3 stroužky česneku
* 300 g mraženého hrášku
* 3 lžíce nasekané petržele
* sůl a pepř
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.


Špenátová polévka s rajčaty

4 porce - příprava: 20 minut

* 3 větší mrkve
* 500 g rajčat
* špenátové listy
* 3 stroužky česneku
* 8 vypeckovaných datlí
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* cherry rajčátka
* bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…