Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a specifických požadavcích na konstrukci a zasklení.

Kromě představy o vzhledu budoucí zimní zahrady prokonzultujte s odborníky začlenění stavby k domu, materiály a konstrukční prvky, sklon střechy, jak zamezit kumulaci vody, jaký vybrat ventilační a stínící systém a hlavně by mělo být jasné – zda a čím zahradu vytápět, případně jak využít sluneční energii.

Na velikosti i vzhledu záleží

Zimní zahrada může být tvarově velmi rozmanitá. Od nejjednodušší přístavby s pultovou střechou až po složitý půdorys. Výklenky, šikmé stěny či zákoutí mohou sice vypadat atraktivně, avšak kvůli speciálním nárokům na konstrukci a montáž značně zvyšují pořizovací náklady zimní zahrady. Nezapomeňte, že veškeré nepravidelné konstrukční prvky nadstandardního a atypického vybavení se zhotovují většinou na zakázku, a jsou proto finančně náročnější.

Tepelné ztráty ovlivní materiál nosné konstrukce

Nejdražší, ale v mnohých ohledech nejlepší jsou hliníkové konstrukce – mají dobré statické vlastnosti i trvanlivost. Jsou samonosné, a tak i na velkou zimní zahradu vystačí poměrně tenká kostra. Skvěle se hodí do vlhkého prostředí, kde pěstujeme exotické rostliny náročné na vzdušnou vlhkost.

Hliníkové konstrukce můžeme kombinovat se dřevem (hliník venku, dřevo uvnitř). Ať už vyberete cokoli, měly by konstrukce a celkový design ladit se stylem domu a venkovní zahradou.

Čím zimní zahradu zasklít?

Na zasklení se používá izolační bezpečnostní lepené sklo s protislunečním efektem nebo komůrkový polykarbonát. Oboje má své výhody i nevýhody.

Polykarbonát je lehký, proto neklade takové nároky na nosnost konstrukce. Průsvitný, ale ne průhledný makrolon – komůrkový polykarbonát je sice levnější a lehčí než sklo, má ale omezenou životnost, propouští teplo a slunce, bubnování deště je slyšitelnější než u skla, navíc se o něco víc špiní. Jeho nevýhodou je nižší světelná propustnost, působí rychleji na přehřívání interiéru, které lze ale snadno řešit montáží stínících prvků. Chcete-li v místnosti odpočívat i v zimě, zvolte minimálně 16 mm silný makrolon, jinak tam bude chladno. 

Sklo je trvanlivější a dražší, zato konstrukce musí být důkladná, aby udržela jeho váhu. Proto nepodceňujte statický výpočet, sněhová zátěž dokáže vykonat dílo zkázy. Z hlediska světelné propustnosti a tepelné izolace je ideální dvou- nebo i vícekomorový systém s vnitřním bezpečnostním sklem a nezbytným distančním rámečkem (vnější o síle 6 mm, vnitřní 6,4 mm). Dané parametry skla pak splňují světelnou propustnost na 82 % s tepelnou izolací k1,1 W/m2. Izolační skla chrání interiér zimní zahrady nejen před zimním chladem a letním přehřátím, ale působí také jako protihluková bariéra.

Ideální je pořídit si do zimní zahrady izolační dvojsklo se vzduchovou mezerou nebo trojsklo vyplněné inertním plynem. Skla by měla být oboustranně tvrzená nebo lepená s bezpečnostní fólií. Na střechu můžete použít také dvojsklo, hodí se tónované nebo s pokovenou vrstvou mezi skly, aby v létě odráželo sluneční paprsky.

Je vytápění zimní zahrady drahé?

Každý má jinou představu o tom, co by chtěl v zimní zahradě mít a jak ji využívat. Pro pěstitele chladnomilnějších druhů rostlin, jako jsou citrusy, oleandr či vavřín, je vhodný nevytápěný prostor s nejvyšší zimní teplotou kolem 3 až 5 °C. Ale jen ve vytápěné zimní zahradě si můžete dopřát skutečnou exotiku tropů nebo ji využívat jako relaxační obytný prostor.

Její provoz je ale nejdražší, protože skloubit parametry vytápění s vlhkostí vzduchu a ventilací je nejnáročnějším řešením. V případě celoročně užívané zimní zahrady má být vnitřní  teplota  21–22 °C. Topný systém je specifický podle typu a umístění zimní zahrady, její velikosti, materiálu a skla. Může být řešen jako samostatné vytápění či napojené na stávající vytápění přilehlého domu.

Zimní zahrada a design

Ke každému typu architektury se hodí jiný typ zimní zahrady, kdy hraje významnou roli její tvar, velikost i návaznost. Při návrhu zimní zahrady si můžete pohrát i s její barevností. Je pravda, že bílou nic nezkazíte, ale dostupné jsou také jiné barvy, které v souladu s barevným a materiálovým provedením zbývající fasády mohou vytvořit nevšední a originální výsledek.

Mimořádně působí zimní zahrada s vnitřní dřevěnou konstrukcí, jenž dodává domu měkkost a přívětivost přírodního materiálu.

Pokud zahrada prochází více podlažími, může se v ní objevit schodiště. Takový prvek je sám o sobě velmi efektní, ve spojení s prosklenými stěnami zimní zahrady vytváří zvláštní kouzlo prostoru. Samozřejmě že musí materiálově i barevně ladit s interiérem zahrady. A  ještě pamatujte, že nedílnou součástí zimní zahrady je i kvalitní podlaha z přírodních materiálů jako keramika, kamenina, kámen nebo i dřevo.

Doporučujeme

Články odjinud