Zkuste jedlé kaštany

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Koncem září začíná, okolo Vánoc vrcholí a v únoru končí sezona jedlých kaštanů. Kde se vzaly, jak nám prospívají a co z nich uvařit?

Původem je mohutný strom kaštanovník od Středozemního moře, kde jeho plody začali konzumovat lidé asi před dvěma a půl tisíci lety. Do střední Evropy se dostal s Římany a je mu tady trochu zima, proto mají zdejší kaštany o něco menší plody. Nejlépe se mu daří na jižní Moravě, ale nejseverněji položená kaštanka je ještě v Čechách. Dvouhektarový sad nechal v Nasavrkách na Chrudimsku vysázet v roce 1774 kníže Jan Adam Auersperg.

Už starověké civilizace využívaly kaštan k léčení mnoha nemocí a o své léčitelské renomé nepřišly kaštany ani dnes. Obsahují totiž spoustu zdraví prospěšných látek a žádné škodlivé. Jsou výborným zdrojem energie a přitom obsahují málo cukru, takže jsou vhodné i pro diabetiky.

Čím jsou prospěšné?

  • obsahují draslík, vápník, fosfor a další užitečné látky
  • podporují činnost srdce
  • snižují krevní tlak
  • čistí játra a ledviny
  • pomáhají i při úzkostech

Kaštanů existují dva druhy: Marroni jsou větší a chutnější, vhodné jsou zejména k pečení. Castagne jsou zase vhodné spíše k vaření ve vodě. Před oběma úpravami – vařením i pečením – je třeba naříznout slupku do písmene T a potom je buď pomalu vařit ve vroucí vodě asi 20 minut, nebo péct v předehřáté troubě při 190 °C 10 až 15 minut.

Po tepelné úpravě musíte kaštany hned oloupat (a zbavit i šedavých hořkých vláken pod skořápkou), jinak jejich slupka opět ztvrdne. Oloupané a tepelně upravené kaštany můžete dál zpracovávat podle konkrétních receptů. Vyzkoušejte třeba ty naše.

Kaštany v armagnaku

Oloupané, předem upečené kaštany vyskládejte do sklenice a zalijte je armagnakem. Zavíčkujte a uschovejte v temnu.

Stejně jako do armagnaku je můžete naložit i do jiného kvalitního vysokoprocentního alkoholu – do třtinového rumu, brandy nebo koňaku.

Takto naložené kaštany jsou zdravé, protože alkohol z nich uvolní cenné látky. Můžete je použít třeba do dezertů či sladkých krémů.


Kaštanové pyré s kaštany pečenými na rozmarýnu

4 porce - příprava: 60 minut

NA KAŠTANY:
* 2 lžíce másla
* 2 velké cibule
* 300 g předem pečených oloupaných kaštanů
* pár snítek rozmarýnu
* 3 dl masového vývaru
* 3 lžíce portského vína
* sůl a mletý pepř

NA PYRÉ:
* 450 g předem upečených oloupaných kaštanů
* 2 dl smetany 12%
* sůl a pepř
* 50 g másla

Troubu předehřejte na 170 °C. V pekáčku na másle orestujte na kolečka nakrájenou cibuli, na ní osmažte kaštany, přidejte rozmarýn, zalijte vývarem a zakryté vložte do trouby asi na 25 až 30 minut.

Udělejte pyré: Kaštany jemně umelte, nasypte je do kastrůlku, zalijte smetanou, osolte, opepřete a zjemněte máslem.

Do hotového výpeku z kaštanů přidejte portské, osolte a opepřete, můžete ještě zjemnit trochou čerstvého másla.

Náš TIP: Kaštanové pyré se hodí nejen ke kaštanům, je skvělé třeba k vařenému uzenému nebo ke zvěřinovým pečením.


Pečená kuřátka s kaštanovou nádivkou

4 kuřátka - příprava: 80 minut

* 4 malá kuřátka (tzv. jarní)
* sůl a mletý pepř
* bobkový list nebo šalvěj
* 100 g másla

NA NÁDIVKU:
* 250 g toastového chleba
* 100 g anglické slaniny
* 1 cibule
* 1 dl mléka
* 2 vejce
* 300 g předem upečených oloupaných kaštanů
* 1 hrst nasekané zelené petrželky
* 2 špetky muškátového oříšku,
* sůl a mletý pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a pečte v troubě při 190 °C asi 5 minut. Přesypte kostičky do mísy a zalijte je mlékem. Na kostičkách slaniny opečte v pánvi nakrájenou cibuli a vmíchejte je k namočenému chlebu. Přidejte vejce, nasekané kaštany a petrželku. Dochuťte.

Kuřátka vně i uvnitř osolte a opepřete, naplňte nádivkou a svažte jim stehna. Pečte je s bobkovým listem nebo šalvějí, obložená kousky másla prvních 15 minut při vyšší teplotě, pak stáhněte na asi 160 °C a dopékejte za častého přelévání šťávou, až bude nádivka propečená a kuřátka zlatavá.


Jemná kaštanová polévka

4 porce - příprava: 80 minut

* 450 g předem upečených oloupaných kaštanů
* 220 g pancetty (může být i anglická slanina)
* 1 cibule
* 1 l zeleninového vývaru
* 300 g brambor typu B
* 200 ml smetany 12%
* sůl a pepř

NA DOPLNĚNÍ:
* na másle osmažené chlebové krutonky
* nasekaná zelená petrželka

Kaštany nasekejte nahrubo. V hrnci orestujte nakrájenou pancettu, přidejte k ní nahrubo nakrájenou cibuli a kaštany a restujte tak dlouho, až cibulka zezlátne.

Potom zalijte vývarem, přidejte oloupané a na velké kostky nakrájené brambory a pomalu vařte asi 25 minut, až jsou všechny suroviny v polévce dokonale měkké.

Polévku rozmixujte na krém, vlijte do ní smetanu, nechte chvilku přejít varem a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s křupavými krutonky a nasekanou petrželkou.

Náš TIP: Hotovou polévku můžete ještě vylepšit na talířích nebo v miskách kopečkem zakysané smetany nebo dotuha ušlehané šlehačky.


Závin s kaštanovým tvarohem

2 záviny - příprava: 60 minut

NA NÁPLŇ:
* několik sušených švestek
* 3 lžíce tuzemáku
* 200 g předem upečených oloupaných kaštanů
* 100 g loupaných mandlí
* 4 dl polotučného mléka
* 200 g krupicového cukru
* 3 lžíce solamylu
* 1 měkký tvaroh

NA ZÁVINY:
* 1 balení nerozváleného listového těsta
* hladká mouka na vál
* 1 vejce na potření

Švestky zalijte tuzemákem. Kaštany a mandle vařte ve 3 mléka doměkka (asi 30 minut). Před koncem varu přidejte cukr a vše rozmixujte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve zbytku mléka rozmíchejte solamyl, přidejte ho do směsi, nechte krátce přejít varem a hotový pudink dejte vychladnout. Pak ho prošlehejte s tvarohem a vmíchejte okapané švestky.

Těsto rozdělte na poloviny, rozválejte na pomoučněném válu, potřete polovinou náplně a zaviňte. Ozdobně prořezejte, potřete vejcem a pečte na 190 °C asi 20 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 11/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…