Zmrazujete správně své potraviny?

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zmrazování potravin je bezpečný a pohodlný způsob uchování většího množství potravin po delší dobu, zvláště těch, které se rychle kazí. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces fermentace, který je příčinou zkázy potravin, většina mikroorganizmů zůstane i přes zmrazení naživu a proto je potřeba při zmrazování, ale i rozmrazování dodržovat určitá pravidla.

Společnost Electrolux, největší světový výrobce elektrických spotřebičů pro kuchyň, úklid a venkovní použití, proto pro svoje zákazníky připravila několik tipů, jak správně postupovat při zmrazování potravin.

Všechnu zeleninu, kterou chcete zmrazit je dobré spařit, nebo vystavit do páry.
Před zmrazením ji rychle ochlaďte ve studené vodě. Takový postup zamezí enzymům, aby během zmrazení poškodily chuť zeleniny, výživné látky a celkovou strukturu zeleniny.

Maso zakoupené v obchodě před dlouhodobým zmrazením přebalte do jiného obalu. Pokud bychom maso uložili do mrazáku v původním obalu, došlo by během několika týdnů k jeho znehodnocení, protože takové obaly propouštějí vzduch a maso by bylo mrazem poškozeno. Před uložením do mrazáku přebalte jednoduše maso do plastových sáčků, které budou těsně uzavřené, aby se k masu nedostal vzduch.

Zmrazte potraviny co nejrychleji.
Rychlé zmrazení pomůže vytvořit v potravinách malé ledové krystalky a ty zamezí většímu poškození produktu při rozehřívání. Mnoho mrazniček je dnes vybaveno funkcí rychlého zmrazování, která se postará o velmi rychlé zmrazení potravin donesených z obchodu.

Zmrazené potraviny v rozumné době spotřebujte.
Seznam věcí, které máte v mrazáku je k tomu dobrým pomocníkem. Technologie No Frost, která je použitá v mrazničkách Electrolux zaručuje, že všechna označení a nápisy s vyznačenou dobou trvanlivosti na produktech zůstanou v mrazáku dobře čitelné. Je také daleko jednodušší zjistit, jaké potraviny jsou v mrazáku uskladněné a kdy byly zakoupeny.

Maso a ryby je dobré balit po porcích na jedno jídlo.
Potom je možné rozmrazit vždy jen takové množství jídla, které skutečně potřebujete.

Dávejte zmrazit jen potraviny v perfektním stavu.
Nezmrazujte potraviny, které již nejsou naprosto čerstvé. Zmrazení by v takovém případě mělo vliv na jejich chuť.

Mrazák nikdy nepoužívejte na ochlazování horkých pokrmů.
Pouze byste tak ohřáli celkovou teplotu v mrazáku. Ke zmrazení dávejte jen potraviny, které jsou již ochlazené.

V mrazáku potraviny vydrží 3-12 měsíců a zachovají si svou kvalitní.
Doba, po kterou zůstanou potraviny kvalitní se různí podle druhu potravin a možností vašeho mrazáku. Proto je nutné přečíst si návod k použití Vašeho mrazáku. Štítek na zboží většinou poskytuje informace o vhodné době ke skladování. Hluboce zmražené potraviny by se měly spotřebovat do jednoho roku, ale doporučujeme je spotřebovat dříve. Potraviny, které obsahují tuky jsou citlivější, než jiné druhy potravin.

Ujistěte se, že mezi jednotlivými porcemi potravin může cirkulovat vzduch. Doporučujeme rozložit potraviny po celém prostoru mrazáku. Plochá a úzká balení potravin se zmrazí rychleji než větší a objemnější balení.

zdroj: Impact PR

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Barvy na zahrádce i na talíři: Objevte mangold

Včera | Mangold je jemná a nejdéle známá listová zelenina na světě, na které si labužnicky pochutnávali už…

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

Neviditelné smutnice: Dejte se do boje se škůdci!

21. 5. | Právě nyní si často s novým substrátem na přesazení pokojových květin přineseme smutnice, které…

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí sirup!

20. 5. | Jeho pronikavá sladká vůně je doslova omamná. Za pár dní ale odkvete a vy si na ni budete muset…

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

Zašlý zahradní nábytek? Dejte mu nový lesk!

19. 5. | Je krásný, elegantní a také odolný. Ostré sluneční paprsky mu neublíží, déšť ho nerozmočí. Vydrží…