Zmrzlinové deserty

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V horkém létě spotřeba zmrzliny rapidně stoupá stejně jako čísla na teploměru. Chcete-li si dopřát jedinečné chladivé potěšení, vyzkoušejte zmrzlinové deserty. Jejich snadná příprava a dokonalá chuť osloví nejednoho gurmána.

Jahodové gaspacho


Na 4 porce budete potřebovat:
− 100 g čerstvých jahod
− 100 g žlutého melounu
− limetkovou šťávu
− hnědý cukr
− mátové lístky
− zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (Strawberry Cheesecake)

Meloun a jahody nakrájíme na maličké kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem (asi 100 g cukru svaříme s vodou v poměru jedna ku jedné). Do sirupu přidáme velmi jemně nasekané lístky máty, dochutíme limetkovou šťávou a touto směsí zalijeme ovoce. Nakrájený meloun s jahodami vložíme do skleniček a přidáme zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (místo kopečku můžeme vykrojit velkým nožem kostku nebo řez). Nakonec ozdobíme čokoládovou tyčinkou.


Broskev Melba


Na 10 porcí budete potřebovat:
− oloupané půlky kompotovaných broskví
− 150 g cukru krupice
− 50 g másla
− maliny
− 200g bílé čokolády
− 225g másla
− 5 g vejce
− 450 g cukru krupice
− 200 g hladké mouky
− 50g strouhaného kokosu
− kůru z jednoho celého pomeranče
− zmrzlinu Häagen-Dazs Choc Choc Chip nebo Belgian Chocolate

Korpus:
Rozpuštěnou bílou čokoládu vyšleháme s máslem do pěny. Bílky šleháme se dvěma třetinami cukru a žloutky vyšleháme s jednou třetinou cukru, opatrně spojíme, a pak jemně vmícháme do pěny z másla a čokolády. Nakonec vmícháme mouku, kokos a kůru. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Dohotovení:
Na pánví necháme s máslem zkaramelizovat cukr, v němž ohřejeme broskve. Na talíř vložíme kousek korpusu, ukrojenou kostku nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip, nalijeme malinovou omáčku a nakonec položíme broskev na okraj korpusu. Můžeme přidat šlehačku nebo čokoládovou hoblinku jako dekoraci.

Brandy snaps s třešněmi


Na 10 porcí budete potřebovat:
− 140 ml šlehačky
− 55g másla
− 55g cukr krupice
− 55g javorového sirupu
− 55g hladké mouky
− 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
− 1 kávovou lžičku citronové šťávy
− 1 kávovou lžičku Brandy
− šťávu z jednoho pomeranče
− třešně (nebo maliny)
− hořkou čokoládu
− zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Vanilla)

Máslo s cukrem a sirupem nahříváme, až se rozpustí cukr. Pak přidáme citronovou šťávu a odstavíme. Vmícháme mouku, zázvor a nakonec brandy.

Na vymazaný posypaný plech dáme 1 lžičku hmoty, mírně rozetřeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do zlatova. Po upečení za horka tvarujeme na otočené skleničce do košíčků - placička se pěkně ohne a ztuhne.

Košíček do dvou třetin vymažeme rozpuštěnou čokoládou. Vypeckované čerstvé třešně necháme na másle a se lžící cukru krátce povařit, zalijeme pomerančovým džusem a ještě krátce svaříme. Pokud bude omáčka moc řídká, zahustíme ji trochou vanilkového pudinku, rozmíchaného ve vodě.
Vychladlou omáčku nalijeme do košíčku, úhledně obložíme ovocem (malinami nebo třešněmi) a nakonec vložíme kopeček nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle. Můžeme dozdobit třešněmi, šlehačkou nebo čokoládou.


Piniová Pavlova


Na 10 porcí budete potřebovat:
Pavlova (bezé)
− 150 g bílků
− 300 g cukru krupice
− 125 g vody
− červená barva
− 100 g piniových oříšků nesolených, nepražených

Vanilková omáčka
− 500 g mléka
− 5 žloutků
− 100 g cukru krupice
− 50 g pudinkového prášku
− 1 vanilkový lusk
− 30 g másla

Dohotovení
− Häagen-Dazs Strawberries and Cream nebo Choc Choc Chip
− Šlehačka
− Maliny

Cukr svaříme s vodou na bublinu - drátěným očkem uděláme zkoušku /jako bublifuk, namočit a fouknout), teplota je 121°C. Ve šlehači spustíme šlehání bílků a zaléváme svařeným horkým cukrem. A šleháme až do vychladnutí. Obarvíme na jemně růžovou barvu a vmícháme celé piniové oříšky. Lžící tvarujeme noky, placičky či tvar dle vlastních představ na namazaný a vysypaný plech. Sušíme při teplotě 110°C asi 3 hodiny.

Mléko, cukr, a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu. V misce rozmícháme žloutky s pudinkem, vlijeme asi 2 naběračky horkého mléka a vyšleháme. Po té vlijeme do vařícího mléka, přidáme máslo a provaříme za neustálého míchání.

Na bezé vložíme krém, zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream a ozdobíme malinami a šlehačkou.


Krém karamel


Na 10 porcí budete potřebovat:
− 100 g 12% smetany
− 2 celá vejce
− 50 g cukru krupice
− 100 g cukr krupice na karamel
− Šlehačka
− Zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Dulce de Leche nebo Vanilla Caramel Brownie)
− Rybíz

Vejce, cukr a smetanu smícháme a přecedíme. Na pánvi rozpustíme cukr na zlatavý karamel, který rozdělíme a nalijeme do pečících formiček na dno. Pak nalijeme směs na krém a dáme péci ve vodní lázni v troubě na 120°C.

Ke krému, který vyklopíme na talíř, přidáme kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle a dozdobíme šlehačkou a rybízem.

Foto: Ogilvy

Další články z rubriky

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Včera | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

9. 12. | Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější,…

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

Pozor! Těmito chybami ničíte svoji vánoční hvězdu

8. 12. | Při nákupu byla nádherně zelená a červená, ale teď opadává, usychá a vypadá to, že nevydrží ani do…