Zužitkujte Velikonoce aneb ani drobek nazmar

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Když vám po svátcích zbude doma trochu tvrdší beránek nebo mazanec a hromada čokoládových figurek z koledy, můžete je proměnit v dokonalou dobrotu.

Žemlovka s tvarohem z jidášů

4–5 porcí - příprava: 60 minut

* 300 g jidášů (asi 5–6 kousků)
* 500 ml polotučného mléka
* 3 žloutky
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce másla + na vymazání formy a na pokapání
* moučkový cukr k podávání

NÁPLŇ:
* 500 g měkkého tvarohu
* 40 g měkkého másla
* 6 lžic krupicového cukru
* 1 vejce
* kůra z ½ citronu
* 50 g mandlí
* 50 g zlatých rozinek

Jidáše nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Formu vymažte kouskem másla a troubu zapněte na 170 °C. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutky, cukr a rozehřáté máslo a ve směsi namáčejte nakrájené jidáše. Vyložte jimi dno a boky zapékací misky, doprostřed navrstvěte tvaroh a překlopte ho opět namočenými plátky jidášů. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 45 minut dozlatova. Žemlovku podávejte sypanou moučkovým cukrem.

Náš TIP: Do náplně můžete nastrouhat jablko nebo hrušku a lžičku skořice.


Francouzské toasty z mazance

2 porce - příprava: 15 minut

* 2 vejce
* 1 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce medu
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 4 tenčí plátky mazance
* asi 75 g másla na smažení

Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se zakysanou smetanou, medem a vanilkovým extraktem. Plátky mazance obalte ve směsi a osmažte je z obou stran na másle. Je to rychlé, hrozně nezdravé a vážně dobré!

Náš TIP: Plátek mazance namažte vrstvou lískooříškové pomazánky a poklaďte několika kolečky banánu. Přiklopte druhým plátkem, společně je obalte a osmažte.


Snadné Míša řezy z čokoládových figurek

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

* 6 lžic polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce kakaa
* 75 g čokoládových postaviček
* 6 vajec
* 5 lžic krupicového cukru
* 3 lžíce oleje
* 500 g měkkého tvarohu
* 200 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 150 g čokoládových postaviček na ozdobu
* tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Suroviny vyndejte z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, čokoládové figurky do těsta rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh a do něj zašlehejte cukr, žloutky, olej, mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 17 až 20 minut péct do vyhřáté trouby. Mezitím vyšlehejte tvaroh s měkkým máslem a moučkovým cukrem. Vychladlý korpus potřete tvarohovým krémem a ozdobte rozpuštěnou čokoládou.


Tvarohový cheesecake z beránka

forma o Ø 24 cm - příprava: 80 minut

* asi polovina (300 g) tvrdého beránka
* 125 g másla
* 250 g hořké čokolády
* 500 g měkkého tvarohu
* 250 g smetanového bílého jogurtu
* 4 malá vejce
* 3 lžíce moučkového cukru

Tvrdého beránka nalámejte a rozdrťte v mixéru nebo použijte mlýnek na strouhanku. Boky i dno formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte, smíchejte ho s nadrceným beránkem a směs napěchujte na dno dortové formy. Dejte chladit do ledničky. Troubu zapněte na 160 °C. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní tvaroh, jogurt, vejce a cukr. Směs naneste na spodní vrstvu a dejte asi na 60 minut péct. Hotový cheesecake má i prostředek pevný. Před podáváním ho nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části čokolády použijte čoko postavičky. Uberte ale cukr. Bývají vyrobené z mléčné čokolády a ta je sladší než v receptu popisovaná hořká.


Čokoládové kuličky s oříšky z beránka

20–25 kousků - příprava: 15 minut

* 200 g tvrdého beránka
* 200 g hořké čokolády
* 40 g másla
* 4 cl tuzemáku
* mleté oříšky, kokos nebo rozinky podle chuti
* mléko na zředění

Beránka rozdrťte a trochu si dejte stranou. Čokoládu rozpustte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kousek másla, tuzemák a podle chuti strouhaný kokos, mleté oříšky, nasekané rozinky, brusinky či kandované ovoce. Nechte vychladnout. Pokud by byla hmota příliš tuhá, vmíchejte ještě trochu tuzemáku nebo mléka. Z vychladlé hmoty tvarujte kuličky a ukládejte je do papírových košíčků. Posypte drobky z beránka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. 2016 | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…