Zvěřinové hody: Zkuste srnčí paštiku nebo jelení burger | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Zvěřinové hody: Zkuste srnčí paštiku nebo jelení burger

Teď je přesně ta správná chvíle, kdy byste si s přáteli měli užít zvěřinu! Poctivé recepty plné masa sice zaberou trochu času, ale občas je fajn nespěchat!

Srnčí paštika

4 porce příprava: 4,5 hodiny

800 g srnčího plecka, 200 g špeku, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 6 kuliček jalovce, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 400 g kančích jater (nebo vepřových), hrst tymiánu, hrst plocholisté petržele, sůl a pepř, 400 g nakrájené anglické slaniny

Srnčí maso a špek nakrájejte na menší kousky a spolu s očištěnými šalotkami, česnekem a kořením pečte přiklopené při 180 °C asi 2 hodiny. Po vychladnutí vše namelte, přidejte rozmixovaná kančí játra a nasekané bylinky. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem. Směs přendejte do formy vyložené alobalem a anglickou slaninou. Zakryjte alobalem a pečte ve vodní lázni při 160 °C asi 2 hodiny.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Křepelky s houbovou nádivkou

4 porce příprava: 2 hodiny

4 křepelky, 8 plátků máslového toastového chleba, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 500 g lesních hub nebo žampionů, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, hrst plocholisté petrželky, nové koření a jalovec, sůl a pepř, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml suchého červeného vína

PEČENÉ BRAMBORY: 1 kg brambor, 1 palice česneku, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

Křepelky opláchněte a osušte. Toastové chleby bez kůrek nakrájejte na drobné kostičky, přidejte mléko, nechte nasát, přebytečné mléko slijte, přidejte žloutky a orestovanou nadrobno nasekanou polovinu hub se šalotkou, česnekem a petrželkou. Důkladně promíchejte. Přidejte nadrcené koření a dochuťte solí a pepřem. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Křepelky naplňte nádivkou, osolte, opepřete a vložte do pekáčku s druhou polovinou žampionů. Podlijte vývarem a pečte v rozehřáté troubě při 180 °C po dobu asi 45 minut do změknutí. Očištěné brambory nakrájejte na čtvrtky i se slupkou, opepřete, osolte, zakápněte olivovým olejem, přidejte šalotky a česnek. Pečte při 180 °C asi 45 minut. Hotové křepelky vyjměte, do výpeku přidejte víno a redukujte. Dochuťte solí a pepřem. Redukovaným výpekem přelijte křepelky a podávejte s pečenými bramborami.

Pokračování 3 / 5

Jelení burger s pikantním brusinkovým dipem

4 porce příprava: 40 minut

1 kg mleté jelení kýty, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 žloutek, nové koření, jalovec, tymián, sůl a pepř, 1 bílá cibule, krupicový cukr, 2 lžíce olivového oleje, 2 velké žampiony, 4 burgerové bulky, salát

DIP: 2 najemno nasekané jarní cibulky, 4 lžíce brusinkového kompotu, 200 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 2 chilli papričky, pepř a sůl, 1 lžíce olivového oleje

Mleté maso smíchejte s nasekanými šalotkami, česnekem, žloutkem a drceným kořením. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na 4 porce, vytvarujte placky a ogrilujte. Na tálu nebo rozpálené pánvi orestujte nasucho na kroužky nakrájenou bílou cibuli, zasypte cukrem a restujte, až zkaramelizuje. Na olivovém oleji opečte plátky žampionů. Maso podávejte v bulkách se žampiony, karamelizovanou cibulkou, salátem a dipem. Ten připravíte tak, že všechny uvedené ingredience smícháte v misce, dochutíte solí a pepřem a necháte odležet.

Pokračování 4 / 5

Mufloní kýta na pivě s hráškovým pyré

4 porce příprava: 2 hodiny + naložení

1 kg mufloní kýty, 200 g špeku, rozmarýn, tymián, nové koření, jalovec, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celeru, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 500 ml černého piva, sůl a pepř, 1 l hovězího vývaru

PYRÉ: 200 g brambor typu C, 400 g mraženého hrášku, 200 ml plnotučného mléka, 2 žloutky, 2 lžíce másla, sůl a pepř Očištěnou kýtu prošpikujte špekem a naložte na dva dny s rozmarýnem, tymiánem a kořením.Na zbylém špeku orestujte dotmava kořenovou zeleninu s tymiánem, rozmarýnem a s divokým kořením. Přidejte nadrobno nasekanou oloupanou cibuli, ke konci restování přidejte ještě lžíci protlaku. Maso zatáhněte na rozpáleném oleji na pánvi a vložte do základu. Podlijte 300 ml černého piva. Zredukujte a poté zalijte vývarem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 1,5 hodiny. Průběžně podlévejte. Maso vyjměte a omáčku sceďte. Zredukujte ji do zhoustnutí. Dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátkya podávejte s hráškovým pyré. Brambory uvařte doměkka, sceďte, přidejte mléko, hrášek a redukujte za častého míchání na polovinu mléka. Rozmixujte, zašlehejte žloutky s máslem a dochuťte solí a pepřem.

Pokračování 5 / 5

Kančí na šípkové omáčce

4 porce příprava: 2 hodiny

1 kg kančího hřbetu (může být i zadní), 200 g špeku na špikování, 5 mrkví, vepřové sádlo, 1 celeru, 2 petržele, 2 střední cibule, nové koření, pepř, bobkový list, jalovec, tymián, krupicový cukr, 1 lžíce octa, 400 ml šípkového pyré, 1 l hovězího vývaru, perník na strouhání, sůl, citronová kůra

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK: 4 housky, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka, sůl, hrst velkolisté petržele

Očištěné maso prošpikujte špekem a mrkví, nechte zatáhnout na rozpáleném sádle, vyjměte a ve výpeku orestujte nakrájenou kořenovou zeleninu. Když zelenina ztmavne, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a divoké koření. Oslaďte podle chuti a nechte zeleninu zkaramelizovat. Zalijte octem, a když se odpaří, zarestujte šípkové pyré, zalijte vývarem a vložte zpět maso. Pečte v troubě při 180 °C asi hodinu a půl do změknutí. Maso vyjměte, omáčku zahustěte strouhaným perníkem a dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. Propasírujte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s karlovarským knedlíkem. Ten připravíte tak, že housky nakrájíte na drobné kostky, smícháte s moukou, žloutky, přidáte mléko a sůl, nasekanou petržel,promícháte a přidáte našlehané bílky. Pak těsto zabalíte do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a vaříte z každé strany 14 minut.

Doporučujeme

Články odjinud