Lunární kalendář 14. 2. 2013 | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Lunární kalendář 14. 2. 2013

Měsíc putuje ve znamení Berana a je v přibývající fázi. Trpíte-li na migrény, pijte dnes hodně čisté vody a žádnou kávu. Jděte mezi lidi, domluvte si rande nebo relaxujte s rodinou.

• Dnes má svátek Valentýn, zítra Jiřina

Přibývající Měsíc je vhodný pro záležitosti, které jsou v růstové fázi vývoje, stejně jako pro nové začátky. Vše v tomto období roste rychleji.

ENERGIE DNE

Dnešní den je energie temperamentní, vládne ctižádost, impulsivnost a ukvapenost. V Beranu máme tendenci „jít hlavou proti zdi“. Máme větší potřebu komunikace, ale pozor na hádky. Láká nás to vyrazit mezi lidi, něco podniknout, nechybí elán a nadšení do různých sportovních aktivit. Také obchodování a cestování dnešní den přeje. Můžete se vášnivě zamilovat, vášeň ale brzy opadne. Beran přeje změnám a novým začátkům. Přednost má přímé jednání. Snažte se vyhnout sporům a neřešte dnes finanční záležitosti.

5. LUNÁRNÍ DEN

Jeho symbolem je Jednorožec. Vyznačuje vztahem jídlu. Pozorujte dnes, které potraviny vám dělají dobře, které vás lákají a na co máte chuť. Z potravy můžete získat velké zásoby energie, a to i přesto, že nesníte mnoho jídla. Za ideální stravu 5. lunárního dne je považováno mléko a tvaroh. Naopak se nedoporučuje mrtvá strava, jako je maso a také nic, co dává život, jako jsou např. semínka a ořechy. Vyhněte se houbám a kysanému zelí. Jezte pomalu a jídlo dlouho žvýkejte. Jezte jen jídla, která jsou vám prospěšná a dělají vám dobře, jinak se mohou objevit křeče v žaludku a problémy s trávicím ústrojím. Den je vhodný pro změny v životě, jak vnější, tak vnitřní. Procházka vám udělá dobře. Tento den také přichází očištění skrze slzy, nestyďte se vyplakat. Je užitečné poznat pravou příčinu slz a s ní pak pracovat. Je také vhodný den pro práci s bylinkami a na cestování. Více o lunárním dni se dočtete zde.

PRANOSTIKY

• V únoru sníh a led, v létě nanesou včely med

ZDRAVÍ

Beran má vliv na oblast hlavy. Cokoli uděláte pro svoji hlavu, oči, mozek a nos dnes dobrého, projeví se to dvojnásob pozitivně – s výjimkou chirurgických zákroků v těchto místech. To, co tyto části těla zatěžuje, bude působit mnohem škodlivěji než jindy.

Pokuste se tento den projít bez stresu a tlaků, připravte si klidný program. Jestliže máte sklony k migrénám, pijte hodně čisté vody a vzdejte se kávy, čokolády a cukru. Udělejte dnes něco dobrého pro svoje oči. Dejte si na ně obklad z heřmánku. Nedívejte se dnes dlouho na televizi a nevysedávejte zbytečně u počítače, běžte raději na procházku na čerstvý vzduch. Pro unavené oči doporučujeme produkt Retin Active.

Léčivá rostlina pro dnešní den: Smetanka lékařská (pampeliška) – působí proti bolestem hlavy a pomáhá pročišťovat energii

STRAVA

V této měsíční fázi by na vašem jídelníčku měla převažovat živá strava, čerstvá, tepelně neupravovaná. Jezte hodně ovoce, ovšem jen dopoledne a nalačno, čerstvou zeleninu, kukuřici, fazole, sóju a jiné luštěniny, ovesné vločky. Jídla dostatečně kořeňte, k dochucení používejte zejména česnek. Konzumujte klíčky, ořechy a různá semínka. V menší míře můžete sýry, maso a vejce. Vyhýbejte se přílišnému množství mléčných výrobků, sladkostem, kávě a čokoládě.

Je den plodu, proto doporučujeme:

• cibuli, cuketu, dýni, lilek, meloun, okurky, papriky, rajčata, ořechy, slunečnicová semínka, zázvor • z ovoce si vyberte hrušky, jablka, lesní plody, ananas, jahody, kdouloň, kiwi, maliny, mango, meruňky, papáju, pomeranč, rybíz, švestky, třešně, víno

Nezapomínejte na pitný režim, nejvhodnější tekutinou je čistá voda, kterou můžete ochutit plátkem citronu a několika lístky máty nebo meduňky. Kdo trpí na migrény, ať dnes nepije žádnou kávu! Raději si dejte ovocný čaj, doporučujeme „pečený čaj„. Uklidňující bylinné čaje vám také udělají dobře, vhodný je mátový proti bolesti hlavy, zklidňující třezalkový, meduňkový nebo čaj z bazalky. V naší nabídce najdete čaje Tulsi z bazalky posvátné. Ve fázi přibývajícího Měsíce tělo vše lépe přijímá a ukládá do zásoby. Pokuste se celkově méně jíst, nepřejídejte se.

KRÁSA

Beran ovlivňuje obličej a hlavu, proto si udělejte výživnou masku, peeling či jemnou masáž obličeje a dekoltu s použitím vhodného éterického oleje. Pleť se dnes dobře zbavuje odumřelých kožních buněk a rohovinové vrstvy. Masáž pokožky hlavy a vlasových kořínků vám dnes také velmi prospěje. Muži ať si ve dnech Berana neholí vousy, mohly by se jim začít tvořit na tváři holá místa. Ani stříhání vlasů se z těchto důvodů nedoporučuje.

Vhodné éterické oleje a vůně: meduňka, máta, mandarinka, hřebíček, bobkový list, bez, rozmarýn, lemongrass, levandule, grapefruit

DOMÁCNOST

Vládne živel Oheň, zapalte si tedy oheň v krbu nebo alespoň svíčku. V kamnech nebo na venkovním ohništi můžete spálit vše staré a nepotřebné. Silná energie ohně vám pomůže při větším a náročnějším úklidu, všechny čistící a úklidové práce vám půjdou dobře od ruky. Je vhodný den na pečení.

MAGIE

V přibývajícím Měsíci se provádějí rituály a kouzla na přivolání či podpoření čehokoliv, například lásky, vztahů, úspěchu, hojnosti a financí, plodnosti. V Beranu se provádí válečnické obřady a kouzla na uskutečňování smělých plánů.

ZAHRADA

Dny Berana jsou dny plodu se stoupající silou a jsou velmi příznivé pro zušlechťování, řez a průklest ovocných stromů. Vysazujte ovocné keře. Vysévejte na parapet papriky, rajčata a lilek.

Lunární den ve zkratce:

• Měsíc ve znamení: Beran • Fáze Měsíce: přibývající • Východ Měsíce: 8.37 h • Západ Měsíce: 22:40 h • Lunární den: 5 • Živel: oheň • Kvalita dne: teplý • Ovlivňuje orgány: hlava, mozek, oči, nos • Systém: smyslové orgány • Živná kvalita: bílkovina • Část rostliny: plod

Lunární kalendář na celý měsíc únor najdete zde.

SPEKTRUM ZDRAVÍ, specialista na lunární kalendář

Doporučujeme

Články odjinud