Lunární kalendář 18. 2. 2012

Lunární kalendář 18. 2. 2012

Měsíc putuje ve znamení Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh působí na kolena, kyčle, klouby a má vliv i na kůži. Nepodnikejte dnes dlouhé procházky ani horské túry. Je vhodný den na péči o nehty.

ENERGIE DNE

Daří se v obchodu i v zaměstnání, věci se skvěle organizují a plánují, pravidla se dodržují. Vládne autorita. Jasně rozlišujeme, co je správné a co ne. Vhodný den na pořádání kurzů, seminářů a přednášek a pro začátek nových projektů. Emoce dnes stojí stranou, rozum a materialismus je v popředí. Nenechte se zaskočit chladnějším jednáním a kritikou, je tendence k pesimismu. Můžete mít pocit, že vám nikdo nerozumí. Na druhé straně se ale můžete dočkat odměny či zvýšení platu, vaše práce bude oceněna, přibude vám s tím však také více povinností. Láska, která vznikne tento den, má předpoklad vydržet navždy.

26. LUNÁRNÍ DEN

Den má symboly Žábu a Bláto. Dávejte si dnes pozor na krádeže, a to nejen věcí, ale i myšlenek a nápadů! Dnes vám v rozhovorech s lidmi může být snadno odčerpávána energie, proto se stýkejte jen s lidmi, kteří jsou vám sympatičtí. Pozorujte a rozeznávejte, kdo vám chce “mazat med kolem pusy“ a kdo s vámi naopak mluví upřímně. Moc nemluvte, spíše poslouchejte. Snažte se s ničím se neztotožňovat a nic si nebrat osobně. Nechte vše proudit kolem vás a pouze to pozorujte. Nezačínejte dnes nové věci, nemuseli by být dokončeny. Vyhněte se zakouřeným místnostem. VVíce o lunárním dni se dočtete zde.

PRANOSTIKY

• Únor netrhne-li rohem, šlehne ocasem

ZDRAVÍ

Kozoroh ovlivňuje kostru, držení těla, pohyb, kolena a pokožku. V těchto dnech zbytečně nezatěžujte kosti a kolena, mohlo by to mít trvalejší následky. Dbejte na správné držení těla. Nevydávejte se po delší pauze nebo jako začátečník na horské tůry a dlouhé procházky. Při každém pohybu jsou teď kolena velmi namáhaná. Fotbalisté, kteří mají porušený meniskus, by rozhodně neměli trénink přehánět. Obklady kolen jako prevence nebo léčba vykonají velmi dobré služby. Také pro ostatní kosti a klouby je teď možné udělat něco dobrého. Ráno si svižně zacvičte. Vhodná jsou cvičení na rozhýbání a zahřátí kloubů, krouživé pohyby trupu a natahovací cviky. Provádějte cviky na povzbuzení krevního oběhu, „svíčku“, jízdu na kole vleže na zádech. Na regeneraci kloubů a svalů doporučujeme bylinný přípravek Flexn Oil. Pozor na prochladnutí zádových svalů, dobře se oblékejte.

Léčivá rostlina pro dnešní den: Kostival – mast z kořene kostivalu spojuje a hojí.

STRAVA

V tomto období se objevuje pálení žáhy a potrava se těžko tráví. Pokrmy by měly být lehce stravitelné, převážně vařené. Nejvhodnější je dušená a vařená zelenina, polévky, zeleninové vývary, nakládaná zelenina, omáčky, obilné kaše, ovocné kompoty, brambory, těstoviny, nekynutý chleba. Můžete mléčné výrobky, ryby a kvašenou zeleninu. Nejsou vhodná smažená jídla, čokoláda ani maso. Je den kořene, jídelníček zpestřete zeleninou rostoucí pod zemí. Jsou to např. brambory, celer, čekanka, černý kořen, červená řepa, česnek, fenykl, křen, mrkev, pastinák, ředkev, ředkvičky, tuřín. Jídla můžete ochutit křenem a zázvorem. Konzumujte klíčky, ořechy a různá semínka. Pijte čistou vodu ve větším množství než ostatní nápoje, dále jsou vhodné bylinné čaje z bezu a přesličky.

KRÁSA

Dnes je vhodný den pro péči o nehty na nohou i rukou, pro stříhání a pilování. Nehty ostříhané v Kozorohu jsou tvrdé, hodně vydrží a nelámou se tak snadno. Na manikúru a pedikúru byste dnes proto neměli zapomenout. V ubývajícím Měsíci ale není vhodné stříhat a upravovat zarostlé nehty, stále by dorůstaly špatně. Výjimkou je úprava nehtového lůžka. Je účinné ošetřování tvrdošíjné plísně nohou a nehtů, odstraňování a ošetřování bradavic, odstraňování chloupků na těle, vytrhávání obočí. Dnes pomůže péče o problémovou pleť ve formě čištění, masky a zábalu. Sauna a masáže vám udělají velmi dobře.

Vhodné éterické oleje a vůně: máta, mateřídouška, citron, grep, mandarinka, lemongrasss, verbena, cedr, myrtha, bazalka, borovice

DOMÁCNOST

Odstraňujte vodní kámen, vyzkoušejte na to obyčejný ocet. Opravy provedené dnes nebudete muset opakovat.

ZAHRADA

Dny Kozoroha jsou dny kořene se stoupající silou. Kozoroh je příznivý pro sklizeň, konzervování a uskladňování zimní zeleniny, pro mýcení a odstraňování náletových dřevin, prořezávání rostlin, okrajů lesa a křovin, pro stříhání živých plotů. Zlikvidujte nemocné a staré stromy. Pokud je půda zmrzlá, pařezy vyjmete až na jaře. Zatlačte zpět do půdy česnek vytažený mrazem. Pokud je půda měkká, okopejte záhony a zapravte do půdy kompost. Proveďte opravy zahradního nářadí, opravte ptačí budky a krmítka. Opravte plot, zídky a zahradní cestičky, zateplete skleník a pařeniště. Vše, co dnes postavíte, bude mít dlouhou životnost. Bude úspěšný boj proti škůdcům žijícím v zemi. Přihnojte květiny se slabou tvorbou kořenů.

Lunární den ve zkratce:

• Měsíc ve znamení: Kozoroh • Ovlivňuje orgány: kolena, kyčle, klouby, kůže • Fáze: ubývající • Východ Měsíce: 04:49 SEČ • Západ Měsíce: 13:43 SEČ • Lunární den: 26 • Kvalita dne: chladný • Živel: Země • Část rostliny: kořen • Síla: stoupající • Živná kvalita: sůl • Systém: krevní oběh

Lunární kalendář na celý měsíc leden najdete zde


SPEKTRUM ZDRAVÍ, specialista na lunární kalendář

Doporučujeme

Články odjinud