Lunární kalendář 21. 2. 2012

Lunární kalendář 21. 2. 2012

Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je novoluní. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nepřetěžujte nohy dlouhým chozením. Vhodný den pro návštěvu rodiny a přátel. V zahradě ořežte nemocné stromy.

ENERGIE DNE

Dnes se vládne vzdušná energie Vodnáře, je čas nových nápadů a plánů. Přitahuje nás vše tajemné, vzrušující a zvláštní, projevuje se vztah k umění. Toužíme po nezávislosti, nenecháme se nijak ovlivňovat, chceme být originální. Nikdo nám nesmí do ničeho mluvit, potřebujeme čas pro sebe na uvědomění si vlastních životních cílů. Zajímá nás, co se děje kolem, i to, jak se věci budou vyvíjet do budoucna. Můžeme plánovat pracovní projekty. Máme plno nápadů, ale stavíme také vzdušné zámky. Dobrý přítel po boku nám pomůže tyto plány postavit na reálný základ. V partnerských vztazích máme spíše citový odstup, ale soucítíme s potřebnými, kterým máme tendenci pomáhat.

1. LUNÁRNÍ DEN

Jeho symbolem je Lampa. Je dobré ho věnovat očistě. Živel oheň vám v tom pomůže. Poseďte u krbu nebo u svíčky a dívejte se do plamene. Myslete na vše, čeho byste se chtěli zbavit a odevzdávejte to ohni, který spálí veškerou negativitu. Odpouštějte, promíjejte, čistěte věci z minulosti. Cvičení a fyzickou aktivitu nechte na jiný den. Dnes si vytvořte záměr toho, co chcete, aby se vám vyplnilo. Přání a myšlenky z dnešního dne se opravdu plní, přejte si proto jen to, co doopravdy chcete. Negativní myšlenky mohou způsobovat žlučníkové a ledvinové kameny. Hledejte duchovní příčiny svých nemocí. Více o lunárním dni se dočtete zde.

NOVOLUNÍ

Novoluní představuje nové začátky, ale také ukončení a vnitřní přeměnu. Tvůrčí myšlenky a nápady jsou velmi originální, je třeba je využít, dát jim směr a formu. Máme před sebou mnoho možností, musíme si z nich jen vybrat. Nov je zlom mezi vyčerpáním a přívalem nové energie. Zpočátku tuto energii můžeme vnímat jako napětí, neklid, netrpělivost a vzrušení, které může přecházet do podrážděných reakcí. Cítíme aktivitu, ale nevíme, kterým směrem ji zaměřit. Něco začíná, ale je to tak neuchopitelné, hoříme nedočkavostí, abychom se do toho pustili.

PRANOSTIKY

• Je-li v únoru sucho a zima, bude horký srpen

ZDRAVÍ

Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Objevují se záněty žil. Kdo má sklon ke křečovým žilám, měl by se v těchto dnech vyhnout delšímu stání, obyčejná procházka po městě se může ve Vodnáři stát zlým snem. Nohy si během dne pokládejte nahoru a lýtka potírejte vhodnou mastí proti křečovým žilám. Unaveným nohám udělá dobře sprchování střídavě studenou a teplou vodou a masáže ve směru od kotníků nahoru. V tyto dny by se neměly provádět operace křečových žil. Kdo dnes bude mít křeče v lýtkách, měl by do stravy zařadit více hořčíku. Ten se nachází například ve slunečnicových a dýňových semínkách. Provádějte natahovací a protahovací cviky na podporu krevního oběhu. Cviky s nohami nahoře jsou tedy vhodné, např. “svíčka“. Dobře vám udělají i reflexní masáže nohou. Léky dnes mají mimořádnou účinnost. Dnes je novoluní a to je den na skončení se špatnými návyky.

Léčivá rostlina pro dnešní den: Meduňka – čaj u meduňky zklidní nervy a zbavuje napětí

STRAVA

Je novoluní a to je nejvhodnějším dnem pro očistu a detoxikaci těla. Tělo se při novoluní nejlépe zbavuje škodlivin, proto je dobré ho maximálně podpořit. Jezte jen ovoce a zeleninu, pijte čisté ovocné nebo zeleninové šťávy a horkou převařenou vodu. Dneškem přecházíme na převážně živou, čerstvou a tepelně neupravovanou stravu. Jezte hodně ovoce, ovšem jen dopoledne a nalačno, čerstvou zeleninu, kukuřici, fazole, sóju a jiné luštěniny, ovesné vločky. Je den květu, proto doporučujeme – květák, brokolici, artyčoky, kopr, mangold. Jídla dostatečně kořeňte, k dochucení používejte zejména česnek. Konzumujte klíčky, ořechy a různá semínka, jídla ochucujte také zázvorem. Zázvor tělo prohřívá, dělejte si z něj čaj. V menší míře můžete dnes sýry, maso a vejce, vyhýbejte se sladkostem. K pití si dejte vodu a minerálku, z čajů nejlépe mátový proti bolestem hlavy, meduňkový, šípkový, třezalkový a lipový. Vhodné jsou také různé detoxikační nápoje a čaje.

KRÁSA

Dopřejte si dnes relaxační koupel a masáž. Postačí uvolňující koupel chodidel, kdy do vaničky přidáte koupelovou sůl. Při masírování nohou a lýtek je však třeba opatrnosti, masáž provádějte velmi jemně a směrem k srdci. Je třeba vyhnout se dnes větší fyzické námaze, hýčkejte si nohy speciálními ošetřujícími přípravky. Dnes je vhodný den na pleťovou masku, která působí na rozšířené žilky v obličeji. Nechte si udělat lymfatickou masáž. Prospěje vám také sauna, která podpoří krevní oběh a lymfatickou soustavu.

Vhodné éterické oleje a vůně: fialka, tymián, citron, mimóza, máta, anýz, cedr, meduňka

MAGIE

Při novoluní jsou nejvhodnější kouzla, kterými chcete podpořit nové začátky, projekty a cíle. Přání vyslovená při novoluní se plní. Ve Vodnáři se čaruje na dobré vztahy, na urovnání sporů s přáteli.

DOMÁCNOST

Ve dnech Vodnáře je dobré vyvětrat celý dům a také sklep, provést i větší úklid. Umývají se dřevěné podlahy a okna. Proberte a ukliďte šatní skříně, upravte a přestavte si úložné prostory. Udělejte si pořádek v dokladech a písemnostech. Vhodný den pro malování a lakování. Prádlo bude dnes dobře schnout. Dnes je také vhodný den na stěhování.

ZAHRADA

Dny Vodnáře jsou dny květu se stoupající silou. Nejsou to však příliš vhodné dny pro práce na zahradě, je dobré omezit se na nejnutnější, Vodnář je na zahradě, na poli a v lese spíš neplodným znamením. Dnes je však novoluní a to je dobré využít k ošetření a ořezu starých a nemocných stromů. Ošetřete také špatně rostoucí pokojové rostliny. Můžete ještě doplnit mulč na záhony a obnovit ochranu stromků proti okusu zvěří. Nemusíte-li, tak dnes pokojové rostliny nezalévejte. Pokud nemrzne, vyvětrejte skleník, sklep a místnost s uskladněnou úrodou. Určitě dnes nepřesazujte žádné rostliny, špatně by zakořenily.

Lunární den ve zkratce:

• Měsíc ve znamení: Vodnář • Ovlivňuje orgány: lýtka, žíly, kotníky, bérce • Fáze Měsíce: novoluní 23:37 SEČ • Východ Měsíce: 06:20 SEČ • Západ Měsíce: 17.18 SEČ • Lunární den: 1 • Kvalita dne: vzdušný, světlý • Živel: vzduch • Část rostliny: květ • Síla: stoupající • Živná kvalita: tuk • Systém: systém žláz

Lunární kalendář na celý měsíc leden najdete zde


SPEKTRUM ZDRAVÍ, specialista na lunární kalendář

Doporučujeme

Články odjinud