Lunární kalendář 26. 1. 2013 | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Lunární kalendář 26. 1. 2013

Měsíc přibývá a putuje do 15:20 h znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se dnes partnerovi a rodině, udělejte si výlet do Aquaparku nebo běžte na procházku k vodě.

• Dnes má svátek Zora, zítra Ingrid

Přibývající Měsíc je vhodný pro záležitosti, které jsou v růstové fázi vývoje, stejně jako pro nové začátky. Vše v tomto období roste rychleji.

ENERGIE DNE

Dnešek je pod znamením citů. Lidé k sobě mají blíž, mohou však být přecitlivělí. Hlavní slovo má intuice. Ozývá se minulost a také různé formy strachů. Vracíme se do dětství, snadno se rozpláčeme. Je vhodný den pro návštěvy rodiny a zvelebování svého obydlí. Máme také chuť experimentovat ve vaření. Láká nás to k vodě, probouzí se romantické sklony. Můžeme ale také pociťovat nervozitu a podrážděnost, jsme snadno ovlivnitelní. Dnes nezahajujte dlouhodobé projekty ani žádné stavby, nepůjčujte peníze.

16. LUNÁRNÍ DEN

Je dnem rovnováhy, čistoty, harmonie a spravedlnosti. Za žádnou cenu se nerozčilujte, udělejte si pohodu a snažte se být v klidu. Nekřičte, nenechte se strhnout k závisti a zlobě. Dnešek má symbol Motýla. Zkuste si o motýlech něco přečíst, snáze tak pochopíte energii tohoto dne a procesy v něm probíhající. Velmi vhod dnes přijdou posilovací cviky a rituální očista. Nedoporučuje se sex. Nejezte houby ani živočišné pokrmy. Sny vám vyzradí vaši touhu po něčem nebo po někom. Více o lunárním dni se dočtete zde.

PRANOSTIKY

• Lednová zima i na peci je znát

ZDRAVÍ

Cokoli dnes uděláte dobrého pro oblast hrudi, působí dvojnásob pozitivně, preventivně a léčebně. S výjimkou chirurgických zákroků v této oblasti, těm se dnes určitě vyhněte! To, co hruď, žaludek, játra, žlučník a plíce zatěžuje, působí ve dnech Raka škodlivěji než v jiných dnech. Noční hýření nechte raději na jiný den, aby játra neměla moc práce. Jste-li na játra, žlučník, plíce nebo prsa choulostiví, pak využijte právě dnešek na to, abyste pro tyto orgány učinili něco dobrého. Doporučujeme pít jaterní čaj. Žaludek může dnes zlobit, může vás trápit pálení žáhy a časté říhání. Proto se doporučuje lehká strava. Ženy mohou pociťovat nepříjemné napětí až bolest v ňadrech, pomůže jemná masáž krouživými pohyby s použitím vhodných krémů či olejů.

Léčivá rostlina pro dnešní den: Heřmánek – heřmánkový čaj zklidní žaludek a zharmonizuje energie

STRAVA

Ve dnech Raka je ovlivňován žaludek, žlučník, plíce a játra, nejezte proto žádná těžká a smažená jídla. Dopřejte si stravu převážně tepelně upravovanou. Nejvhodnější je dušená a vařená zelenina, polévky, zeleninové vývary, nakládaná zelenina, omáčky, obilné kaše, ovocné kompoty, brambory, těstoviny, nekynutý chleba.

Je den listu, můžete upřednostnit listovou zeleninu a bylinky:

• čekanka, kapusta kadeřavá, kedlubna, kozlíček polníček, pórek, rebarbora, rukola, hlávkový a ledový salát, špenát, štěrbák, zelí, kadeřávek, bazalka, máta, pažitka, meduňka, petržel, šalvěj, tymián

Tělo dnes dobře přijímá sacharidy, proto právě těstovinové jídlo bude dnes dobrá volba. Můžete i mléčné výrobky, ryby a kvašenou zeleninu, vynechejte tučné maso.

Vhodným nápojem jsou bylinkové čaje, obzvlášť ty s posilujícími účinky na játra, žlučník a žaludek, například čaj z třezalky nebo čekanky. Čaj z meduňky má zklidňující účinky i na psychiku, která je dnes citlivá. Káva nebude dnes na citlivý žaludek to pravé. Pokud budete pít mléko, přidejte si do něj špetku skořice, ta pomáhá proti zahlenění.

Ve fázi přibývajícího Měsíce tělo vše lépe přijímá a ukládá do zásoby. Pokuste se celkově méně jíst, nepřejídejte se. Zítra je úplněk, připravujte se už dnes na půst a vynechejte dnes večeři.

KRÁSA

V tento den si nenechávejte stříhat vlasy, nedržely by dobře a cuchaly by se. Je-li to možné, vlasy si dnes ani nemyjte, tvořily by se lupy a vlasy by zeslábly.

Vhodné éterické oleje a vůně: Fialka, Iris, Geránium, Vanilka, Ylang-ylang, Citron, Grep, Lemongrass

MAGIE

V přibývajícím Měsíci se provádějí rituály a kouzla na přivolání či podpoření čehokoliv, například lásky, vztahů, úspěchu, hojnosti a financí, plodnosti. V Raku se čaruje nejlépe na lásku, plodnost a rodinu a také na odpuzení zla. Dělají se zasvěcovací a očisťující obřady.

DOMÁCNOST

Špína dnes půjde dobře dolů mytím, nemyjte ovšem předměty, které by vlhkost mohla poškodit, například věci ze dřeva. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Nelakujte a nenatírejte, nemalujte pokoje, vše bude dnes špatně schnout, včetně prádla. Pokud máte v bytě suchý vzduch, nainstalujte si na topení výparník s vodou, prospěje to i pokojovým rostlinám.

ZAHRADA

Dny Raka jsou dny listu s klesající silou. Jsou vhodné pro zalévání, setí a sázení. Pokud nemrzne, zalévejte venkovní dřeviny, ovocné stromy, jehličnany, trvalky a stálezelené rostliny. Pokojové rostliny zalévejte v zimě jen málo. Ke kořenům jehličnanů přihrňte hrabanku. Kdo má v plánu výstavbu studny, může dnes zkusit hledat pramen. Vhodný den pro odvodňování, drenážování, opravy a čištění vodovodů a studní. Můžete si nechat udělat rozbor vody. Zpevňujte břehy potoků a řek. Nepříznivý den je pro zavařování potravin, jejich ukládání a skladování. Bojujte se škůdci.

Lunární den ve zkratce:

• Měsíc ve znamení: Rak • Ovlivňuje orgány: hruď, plíce, žaludek, játra, žlučník • Fáze Měsíce: přibývající • Východ Měsíce: 16:26 h • Západ Měsíce: 06:47 h • Lunární den: 16 • Kvalita dne: mokrý • Živel: voda • Část rostliny: list • Síla: klesající • Živná kvalita: uhlohydráty • Systém: nervový systém

Lunární kalendář na celý měsíc leden najdete zde

SPEKTRUM ZDRAVÍ, specialista na lunární kalendář

Doporučujeme

Články odjinud