Kelly Clarkson Zdroj: Profimedia.cz

Kelly Clarkson Zdroj: Profimedia.cz

Demi Lovato Zdroj: Profimedia.cz
Kesha Zdroj: Profimedia.cz
Nicole Scherzinger Zdroj: Profimedia.cz
Portia De Rossi Zdroj: Profimedia.cz
8
Fotogalerie

8 slavných hvězd, které přiznaly bulimii, či anorexii!

Poruchy příjmu potravy jsou zrádné tím, že začínají nenápadně a bez jakéhokoliv varování. Trápí mnohé dospívající a mohou způsobit závažné zdravotní problémy. Za zajímavost stojí, že se netýkají pouze žen, ale také mužů v poměru 10:1.

Někteří odborníci je zařazují mezi civilizační choroby, ale příznaky těchto onemocnění byly popsány již Hippokratem v 5. století před naším letopočtem. V 70. letech to byla převážně mentální anorexie, od konce 80. let výrazně narostl výskyt mentální bulimie. Poruchy příjmu potravy se nevyhýbají ani hvězdám a ač se někdy zdá jejich život být téměř pohádkovým, ne vždy je to pravda...

Christina Ricci

Herečka bojovala na počátku své kariéry s velkou nenávistí vůči svému tělu. Brzy se u ní rozvinula anorexie, s níž se pak potýkala řadu let. Pohled do zrcadla byl pro Christinu utrpnením. „Celá léta jsem se nenáviděla. Zakrývala jsem doma všechna zrcadla. Doslova jsem nedokázala vystát zrcadlo ve svém pokoji,“ přiznala Christina, kterou diváci znají především z morbidních komedie Adamsova rodina, kde si zahrála roli Wednesday. Anorexii sice zdolala, ale například v restauraci prý nesmí být poblíž žádná plocha, která by odrážela její obraz.

Geri Halliwell

Kdyby prý zpěvačka Geri Halliwell nepotkala Robbieho Williamse a nezačala s ním kamarádit, zřejmě by zemřela na bulimii. Vážnou poruchou příjmu potravy prý trpěla řadu let, ale teprve kolega ji dokázal přivést na správnou cestu a odvedl ji do psychiatrické léčebny v USA, kde se choroby zbavila. „Pořád jsem se bála, že ztloustnu, pořád jsem se cpala a pak se cítila tlustá a rychle se vyzvracela, bylo to hrozné. Robbie věděl o mé bulimii a poradil mi, kde hledat pomoc. Řekl mi, abych šla do sanatoria, a to mi zachránilo život. Bulimie se totiž bez odborné léčby může zhoršovat. Vždycky mu za to budu vděčná,“ přiznala Geri.

Lily Allen

Také Lily Allen přiznala, že trpěla poruchou příjmu potravy. "Dřív jsem po jídle chodila zvracet. Nejsem na to pyšná. Ale lidi za mnou chodili a říkali mi, jak skvěle vypadám, že bych měla být na obálce každého magazínu. Myslela jsem si, že vypadám dobře, bylo skvělé zkoušet si malé šaty a vypadat v nich dobře. Ale šťastná jsem nebyla, opravdu ne. Přála jsem si být tou nejhubenější osobou na světě, ale to nešlo, protože opravdu ráda jím," přiznala.

Ke$ha

Vegetariánka Kesha se snažila zhubnout a ačkoliv byla v roce 2011 opravdu štíhlá, chtěla ještě víc. Podlehla tlaku svého producenta Dr. Luka a začala shazovat tak, že přestala téměř úplně jíst. A vrátit se k pravidelné stravě už nikdy nedokázala. Skončila v léčebně, kde ji dali jakž takž dohromady.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Portia De Rossi

Herečka Portia de Rossi žije spokojeně s Ellen DeGeneres, za niž se dokonce provdala. Jenže ještě před pár lety ale svou homosexualitu skrývala. Hra na heterosexuální ženu ji málem stála život. Kvůli skrývání totiž trpěla anorexií a zhubla na kritických šestatřicet kilogramů. „Myslím, že bych poruchou příjmu potravy trpěla stále, kdybych se nesmířila se svou sexualitou. Měla jsem opravdu vážnou poruchu příjmu potravy, protože jsem začala držet dietu už ve dvanácti a držela ji pak pořád. Ale zcela jistě tomu také rozhodně neprospělo, že jsem skrývala to, kým jsem opravdu byla, protože to bylo naprosto nepřijatelné, nikdo ve filmové historii neznal lesbickou herečku. Neměla jsem žádný model, bylo to opravdu těžké,“ přiznala teď Portia v talk show své manželky Ellen. I když byla vyzáblá a viděla při pohledu do zrcadla kosti, koukala také stále na tuk na břiše. „Věděla jsem, že jsem podvyživená. Ale podívala jsem se na břicho a viděla dva centimetry tuku. To byl konec,“ vysvětlovala hvězda seriálu Ally McBealová, jak se dostala až na kritických šestatřicet kilogramů.

Kelly Clarkson

I tato zpěvačka přiznala, že přes rok bojovala s bulimií. "Nedostala jsem roli ve školním muzikálu a myslela jsem si, že když se vrátím štíhlejší, tak bude moje. Stala se ze mě bulimička! Pak mě ale při jednom z mých záchvatů přistihl kamarád. Strašně jsem se styděla a rozhodla se s tím s pomocí doktorů skončit."

Demi Lovato

"Vzpomínám si, jak jsem ve dvanácti letech stála před zrcadlem a říkala si 'Jsi tlustá, udělej s tím něco!'," vypráví Demi s tím, že přesně v té době začala mít z jedení pocit viny. "Kdykoli jsem něco snědla, zdálo se mi, že mi rostou špeky. Takže jsem buď nejedla, nebo jsem všechno jídlo vyzvracela." Zároveň přiznává, že se stravovacími problémy vstoupilo do jejího života i sebepoškozování, alkohol a léky: "Často jsem byla vyčerpaná z toho, že jsem nejedla. Kdykoli jsem si dala nějaké léky a zapila je panákem něčeho ostřejšího, všechen stres se rozplynul!"

Nicole Scherzinger

Bývalá Pussycat Doll přiznala, že porucha příjmu potravy měla v jejím případě natolik těžký průběh, že začala přicházet o svůj hlas a několikrát byla nalezena v bezvědomí na podlaze. Její bývalá bandmate Carmit Bachar se nechala slyšet, že to byly právě Nicoliny problémy s bulimií, které výraznou mírou přispěly k rozpadu skupiny. „Lidé, kteří trpí podobnými potížemi, je ale podle všeho dokážou velmi dobře skrývat. Cítím se hloupě, že i když jsme si byly tak blízké, ničeho jsem si nevšimla. Šokovalo mě to,“ řekla magazínu Daily Mail. Nicole vyšla s pravdou ven teprve v roce 2012, kdy zářila v talentové soutěži X Factor. „Nikdy jsem o tom nechtěla mluvit, nikdy nechci hrát oběť a nikdy jsem nestála o to, aby se o tom dozvěděli moji nejbližší, protože si myslím, že by jim to zlomilo jejich srdce,“ prohlásila tenkrát.

Znáte někoho ve svém okolí, kdo trpí poruchou příjmu potravy? Nebo jste s ní kdysi bojovaly vy samotné?

Doporučujeme

Články odjinud